Konsten att leva och bo i Grekland Ia Lofquist

10 augusti, 2017

Vill du flytta till Grekland? Läs: Konsten att leva och bo i Grekland

”Jag vill flytta till Grekland” säger många av mina och säkert dina bekanta. Det finns en del saker och ting som du behöver tänka på. Läs intervju med Ia Löfquist kring ”Konsten att leva och bo i Grekland”.

Har du själv gått och funderat över att bo och leva i Grekland?

Vill du fånga egna drömmar, bo och leva i Grekland samtidigt som du jobbar med det du brinner för? Att leva och bo i Grekland är inte detsamma som att åka på sol- och badsemester, det är en konst att behålla balans mellan det du måste skala bort och det nya du får i stället.

Våga ta steget

Det kan dock vara svårt att våga ta steget, släppa tryggheten och kontrollen. En av de som vågade ta steget är Ia Löfquist. Född i Skåne, där hon bott förutom några kortare perioder i Stockholm och Genève, och 2014 valde hon att bosätta sig på Kreta. Jag var inspirerad av Ia och hennes story och fick lov att ställa några frågor till henne.

Konsten att leva och bo i Grekland Ia LofquistHej Ia, tack för att att jag fick lov att ställa några frågor! Varför tog du beslut att flytta till Grekland? Och hör du till de som vi kallar idag för ”digitala nomader”?

Digital nomad” står för att försörja sig på nätet samtidigt som man är, mer eller mindre, på resande fot. Digital försörjning kan också ge möjlighet att bo kvar där man bor, bl a kom begreppet “digital lantis” för nå’t år sedan. Jag kom i kontakt med digital nomad när jag var arbetslös.

Nomaddelen lockade mig inte, men i den digitala delen såg jag möjlighet att starta eget utan att behöva göra stora investeringar eller få höga omkostnader. Jag fick helt enkelt inspiration att tänka i nya banor! Många jobbansökningar hade jag skickat iväg, började bli riktigt arg och uppgiven över den ljumma responsen och tänkte att jag tror på mig så då får väl jag satsa på mig!

Det behövdes så klart pengar för uppehälle och boende så jag sålde min bostadsrätt. Men var skulle jag bo? Då dök tanken upp att om jag ändå skulle göra en stor förändring av min tillvaro så kunde jag vända uppochner på den totalt: varför inte bo där jag verkligen vill bo? Jag flyttar till Kreta! Den 28 april 2014 steg jag på planet på Kastrup.

Varför just Kreta?

Jag kan inte riktigt förklara min relation till Kreta, det är en känsla. Jag kom till västra delen av ön 1986 och året därpå till Ierapetra.

Redan vid första besöket kände jag en “hemkänsla” som förstärktes vid andra besöket. Inte bara en förtjusning i en semesterort utan något djupare. År 2010 och 2012 fick jag möjlighet att vistas 5 respektive 4 månader i Ierapetra. Jag ville uppleva ön utanför turistsäsong. Först i efterhand har jag förstått att det i grund och botten handlade om förberedelse för flytt. Jag var nog redan på väg och hade varit det ganska länge…..

Mod och självkänsla finns inte att köpa eller få på recept och det är läskigt strax innan beslutet. Vad var din drivkraft?

Det var nog egentligen flera drivkrafter. Jag kände att det var dags för en förändring i livet, arbetssökandet gav ingenting (mer än en spark i min bak att tänka om…), lusten att få skapa och uppleva något nytt. Jag tror att det är viktigt att lyssna inåt, acceptera det man hittar där som ett nytt mål. Se’n handlar det mesta om praktiska saker.

Jag hade inga funderingar kring mod eller självförtroende el liknande just då, men i efterhand kan jag se att jag var väldigt modig – mest pga att jag var rädd. Det är skrämmande att vända uppochner på hela tillvaron. Viktigt att hålla kvar känsla, övertygelse och fokus. Och jag hade en önskan att inte sitta i gungstolen och säga “tänk om”. Ska jag vara riktigt ärlig så är jag väldigt nöjd och stolt över steget jag tog!

