28 april, 2017

Allt har sin början i grekiska eller Grekernas gåva till mänskligheten

Allt har sin början i grekiska! Det finns knappt något som inte härstammar från grekiskan eller Grekland och grekernas gåva till mänskligheten. Till och med ordet ”kimono”om man vill tro på Mr. Portokalos från ”My Big Fat Greek Wedding”:

Ordet ”kimono” kanske är långsökt men ändå finns det faktiskt ett korn av sanning i påståendet ”give me any word and I show you the greek root”. Visste du att:

Skola

Skola kommer från grekiskans scholê’, som egentligen betyder ‘fritid’, ‘sysslolöshet’. Bara den som inte ständigt behövde arbeta för sitt uppehälle utan hade möjlighet att unna sig fritid kunde ägna sig åt studier och skolarbete. Inom skolan verkar pedagogen, av grek. paidagôgo’s, beteckningen på den slav som följde barnen mellan hemmet och skolan (av pais (i genitiv paido’s) ‘barn’ och verbet a’gô ‘föra’, ‘leda’), och där bedrivs didaktisk verksamhet, av grek. didachê’ ‘undervisning’.

Teater

Teater kommer från grekiskans the’atronTeater kommer från grekiskans the’atron, som från början betecknade åskådarplatserna eller publiken på teatern; det är bildat från verbet thea’omai ‘se’, ‘betrakta’ (från samma verb kommer t.ex. teori, av grek. theôri’a, egentligen ‘skådande’, ‘betraktande’). Skådespelarna på en grekisk teater uppträdde på en orchê’stra ‘dansplats’ (varav orkester) framför en enkel byggnad, ett skjul, där de klädde om och som kallades skênê’ (varav ‘scen’, inlånat i svenskan via latinets scaena).

Kyrka

Kyrka kommer från grekiskans kyriakêKyrka kommer från grekiskans kyriakê’ oiki’a ‘Herrens hus’, där kyriakê’ är ett adjektiv avlett av ky’rios ‘herre’. I kyrkan verkar prästen, av grek. presby’teros, egentligen ‘(den) äldst(e)’, och diakonen, av grek. dia’konos ‘tjänare’. En särskilt fin kyrka är en katedral, av latinets cathedralis, ett adjektiv bildat på grekiskans kathe’dra ‘stol’, ‘sittplats’ (varav svenskans kateder). Katedralen kallas så därför att den är säte för en biskop, av grek. epi’skopos, egentligen ‘uppsyningsman’.

Källa: Lunds universitetet

Fetaost

Går bara inte att glömma bort liksom. Den syrliga och välsmakande vitosten omnämns i Iliaden och Odysseen och enligt den grekiska sagan är osttillverkningen en sådan skön och god konst att man är övertygad om att den är en skänk från gudarna.

Förutom att äta vitosten direkt som tilltugg eller snacks användes den även i bakverk, pajer och annan matlagning. Osten var även en viktig del i kosten för deltagarna i antikens olympiska spel och kanske det ökade intaget av kalcium bidrog till att stärka deltagarna i tävlingarna? Än idag äter Grekerna mycket vitost och toppar den internationella statistiken.

Källa: Wikipedia

Pizza

pizza kommer från greklandJapp… Greker igen.. Antikens greker fick tidigt – före 500-talet f.Kr. – idén att baka bröd i runda, platta former och därefter lägga till saker på toppen. En kombination av olivolja, gröna blad och vissa kryddor var en favorit.

Källa: Wikipedia

Mer?

Ankare, kalender, mynt, maraton, retorik, logik, filosofi och demokrati.. Listan kan göras lång…..

Instagram