driva-foretag-turistbranschen-Grekland

23 april, 2019

Driva företag inom turistbranschen i Grekland: överbelasta inte området!

Det finns olika utmaningar för de som driver eller vill driva ett företag inom turistbranschen i Grekland. Några av de viktigaste är att förstärka samarbetet mellan olika arrangörer och satsa på bredare områden istället för enskilda byar eller städer. Det är i alla fall något som Ilias Moutzouris, delägare till turistanläggningen ”ManiApartments Asteria & Ilios”, tycker.

Om anläggningen i Agios Dimitrios, Mani, Peloponnesos

ManiApartments Asteria & Ilios” är en turistanläggning där en av deltävlingarna i Mästarnas mästare 2019 spelades in. Elias och jag var så klart nyfikna både på stället, ägaren samt (hur annars) möjligheterna till samarbete. Jag skickade iväg ett mejl och fick svar ganska fort: vi var välkomna att titta på anläggningen och ägaren var nyfiken på våra tankar om samarbete. Elias och jag var kära från första ögonkastet i ”ManiApartments Asteria & Ilios”: välskött, välplanerad och smakfullt inredd både inom- och utomhus. Vi kom till anläggningen lite tidigare än utsatt tid och jag gick lite runtomkring för att fota. Du milde, tänkte jag, vilket ställe! Inte konstigt att det var en av de utvalda platserna för inspelningen av Mästarnas Mästare!

När vi träffade Ilias Moutzouris kände vi på en gång: när open minded människor träffas, magin föds! Efter presentation av vårt eget koncept visade Ilias anläggningen och husen för oss. Vi fick även höra om alla utvecklingsplaner som han och hans familj har för anläggningen. Jag fick lov att boka ett möte till: för ett intervju om Mani, konsten att driva ett företag inom turistbranschen och storyn bakom familjens Moutzouris anläggning ”Apartments in Mani”.

Driva företag inom turistbranschen i Grekland: intervju med Ilias Moutzouris

EK: Du och din familj har varit en av de första som trodde på idén att bedriva uthyrningsverksamhet i området?

Stämmer! Det är min mamma som är från området och marken tillhörde hennes familj i flera generationer. När mina föräldrar gifte sig och min far bestämde sig att bygga ett familjehus med uthyrningspotential här, rynkade alla på näsan.

Rent historisk var det alltid farligt att bo nära havet: piraterna anföll ofta och plundrade hushållen på allt. Så marken vid havet var inte mycket värd, och om dessutom saknade marken olivträd, så det var bara en förlust att äga markerna!

Som tur var, när min pappa, Georg, började med husbygge, tillsammans med sin fortfarande skeptiska svärfar, så fick de båda ett besök av en tysk gentleman. Den tyska herren ville köpa marken för hundra miljoner drachmer! ”Hmmm, Georg, du kanske har rätt!”, sade den skeptiska svärfadern, ”Vi bygger några lägenheter till uthyrning”. Så det första huset byggdes klart 1992 och var under de första åren ett semesterhem som vi alla längtade till.

EK: Och anläggningen är fortfarande ett familjeföretag?

Ja! Både min mor, far, bror, jag och min blivande fru jobbar här. Här i Mani tror vi mycket på familjeägda företag: det är en garanti för ärlighet, flexibilitet och stabilitet. Och kanske även för passion, kärlek och respekt till ditt jobb: inte vill du kasta bort de framgångar som din far och farfar jobbade med, eller hur?

EK: Du jobbar som manager för anläggningen sedan 10 år tillbaka, är certifierad inom medicinsk mikrobiologi och din blivande fru, som är nu en del av företaget, är farmaceut. Ni båda jobbade i Aten inom ert yrke men valde att bosätta er i Mani och jobba med ”Apartments in Mani”. Varför?

Det bli inget kort svar på din fråga och jag tror att mina svar kommer att likna dina och Elias anledningar att flytta från Sverige. Först och främst: stressnivån i stora städer är nu verkligen helt galen! Man behöver också kompromissa med hur och var man bor samt vem man jobbar. för Här kan jag och min fru njuta av gemensamma frukostar, solnedgångar och korta vilostunder: det är bara några minuter till naturens stilla skönhet! Och självklart vill både ni och vi leverera lycka och balans till andra människor, eller hur? Jag kommer ihåg mina egna somrar på detta stället: jag var så fullkomligt lycklig här. Och fri. Min största önskar är att våra gäster ska känna detsamma här: vara lyckliga och väl omhändertagna. Jag vet också att med min och min fru bakgrund kan vi bidra till ett mer hälsosamt och modern utveckling både för vårt eget företag men även för hela turismen i  Mani. Människor här är starka och oberoende. Men vinner du deras förtroende, är du en “bra” människa så kommer de att hjälpa dig med det mesta! Visste du att det är bara under senaste åren som man brukade skriva kontrakt här: för bara 10 år sedan var det handskakning som gällde när du ville göra affärer. När du är ”inne” så är kontakterna mellan entreprenörer så mycket enklare i jämförelse med att jobba i Aten. Eller i Sverige. Håller du med mig?

EK: Haha, det gör jag absolut! Och jag lade märke till en hel del mer modernt tänkandet i ert företag: bland annat när det kommer till återvinning.

Du syftar säkert på George´s grönsaksodling? Greker är generell dåliga på att återvinna och kompostera. Vi satsade ganska tidigt på återvinning och kompostering.  Idag används vår kompost till egna grönsaksodlingar på området. Allt som odlas ges till gästerna: du kan ganska enkelt gå och plocka tomat till frukost eller äggplanta till grillen!

EK: Stämmer det att ni är förbokade 2-3 år framöver?

Ja, det stämmer! Anläggningen har funnits så länge att nu krävs det ingen speciell marknadsföring: de återkommande gästerna bokar 2-3 år i sträck! Och det är ju det bästa garanti för dig som är här för första gången, eller hur? Sedan har vi alltid några luckor i kalender under högsäsongen och vi hoppas att med din hjälp så kan vi jobba upp spännande förslag för längre vistelser och erbjudanden som passar för svenska besökare.

EK: Jag hoppas det! Det finns en stor konkurrens på marknaden när det kommer till uthyrningsobjekt. Vad tror du själv dagens turistbesökare letar efter och hur, enligt dig, kommer turismen i Mani att utvecklas framöver?

Jag är övertygad att den nya generationen av turister är ute efter möjligheterna att vara ostörda och att känna sig som hemma på de platserna de besöker. Personlig service och kontakt samt tips på vad de kan göra i närområdet. Mer människa mot människa än sökmotorbeteende. Och när vi pratar Mani: det går lite fort nu! Vi behöver förstärka samarbetet mellan olika arrangörer och vara måna om att inte överbelasta området. Våga säga nej till all inclusive semester!

Nyttiga länkar:

Instagram