Kreta har varit ditt hem sedan 2014 men när kände du för första gången att semestern är över och att det är ditt liv just nu? Är du fortfarande “kär” i Kreta och vad jobbar du med?

Jag har alltid känt en blandning av semester och hemma när jag vistats på Kreta så jag har ingen klar gräns. Klart är dock att sakta, sakta formar man en vardag och “semester” försvinner runt knuten. Men det är nog som det ska vara. Jag har en skön känsla av att vara på “rätt” plats, på “min plats” på jorden. Den känslan fungerar som ett kvitto på att jag gjort rätt.

Jag har en egen firma där jag jobbar som vandringsledare. Och chef och ekonom och marknadsförare och…ja, alla de roller man har som egen företagare!

Var du tvungen att starta från karriärs-noll eller kunde du luta dig mot dina tidigare yrkeserfarenheter?

När jag startade utgick jag från utbildning, arbetslivserfarenheter och intressen. Jag köpte ett antal sessioner med en digital nomad som fungerade som min mentor – mycket värdefullt! Jag fick ta del av både hennes erfarenheter från att leva i andra länder som tips och råd om företagande. Från början erbjöd min firma tre tjänster varav två digitala och hemsidan publicerades i februari 2015. Under resans gång har jag gjort justeringar, korrigeringar och förändringar. Det är väl så att ingen affärsidé och inget företag står stilla utan utvecklas ständigt. Nu har jag vandringarna som tjänst och har breddat marknadsföringen så den är inte enbart mot privatkunder. Men det finns idéer på lager så vem vet vilka tjänster jag erbjuder om ett halvår?

Vad skalade du bort?

I stort sett allt. I ett magasin i Skåne finns några lådor, en fåtölj, ett skåp och en säng. Jag vill poängtera att ändra sin tillvaro inte nödvändigtvis kräver eller förutsätter att man gör sig av med sina ägodelar. För mig kändes det rätt och var inget problem – andra kan välja andra lösningar.

Är ditt eget företag registrerad i Sverige?

Ja, det är än så länge registrerat i Sverige. Man kan göra så inom EU under en inkörningstid. Den dag kommer då verksamheten vuxit så mycket att de grekiska myndigheterna begär att jag registrerar företaget här. Med tanke på hur läget är i krisdrabbade Grekland med regler och skatter som ofta förändras, och mer är att vänta, får jag då undersöka det noga och ta ställning hur jag ska göra.

Vad är viktigt att tänka på när man flyttar utomlands?

Ska man flytta eller bege sig ut på resande fot är det viktigt att ta reda på vad som gäller i Sverige och dit man ska. Det första man måste göra är att tänka igenom vad som är inbakat i skatten i Sverige – finns det dit jag ska? Saker som pension, sjukförsäkring, a-kassa, bilägande, hyra bostad osv. Sedan måste man öppna sitt sinne för att det mesta kan göras olika så vad gäller för speciella regler dit jag ska? Måste jag registrera mig, hur fungerar olika abonnemang, avtal, internationella försäkringar osv. Det är mycket att tänka igenom.

Det kan kännas övermäktigt, men låt det inte stoppa dig! Ta den tid du behöver för det gäller dig och din trygghet. Ju bättre förberedd man är desto smidigare flyter det på plats.

Om du backar tillbaka till 2014: skulle du göra något annorlunda?

Det finns några saker som jag skulle göra annorlunda för lyckligtvis lär vi ju av våra erfarenheter. De två åren jag bodde i Genève var en bra erfarenhet även om förutsättningarna var annorlunda. Utan den erfarenheten och det jag lärde mig då hade jag kanske inte gjort denna större och genomgripande förändringen. Fast vem vet!?

Tack Ia! För dig som läser: du kan hitta Ia på: hennes blogg, företagssida eller på Flickr där hon samlar alla bilder från hennes resa (samtliga bilder ovan kommer från hennes samling).

Andra nyttiga länkar

 

Instagram