Välkommen till Peloponnesos!

Välkommen till Peloponnesos 

De flesta av hyr- och säljobjekt som du hittar på Husigrekland.se finns i en del av Peloponnesos: Messinia, närmare sagt: kring Kalamata.

Från juni 2018 kan vi även erbjuda dig hus och lägenhet till salu i Nafplio och Thessaloniki. Och om du tillhör till Kreta entusiaster så, även om vi själva inte verkar där, så kan vi från januari 2020 hjälpa dig med kontakt till betrodda mäklare på Kreta också.

Kort om vårt primära område: Messinia

Messeniens läge mellan Taygetosbergen i norr och medelhavet i söder höll landskapet relativt isolerat under lång tid. Messinia har ett behagligt klimat och en lång turistsäsong där både soldyrkare och upplevelsenyfikna vandrare kan hitta något de gillar. Kolla våra egna förslag ”Hitta aktiviteter i Peloponnesos”.

Vill du köpa eller hyra ett sommarhus via oss, genomföra en kurs, kickoff eller hitta destination för remotejobb så hittar du våra primära objekt fördelade enligt följande: Messinia Avia, Messinia County, Messinia Mani, Kalamata.

Messinia Avia

Bara 10 minuters körväg och ca 15 km sydost om Kalamata ligger Avia Messinia med sin karga, vackra natur med fantastisk panoramautsikt över Messiniabuktens blåa och turkosa kristallklara vatten. Namnet kommer från den mytologiska kungen av Messenien Kresphontis, som namngav området efter Herkules dotter Avia.

I området finns de små samhällena Avia, Akrogiali och Megali Mantineia och utsikten från Taygetosmassivets västra fot del ger en fantastisk utsikt över bukten och Kalamata. Då området är kuperat och stränderna ligger nära bergen hittar du är inte här några klassiska sandstränder som i andra områden. Här är det klart stenigare stränder och vikar som föredras av grekerna själva.

Hela kuststräckan ända ner till Mani är mycket seglingsvänlig och det går även snabbt att segla över till västra sidan av Messiniabukten eller runt mot sydöstra delarna av Peloponnesos. Till alla objekt i området.

Messinia County

Messinia County består egentligen av flertal olika kommuner med små genuina grekiska samhällen, alla väster om Kalamata. Området är omskrivet i Iliaden som skrevs ca 750 f.Kr och en del av platserna är bebodda än idag, som tex Pylos och Messini och nära Pylos finns även Kung Nestors palats.

De populära orterna Koroni, Methoni och Pylos ligger i området och trots de snirkliga vägarna tar det inte särskilt lång tid att ta sig runt den delen av Messinia. Området runt Pylos har de senaste åren expanderat mycket tack vare Costa Navarino som med sina hotell och sina golfbanor lockar många turister. Mellan Pylos och Costa Navarino finns dessutom en av Greklands mest kända stränder, Voidokilia (betyder komagen eller oxmagen). Andra populära sandstränder är Methoni och Finikounda.

Landskapet här är inte lika kuperat som Messinia Avia eller Messinia Mani men man bjuds ändå på panoramiska vyer på vissa ställen. Vägarna mellan orterna är också klart bredare och inte lika snirkliga som på andra sidan bukten. Till alla objekt i området.

Messinia Mani

Mani är ett område som ligger både i Messenien och Lakonien och är berömt i Grekland för sin karga och vilda natur och sin turbulenta historia.Folk har bott här i evinnerliga tider och Iliaden (som skrevs för nästan 3 000 år sedan) räknar upp sex hamnar i Mani. Och det var i hamnstaden Gythio som Paris och Helena seglade från till Troja och utlöste ett av historiens mest mytomspunna krig.

De populära orterna är Kardamyli, Stoupa och Aghios Nikolaos. Gythio ligger på den östra delen och var tidigare staden Spartas flottbas men är nu en vacker stad fylld med restauranger och är ett populärt besöksmål. Taygetosbergen, som är snöklädda på vintern, avgränsar naturligt Mani från Lakonien och under våren fylls de nedre sluttningarna av vilda blommor och kryddväxter. Trakten är välbesökt av naturälskare som gärna vandrar i den vackra och orörda naturen.

Bra sandstränder hittar du i Mavrovoúni (sydväst om Gythio) med sin kilometerlånga sandstrand och i Stoúpa med sina två stränder (Kalogriá och Stoúpa). Kom även ihåg att i Mani hittar du mindre stränder och vikar som även om de är steniga så bjuder de på unik avskildhet. Till alla objekt i området.

Kalamata

Kalamata är en hamnstad med närmare 70 000 invånare, vilket gör den till Peloponnesos näst största.Områdena runt staden är rika på mytologisk historia och det finns flera platser som är specifikt utpekade i Homeros Iliaden. Det finns även många historier om lokala hjältar och platser som till exempel när Aristomenis bekämpade Spartanerna.

Är man intresserad av arkeologi bör man definitivt besöka Frankiska slottet och Benakion som är ett arkeologimuseum. För dig som gillar konst och kultur rekommenderar vi ett besök i kulturcentrum där det pågår evenemang året runt.

För dig som vill köpa semesterboende är dock den 2,5 km långsträckta klapperstens- stranden med klarblått vatten mycket mer intressant : perfekt investering för här kommer du inte sakna hyresgäster! Stranden kantas med barer och tavernor som sjuder av liv även på kvällarna och nätterna. Till alla objekt i området.

 Mer om Peloponnesos historia och  Peloponnesos sevärdheter 

Besök vår systersida: Res, bo och upplev Peloponnesos

Guide till Peloponnesos

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.