Välkommen till Peloponnesos!

Välkommen till Peloponnesos

Peloponnesos (Pelop’s ö) är en halvö som är full av historia och platserna ligger nära varandra. Det var här som en stor del av antikens historia började och i Iliaden nämns mer än 20 platser från Peloponnesos. Långt ifrån massturismens dominans återfinns denna fantastiska del av Grekland som man inte bör missa att få uppleva och som är oupptäckt av många.

Peloponnesos är fullspäckat av en fantastisk natur i form av vidunderliga kuststräckor och imponerande, frodiga bergsmassiv, allting inbäddat i den karaktäristiska, kryddiga doften av pinjeträd, vild oregano och timjan. Landsdelen är oändligt rik på spännande historier och monument som härstammar från tiden före stenåldern och fram till idag, och är präglat av många olika folkslag. Vill du läsa mer om mytologi och historia?

Messinia och Peloponnesos

Messeniens läge mellan Taygetosbergen i norr och medelhavet i söder höll landskapet relativt isolerat under lång tid. Messinia har ett behagligt klimat och en lång turistsäsong där både soldyrkare och upplevelsenyfikna vandrare kan hitta något de gillar. Kolla våra egna förslag ”Hitta aktiviteter i Peloponnesos”. Den närmaste flygplatsen är i Kalamata (läs mer här) och fastigheterna som man köper i området ligger ca 0,5-1,5 timmes bilresa från flygplatsen. Det går så klart att nå destinationen om du flyger till och från Aten (läs mer här) och då når du ditt resmål på ca 2,5-3,5 timme.

Vill du köpa eller hyra ett sommarhus via oss, genomföra en kurs, kickoff eller hitta destination för remotejobb så hittar du våra primära objekt fördelade enligt följande: Messinia Avia, Messinia County, Messinia Mani, Kalamata.

Messinia Avia

Bara 10 minuters körväg och ca 15 km sydost om Kalamata ligger Avia Messinia med sin karga, vackra natur med fantastisk panoramautsikt över Messiniabuktens blåa och turkosa kristallklara vatten. Namnet kommer från den mytologiska kungen av Messenien Kresphontis, som namngav området efter Herkules dotter Avia. I området finns de små samhällena Avia, Akrogiali och Megali Mantineia och utsikten från Taygetosmassivets västra fot del ger en fantastisk utsikt över bukten och Kalamata.

Då området är kuperat och stränderna ligger nära bergen hittar du är inte här några klassiska sandstränder som i andra områden. Här är det klart stenigare stränder och vikar som föredras av grekerna själva. Hela kuststräckan ända ner till Mani är mycket seglingsvänlig och det går även snabbt att segla över till västra sidan av Messiniabukten eller runt mot sydöstra delarna av Peloponnesos.

Messinia County

Messinia County består egentligen av flertal olika kommuner med små genuina grekiska samhällen, alla väster om Kalamata. Området är omskrivet i Iliaden som skrevs ca 750 f.Kr och en del av platserna är bebodda än idag, som tex Pylos och Messini och nära Pylos finns även Kung Nestors palats. De populära orterna Koroni, Methoni och Pylos ligger i området och trots de snirkliga vägarna tar det inte särskilt lång tid att ta sig runt den delen av Messinia.

Området runt Pylos har de senaste åren expanderat mycket tack vare Costa Navarino som med sina hotell och sina golfbanor lockar många turister. Mellan Pylos och Costa Navarino finns dessutom en av Greklands mest kända stränder, Voidokilia (betyder komagen eller oxmagen). Andra populära sandstränder är Methoni och Finikounda. Landskapet här är inte lika kuperat som Messinia Avia eller Messinia Mani och vägarna mellan orterna är bredare och inte lika snirkliga som på andra sidan bukten.

Messinia Mani

Mani är ett område som ligger både i Messenien och Lakonien och är berömt i Grekland för sin karga och vilda natur och sin turbulenta historia. Folk har bott här i evinnerliga tider och Iliaden (som skrevs för nästan 3 000 år sedan) räknar upp sex hamnar i Mani. Och det var i hamnstaden Gythio som Paris och Helena seglade från till Troja och utlöste ett av historiens mest mytomspunna krig.

De populära orterna är Kardamyli, Stoupa och Agios Nikolaos. Gythio ligger på den östra delen och var tidigare staden Spartas flottbas men är nu en vacker stad fylld med restauranger och är ett populärt besöksmål. Taygetosbergen, som är snöklädda på vintern, avgränsar naturligt Mani från Lakonien och under våren fylls de nedre sluttningarna av vilda blommor och kryddväxter. Trakten är välbesökt av naturälskare som gärna vandrar i den vackra och orörda naturen.

Kalamata

Kalamata är en hamnstad med närmare 70 000 invånare, vilket gör den till Peloponnesos näst största. Områdena runt staden är rika på mytologisk historia och det finns flera platser som är specifikt utpekade i Homeros Iliaden.  Är man intresserad av arkeologi bör man definitivt besöka Frankiska slottet och Benakion som är ett arkeologimuseum. För dig som gillar konst och kultur rekommenderar vi ett besök i kulturcentrum där det pågår evenemang året runt.

För dig som vill köpa semesterboende är dock den 2,5 km långsträckta klapperstens- stranden med klarblått vatten mycket mer intressant : perfekt investering för här kommer du inte sakna hyresgäster! Stranden kantas med barer och tavernor som sjuder av liv även på kvällarna och nätterna.

Nafplio, Argolis och Peloponnesos

Den historiska och natursköna Nafplio ligger i Argolis som har många kända arkeologiska platser värda din uppmärksamhet: Tiryns (Tirintha), Mykene, Argos, Epidavros och att inte förglömma Nafplios fästning Palamidi. Nafplio är en historisk kuststad och var det moderna Greklands första huvudstad (1829-1834). Nafplio (eller Nauplion) har drygt 15 000 invånare. Här kan du njuta av historiska vandringar på dagen och nattliv på kvällen. Nafplio ligger högt på önskelistan och är även en favorit för grekerna själva som gärna åker dit över helgerna. Förtrollande vacker stad med charmiga pastellfärgade hus och små gränder med olika sorters butiker.

Nafplio är ett högt utvecklat turistcentrum med historiska och kulturella museer och en underbar romantisk atmosfär. Runt Argolis finns det många badbyar och småstäder: Nea (New) Kios, Salanti, Doroufi, Galini är bara några av dem. Den argoliska viken har perfekt vatten för simning och vattensporter. I närheten hittar du massor av olika badplatser och sandstränder som Mandrakia, Kouverta, Sentoni, Petrothalassa, Tolo med sina organiserade anläggningar och fina sandstrand eller Porto Heli känd för sin grönska och kristallvatten.

Våra objekt till salu ligger ca 1- 2 timmar från flygplatsen i Aten: bekvämt för dig som vill besöka ditt grekiska hem mer ofta och under kortare perioder.

Instagram