21 november, 2017

Fyra planeringstips för dig som vill flytta till Grekland

Planerar du att flytta till Grekland och vill ha lite hjälp med planeringstips? Lägg upp en flerstegsplanering och fokusera på målet men var förberedd på att justera alla mellansteg! Tänk först och handla därefter men först och främst: våga satsa!

Tips nummer ett: ditt eget mål

Det kan finnas olika anledningar varför man väljer att flytta till ett annat land men de flesta vill hitta balans mellan jobb och frihet i ett land med 265 soldagar och behagligt klimat. Kom dock ihåg: att leva och bo i Grekland är inte detsamma som att åka på sol- och badsemester: var noga med att veta ditt eget mål från början.
Det är ditt eget mål som kommer vara avgörande för platsen du väljer, för tiden du vill genomföra själva flytten och för budgetfastställandet. För meningen med livet är att leva, eller hur? Och som gamle greken Platon lärde oss: ”Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcktsfärd och utan tvekan det mest betydelsefulla”. Och ditt första steg är att fastställa ditt eget mål.

Tips nummer två: förankra med dina närmaste

Oavsett om du väljer att flytta själv eller om du flyttar med din familj så kommer du behöva dina nära och kära. Åter igen: att få de att förstå ditt mål är början på att få deras acceptans. Det spelar ingen roll om du har unga föräldrar, vuxna barn eller små barnbarn: det är du och ditt liv som står i rampljuset och det är ditt mål som behöver förankras. Var ödmjuk men bestämd och beredd att justera själva tiden då flytten ska genomföras (Intervju med EviMeria).

Tips nummer tre: hitta ett sätt att försörja dig

Du har ett mål och en överlevnadsbudget för den första kritiska perioden. Prata tidigt med dina arbets- eller uppdragsgivare och förankra målet. Var vaken under dina visningsresor och träffa andra likasinnade landsmän eller greker i Grekland. Skapa ett nätverk innan du flyttar, kolla på de sociala medier som du själv är verksam i: vilka som har gjord det och hur har de gjort det? (Intervju med Ia Löfquist). Det finns en del av företag som erbjuder olika sätt att försörja sig online men det kanske inte är ditt mål? Att vara medveten om ditt mål hjälper dig att hitta rätt! Bygg en flerårsplanering för ditt eget sätt att hitta jobb och ge dig tid.

Tips nummer fyra: justeringar, korrigeringar och förändringar

Du har ett mål och du bestämmer när målet ska genomföras men vägen till ditt mål behöver med 100 procent sannolikhet att justeras under tiden. Det viktigaste är nog att du fattar beslut! I vårt eget fall så var det både boende och själva genomförandet som behövdes justera (Vår egen planeringsstory) men du kanske fixar allt på ett bättre sätt? Du kommer att tveka, uppleva att livet du lever just nu är tryggare och att allt tar för lång tid men har du ett mål som du själv tror på så kommer alla korrigeringar att kännas lättare.

Efter tre års planering: vi flyttar till Grekland!

Det tog tre år för oss att planera den 21 december 2017: vår egen flyttresa till Grekland. Justeringar, korrigeringar, förändringar och förankringar följde oss hela tiden. Vi har en tro och tillit dock inga säkerhetsdokument som försäkrar oss om ett lyckligt slut. Och vi hoppas att du vill följa oss på vår resa!”Börja någonstans; du kan inte skapa din framtid med vad du hade tänkt att göra.”– Liz Smith

Nyttiga länkar

Instagram