10 augusti, 2017
Hem » Blogg » Om att hitta balansen: leva mellan Grekland och Sverige
Drömmer du också om att leva mellan Grekland och Sverige? Hitta balansen och lugnet? Att vakna till solen och ljuset och kunna doppa fötterna i havet i november? Kan längtan efter balansen och kärleken till Zeus gudomliga land vara tillräckligt starkt att vi vågar släppa taget?
Jag upptäckte Anneli via hennes blogg Peloponnesos 2015 (det vill säga efter att hon slutade skriva, haha). Med hjälp av farbror Google hittade jag sedan hennes familjeföretag EviMeria och började följa hennes och hennes mans resa på Instagram (njuter dagligen av alla vackra bilder). Nyfiken som jag är frågade jag om lov att skriva om hennes egen resa till balansen och är mycket glad att Anneli vill dela med sig av hennes story att följa sitt hjärta.
Hej Anneli, superkul att du vill berätta om livet mellan Grekland och Sverige! Du har en lång relation till Grekland och Peloponnesos, sedan 2002, eller hur? Och du och din man byggde huset i 2006?
Första gången var vi i området på semester 1995. Sedan reste vi dit 2000 och 2002 tills vi hittade ”vår” plats och bestämde oss för att ”här är det” här kan vi förverkliga våra drömmar! Gick husbygget smärtfritt? Det är många som tvekar att ta steget!
Smärtfritt var det absolut inte! Vi kunde ju inte närvara hela tiden här, så det blev många överraskningar och inte alltid positiva. Internet och wifi fanns ju inte som det gör idag, så kommunikationerna mellan oss och byggherren funkade inte alltid så bra ;-). Men våga ta steget, se bara till att ha en advokat och ”michanikós”(ingenjör) och dubbelkolla att alla papper och tillstånd är i ordning innan ni börjar bygga, eller köpa.
Var det slumpen som bestämde att ni valde att bosätta er i Koroni i Peloponnesos?
Kan man säga, ja. Vi kom hit för semester och blev tagna av den underbara naturen, grönskan, historien, vänliga människor, ja, allt, vi har ju allt här runtomkring.
På din blogg skriver du om magiska soluppgångar, kiwi och apelsinodlingar. Hur lång tid tillbringar ni i Grekland?
Mellan 6-8 månader om året försöker vi tillbringa här. Det varierar. Oftast 3 månader här med några veckors tripp till Sverige emellan.
Det är en lång väg från semesterboende till etablering av ett företag med olivodling och olivproduktion. Hur gick det till och när etablerade ni ”EviMeria”? Hade du eller din man tidigare yrkeserfarenheter inom området?
Olivodling startade vi i 2009 men själva EviMeria, vilket betyder ”välmående”, föddes 2012! Vi började i liten skala, utökade lite grann så småningom. Vi är inga stora producenter än idag och vill inte bli det heller. Vi var helt gröna i början, men har lärt oss genom åren och idag är vi stolta ekologiska olivodlare och producerar en Extra Jungfru Olivolja av bästa kvalitet samt bordsoliver. Inte nog med det: 2016 började vi med biodling, vilket är verkligen intressant.
Att driva ett företag i ett land där man inte bor permanent kräver att man har pålitliga partners. Känner du att du är en del av det grekiska samhället nu? Och vad är dina största drivkrafter när det kommer till företagande?
Finns det pålitliga partners i business livet? ;-). På ett sätt känner jag att vi är en del av det grekiska samhället, vi bidrar till några arbetstillfällen för de lokala och betalar skatt. Drivkraften är att kunna vara en certifierad ekologisk bonde. Företaget är ett måste och det måste vara ett grekisk bolag dessutom.
Och språket? Själv kämpar jag på och kan säga att begreppet ”rena rama grekiskan” för mig har fått en helt nytt betydelse, haha. Hur går det för dig?
Det är ju inte det lättaste, men att våga prata även om du säger fel är viktigt! Grekerna är bra på att rätta dig. Jag klarar mig i det dagliga livet, men pratar inte flytande, lättare att förstå är det än att tala.
Vad är viktigt att tänka på när man väljer att bo mellan Grekland och Sverige?
Man måste ordna det praktiska: posten, lägenheten i Sverige osv. Svårt att säga, för alla är det ju annorlunda. För mig är det att hålla balansen, även om när jag är här nere kan jag sakna Sverige ibland och tvärtom. Mest saknar man ju barn och barnbarn.
Om du backar tillbaka till början av din grekiska story: skulle du göra något annorlunda?
Ja, många saker, tänkte jag först, men man har ju lärt sig mycket genom alla misstagen och oväntade överraskningar, så på så sätt är man ju rik på erfarenheter. Till slut så har ju allt blivit bra!
Tack Anneli för din tid. För er som läser: missa inte Annelis dagliga bildrapporteringar på Instagram och kolla EviMeria sida på Facebook!