30 maj, 2017

Res till Peloponnesos med buss från Aten och njut av resan!

Skynda långsamt: res till Peloponnesos med buss från Aten och njut av resan, sevärdheterna och utsikten! Och vem vet vilka nya spännande bekantskap kan du möta på vägen? Om man inte flyger charter till Grekland och istället väljer reguljärt är den vanligaste flygdestinationen Aten. Därifrån väljer många att ta sig till andra platser med hyrbil men vi vill idag fresta dig lite med ”skynda-långsamt” tankar och föreslår att du testar bussresa.

Tips för dig som väljer att resa till Peloponnesos med buss från Aten

Direkt från flygplatsen kommer du att behöva ta dig till KTEL- busstation, närmare sagt Kiffisou Station, med en buss X93 som går dygnet runt och når busstationen på ca 60-75 minuter. Du kan så klart ta taxi eller någon av stadsbussarna som stannar ca 50 meter från stationen.

Tips för destinationer i Peloponnesos som du kan nå via buss från Aten

Oavsett vart man ska till i Peloponnesos kör bussen de sista milen innan Korinthos utmed kusten så det är värt att vara vaken om man reser när det är ljust.

 • Nafplio

Denna lilla stad som var det moderna Greklands första huvudstad är mycket populär även bland grekerna själva och många åker ut dit på helgerna från Aten. Den stora turistattraktionen är den kända borgen Palamydi. I närheten finns även Mykene och Epidavros med sin berömda amfiteater, så om man bara kan avvara 2-3 dagar utanför Aten är detta ett mycket bra resmål. Bussen från Aten tar ca 2 timmar och det går 10-12 avgångar per dag (inga nattbussar).

 • Kalamata

Messiniens centralort och näst största staden i Peloponnesos. Staden ligger mitt i Messinibukten och vid foten av Taygetos mäktiga bergskedjor. Här finns bra shopping, fina badstränder mitt i stadens strandpromenad och bra restauranger. Från staden kommer man enkelt ut till mysiga mindre orter som Kardamyli, Stoupa, Koroni, Methoni och Pylos och de har alla härliga badstränder. En resa till Kalamata bör du beräkna till åtminstone 3-4 dagar för att kunna upptäcka hela bukten från Koroni i väst till Areópoli i öst samt Pylos-Methoni med omnejd. Bussen från Aten tar ca 3,5 timmar och det går 10-12 avgångar per dag (inga nattbussar).

 • Patras

Staden är Greklands tredje största stad och här stannar färjorna till mellan Italien och Grekland. Staden erbjuder bra shopping och det finns en bra teater här samt lite olika museer. Från Patras kan man ta lokalbussar över till fastlandet via Ríou-Andiríou-bron och det tar minre än 1 timme till Messolongi eller Nafpaktos med sina vackra stränder. Bussen till Patras från Aten tar ca 3 timmar och kör den nya motorvägen utmed Peloponnesos norra kuststräcka med fantastisk utsikt över havet.

 • Kalavryta

Är man i Patras området kan en dagsutflykt till Kalavryta rekommenderas. Ta bussen till Diakofto och testa sedan bergståget Odontotos så får du uppleva en fantastisk tur uppför bergen från kusten till Kalavryta. Själva staden eller byn ligger högt upp bland bergen med härlig utsikt över området och räknas som en av landets bästa hiking- och skicenter.

 • Olympia

Tog du dig till Patras så borde också planera in en dagsutflykt med buss till Olympia. Men åk då tidigt på morgonen under högsommaren så att ni klarat av rundturen innan värmen är som värst mellan 14-18.

 • Sparta

Du kan även ta en längre bussresa från Aten till det mytiska Sparta. Ett krigarsamhälle, 300, Thermopyle.. det var en lakonisk beskrivning av platsen (göteborgshumor). Vägen dit är över Taygetos mäktiga berg så ha kameran i beredskap: fantastisk utsikt utlovas! Bussen från Aten tar ca 4,5 timmar.

Andra destinationer via direktbussar i Aten

Har du andra egna funderingar och önskemål så kan det vara bra att veta att det även går direktbussar till:

 • Epidavros: resan tar cirka 2,5 timme
 • Gythio: resan tar cirka 4,5 timme
 • Kalavryta: resan tar cirka 3 timmar
 • Korinthos: resan tar cirka 70 minuter
 • Monemvasia: resan tar cirka 6 timmar
 • Pylos/Methoni: resan tar cirka 5 timmar
 • Olympia: resan tar cirka 5,5 timmar + lokalbuss från Pyrgos

Ha en fin resa och välkommen till Peloponnesos!

Instagram