23 april, 2018

Planerar du semester i Grekland? Res till Stoupa i Mani

Planerar du semester i Grekland och letar efter nya destinationer? Res till Stoupa i Mani, en av de vackraste byarna efter kusten! Och vi är inte ensamma i vårt tyckandet:

“Stoupa, en av de vackraste byarna efter kusten. Husen låg på stranden så nära vattnet att vågorna under stormarna slog upp mot de murade husgrunderna. De vita väggarna och de bakomvarande husen som gick upp mot berget bildade tillsammans en halvcirkelformad amfiteatern med vattnet som scengolv”. Citat från “Byn från Peloponnesos” skriven av Staffan Stolpe.

Res till Stoupa i Mani, Messinia, Peloponnesos

Det finns flera sätt att ta sig till Stoupa och oavsett vilket sätt du väljer så törs vi utlova förtrollande vackra solnedgångar och massor med energi som du kan ta med dig. Vi själva föredrar perioden april-maj och september-oktober (ibland även november).

  • Via Kalamata

Den lokala flygplatsen ligger strax utanför Kalamata där flera flygbolag har flygningar varje vecka under sommarmånaderna, vanligtvis från mars till oktober. Du kan välja att flyga direkt från Stockholm eller från Köpenhamn. Biljettpriser varierar under hög – och lågsäsong men väljer du de månaderna vi rekommenderar så betalar du ca 1500-1600 svenska kronor (Aegian). Biluthyrning finns på flygplatsen och resan till Stoupa tar drygt en timme. Taxibilar är också tillgängliga som antingen kan ta dig direkt till Stoupa eller till busstationen, därifrån går bussar till Stoupa.

  • Via Aten

Atens flygplats är ett annat bra alternativ. Flyg från Sverige kan bokas med några av lågprisflygbolagen till mycket rimliga priser. Resan från Aten till Stoupa kan då göras genom att hyra en bil på flygplatsen, taxi eller med bekväma och luftkonditionerade bussar.

Buss från Aten. Från Athens flygplats tar du X93 transferbuss eller taxi till huvudbussterminalen för Peloponessos, kallad Kifisos busstation. Ta en av de frekventa KTEL-bussarna till Kalamata, och sedan, beroende på tiden på dagen, lokalbussen eller en taxi till Stoupa.

Taxi från Aten. Taxibilar vid Aten flygplats kommer sannolikt vara villiga att köra till Stoupa. Förhandla avgiften i förväg!

  • Via Italien

Gillar du inte att flyga och har tid att njuta av själva resandet? Ta färjan via Italien! Färjor går de flesta dagarna från Italien till Patras. Från Patras följer du skyltar till Pyrgos, sedan Kalo Nero, sedan Kalamata och slutligen Stoupa.

Res till Stoupa, prisindikationer

Observera att priser nedan är bara prisindikationer och du behöver kontrollera priser vid bokningstillälle. Men vi hoppas att indikationer nedan hjälper dig att planera din budget.

  • Taxi Kalamata till Stoupa: ca 65 €
  • Taxi Aten till Stoupa: ca 250 €
  • Buss Athens flygplats till Aten central busstation: ca 5 €
  • Biluthyrning per dag: ca 35-60 € beroende på bil och tid på året

Nyttiga länkar

Instagram