8 februari, 2018

Obligatorisk turistskatt i Grekland: bli din semester mycket dyrare?

Den 1 januari 2018 infördes ny obligatorisk turistskatt i Grekland. Skatten beräknas på antalet hotellstjärnor och varierar mellan 0,5 euro och 4 euro per natt.

Turistskatt: inget som är specifikt för just Grekland

Att införa turistskatt är inte något “grekiskt”. Spanska turistplatser som Mallorca och Ibiza har redan en turistskatt som tydligen kommer att fördubblas under 2018 (källa). Skatten på de enklaste hotellen är 0,25 Euro och på de dyraste är den 4 Euro. Avgiften gäller inte per person, utan bara per hotellrum och natt. Observera att skatten betalas på plats och är inte inkluderad i priset via exempelvis reseföretag. Men det ska framgå på kvittot att det avser denna skatt.

Stayover-skatten: vad gäller för just din bokning

Den extra betalningen kommer du som sagt betala vid in- eller utcheckning och utöver det pris som du fick vid bokningen samt mot ett kvitto utan moms (ingen moms på skatten).

Följande gäller för hotell:

  • 0,50 cent på en- och tvåstjärniga hotell
  • 1,50 euro vid trestjärniga hotell
  • 3,00 euro vid 4-stjärniga hotell
  • 4,00 euro vid 5-stjärniga hotell

När det kommer till möblerade rum så gäller följande:

  • 0, 25 cent för rum för en eller två personer
  • 0, 50 cent för rum för tre personer
  • 1, 00 euro för rum för fyra personer

Vilken typ av boende som inte omfattas av turistskatten?

Boendefaciliteter som är undantagna från stayover-skatten inkluderar organiserade lägerplatser, vandrarhem, turistkomplex, lägenhetshotell, boende i traditionella komplex, boende för självbetjäning – möblerade herrgårdar (villor) och boende för självbetjäning – inredda bostäder. (källa)

Nyttiga länkar:

Instagram