31 mars, 2017

Besökstips Epidavros: en antik stad och hamn på Peloponnesos

Epidavros (eller Epidaurus): en antik stad och hamn på Peloponnesos nordöstra del som är mest känd för sin antika teater. Res och upplev kulturen och historien! Testa akustiken och citera Sokrates kloka ord som kommer att höras i hela teatern: ”Jag är en medborgare, inte i Athen eller Grekland, utan i världen”.

En betydande handelsstad, kurort och kulturcenter

Epidavros var en antik stad i landskapet Argolis på Peloponnesos nordöstra del. Läget och den ypperliga hamnen gjorde Epidavros till en betydande hamnstad under antiken. Platsen var även mycket känd och välbesökt som kurort under antiken. Här låg Asklepiostemplet som besöktes av sjuka för att få råd och uppenbarelser om kurer och botemedel. Det fanns många olika Asklepiostempel runt om det antika Grekland. Men den heligaste platsen av dem alla var i Epidavros.

Platsen är mest känd för sin fantastiska antika teater från 300-talet f.kr. Som mest hade teatern plats för ca 13 000 åskådare och akustiken är fantastisk. På somrarna spelar amatörskådespelare antika pjäser inför stor publik (program). Har man tur kan kända hollywoodskådespelare dyka upp på scenen som t.ex. Helen Mirren eller Kevin Spacey.

Idag är Epidavros inte mer än en by med många restauranger och vackra stränder som tillåter trötta turister att slappna av efter besök på teatern.

Epidavros, Greece: Perfect Acoustics via Rick Steves Europe

Publicerades tidigare på Guide till Peloponnesos

Nyttiga länkar:

Instagram