28 mars, 2017

Vill du bygga ett eget hus i Grekland? Anlita en lokal byggare!

Vill du bygga ett eget hus i Grekland? Vi råder dig att anlita en lokal byggare och här är några anledningar till varför! Funderar du på att bygga ett hus så är det helt rätt läge nu. Priserna har gått ner sedan slutet av 2008 och har nu börjat stabilisera sig men är fortfarande lägre än på mycket länge. Peloponnesos har dock inte haft samma dramatiska nedgång som t.ex Aten som drabbats mycket hårdare av lågkonjunkturen. Räkna noga om du själv vill bygga (eller projektleda) vs. om du anlitar en lokal byggare.

Det kommer att ta tid!

Det kommer att ta tid oavsett om du vill ha ett sommarhus, permanentboende eller om du vill göra en investering. Ha en bra kravspecifikation på det du vill ha och gå inte i fällan att köpa på impuls, även om man just nu kan göra fynd. Räkna med alla resor som det tar ifall du bestämmer dig för att bygga själv! En lokal byggare kommer även att tänka på det du kan missa!

Ingen säger att det är lätt att bygga eget hus i Grekland men…

Köpa en tomt i Grekland är en säker procedur, men om du söker på internet om hur det är att köpa hus eller i tomt i Grekland är sannolikheten stor att du hittar sökningar som varnar för detta och det finns historier om bedrägerier och andra fel som begåtts i samband med köp.

Men om du vet vad du gör och använder dig av officiella kanaler och följer reglerna är det ingen fara. Kom bara ihåg att innan du köper ska du alltid kontrollera att tomten följer gängse köpregler (t.ex. att husets mått etc stämmer med lagfarten och bygglovet). Annars blir du själv som köpare ansvarig för detta i framtiden.

Japp, du kommer att behöva advokat

Vid köp av tomt i Grekland måste både parterna ha en advokat (lagkrav). Undertecknandet av köpeavtalet sker hos Notarius Publicus som är myndigheternas representant. Denne utses av köparen. Notariens uppgift är att kontrollera att köpet går rätt till. Köpet registreras i fastighetsregistret och hela köpprocessen tar ca 5-10 veckor. Lokal byggare har säkert de rätta kontakterna och kan bidra med mer information.

Hus i Grekland kan hjälpa dig med det ena och det andra. Mejla oss om du vill ha mer hjälp och information kring hela processen och var förberedd att slåss för att uppnå din dröm. För det är det värt! Blunda en stund, andas in och ut och tänk på det smaragdfärgade vattnet, blå och molnfri himmel och gyllene sol.

Ett hus i Grekland: tjocka väggar och småfönster

Jag förstår….du och jag vill släppa in ljuset och solen men ett traditionellt hus i Grekland präglas så klart av klimatet. Mycket kan ändras och anpassas till den moderna köparen men det är viktigt att ha bra kommunikation från början med din lokala byggare. Grunden är att känna till det som din lokal byggare behöver tänka på när hen svarar på din förfråga. Glöm spontana frågor från din lokala byggare om golvvärmen! Ställer du inte dessa frågor själv kommer inte hen att fråga. De lokala byggaren kan komma med lösningar du själv har inte tänkt på.

Husbygge i Grekland

För att förstå lite bättre varför din lokala byggare ska envisas med små fönster behöver du förstå hur man byggde och levde i det klassiska Grekland: med stenhus, tjocka väggar och småfönster:

Nyttiga länkar:

Instagram