All-inclusive-Inte-optimalt-Peloponnesos

15 februari, 2019

“All inclusive”? Inte optimalt om du vill åka till Peloponnesos

“All inclusive”? Inte optimalt om du vill åka till Peloponnesos i Grekland. Flygplatsen-hotellet-stranden-hotellet-stranden-hotellet-stranden-hotellet-flygplatsen: Peloponnesos är långt ifrån att vara ett paradis för “all inclusive” resenärer. Det upprepar gång på gång de grekiska samarbetspartners som vi jobbar med. Åtminstone när det gäller Messinien, Lakonien och Arkadien i Peloponnesos. (Nedan Stoupa i april )

“All inclusive” generellt: bra eller dåligt

Det är tur att vi människor är olika, eller hur? Det finns de som tycker att konceptet är superbra och som återvänder till samma platser och samma koncept. Och det finns lika många som sedan ett par år tillbaka ifrågasätter hur all inclusive koncept stöder turismens utveckling (Turismens baksida för lokalbefolkningen) eller (Allt ingår: Mat, dryck och lagbrott). Konceptet var som mest populär runt 2010 då 25–30 procent av charterresenärerna valde allt inkluderat (All inclusive – allt du behöver veta).

Peloponnesos: den vilda och icke turistöverbelastade delen av Grekland

Redan 2016 hade Peloponnesos, enligt Lonely Planet, varit till det bästa resmålet i Europa. Denna vackra gröna halvö var under en lång tid en väl bevarad grekisk hemlighet och utvecklade en hel annan turism än grekiska omvärlden. Det finns gott om mindre och större hotell och pensionat (med blandad kvalité men alltid med klassisk grekisk gästvänlighet) men här hittar du inte exklusiva och stora hotellkedjor, tack och lov om du frågar mig. 

Peloponnesos satsar hårt på att bli ett alternativ till den grekiska övärlden och utvecklingen av turismen har, som allt annat i livet, både goda och dåliga sidor men här hittar du fortfarande massor av orörda och oupptäckta byar, vandringsstigar och stränder. Det är dock långt ifrån den bekväma röda mattan som ska leda dig dit: vägarna är av lite varierande kvalité och kräver lite motion oavsett om du cyklar eller vandrar.

Småsteniga stränder (men det finns också många fina sandstränder) bjuder till längre och kortare filosofiska stunder och ”bara-vara” upplevelser samt kristallklart vatten men även här: långt ifrån uthyrningar av vattencyklar och liknande upplevelse som erbjuds på all inclusive resor.

De nyfikna grekerna

De gästvänliga Grekerna delar gärna med sig av sina egna bästa smultronställen men förvänta dig inte att de gör det via vackra turistbroschyrer: det bästa du kan få veta är att ta ouzo eller kaffe på en lokal taverna och prata. Eller facebooka för den är populär här:). Och fråga gärna om Instagramkonto: du kan bli glatt överraskad av hur gärna de stoltserar med egna produkter eller tjänster. Båda unga och gamla ställer gärna upp på en selfie.

Lokala restauranger

I denna delen av Peloponnesos hittar du inte många exklusiva restauranger med vita och röda dukar eller servitriser iklädda strukna uniformer. Här lever du som en ”local” och äter närproducerat mat som växer i trädgården bredvid. Du kan till och med vara bjuden till köket för att kolla dagens fångst och helt fritt välja vad kökschefen ska laga till dig. Meny? Nemas problemas du får dem alltid MEN styr inte in på dessa i blindo: fråga och hittar du inte vad du letar efter så fixar personalen fram det du vill. Jag kommer ihåg när kökschefen promenerade förbi oss för att gå till en lokal slaktare för att fixa fläskkotlett. OCH detta kan du väl inte få på All inclusive restaurangerna eller?

“All inclusive”? Inte optimal…

Visst vill våra samarbetspartners tjäna pengar på turister. Visst vill de ha många, många, många turister MEN det som är mest viktigt för dem är att bygga en relation och få varje en att känna sig sedd och unik. Att du ska känna dig som en del av familjen, att du ska ha tid att lyssna på deras egna story och att du ska ha tid att berätta din egen.

Nyttiga länkar

Instagram