16 oktober, 2017

”Vi vill köpa hus i Grekland, kan du hjälpa oss?” Mål, område, budget

Tips för dig som vill köpa hus i Grekland: ditt eget mål, område, budget och visningsresa. “Vi vill köpa hus i Grekland, kan du hjälpa oss?”, det är rätt så vanligt mejl som brukar öppna många intressanta konversationer. Inget svar är egentligen sig likt eftersom allas story är unika men det finns några steg som är gemensamma.

Ditt eget mål

Det viktigaste av allt är så klart att du definierar ditt eget mål med att köpa hus i Grekland: är det sommarhus eller permanent boende? Vill du dryga ut din ekonomi och hyra ut huset till andra? Vad brukar du göra på fritiden? Vill du stanna längre perioder och delvis jobba från ditt grekiska hem? Vill du lägga en längre planering över några år? Först köpa tomt och sedan bygga ditt drömhus? Kanske kan du satsa på renovering och vill framöver odla din egen mat? Dina egna “varför” är superviktiga eftersom jag då får chansen att hjälpa dig på ett bättre sätt.

Område

Notera att även om Grekland är en land med (av alla svenskarna efterlängtade medelhavsklimat) så finns det stora skillnader mellan norra och södra delarna av landet och mellan bergen, kusten och inlandet. Var du tidigare i Grekland endast under sommarperioden så kan det vara svårt att föreställa sig is, snö och kyla men der är ganska vanligt i norra Grekland. Exempelvis i Thessaloniki ligger temperaturen under perioden december till mars kring +1. Så vill du köpa hus i Grekland för att både åka skidor och sola så är kanske området kring Kalavryta mer relevant för dig än ljumma vintrar kring Kalamata. Vill du hyra ut till andra turister från Sverige så kan det vara intressant att titta på fastigheter kring Costa Navarino, en välkänd Mekka för golfintresserade. Är du ute efter lugnet så kan Mani passa dig bättre. Vill du odla egna grönsaker då kanske är havsutsikt av mindre betydelse? Desto mer jag vet desto bättre hjälp får du.

Budget

Olika områden har olika prisnivåer. Mani har lite billigare objekt och med fantastiska solnedgångar, County är dyrare men lättare att hyra ut. Budgeten borde passa dina egna mål. Men oavsett vilket ditt slutmål är så borde du ha finansieringen och budgeten klar innan du planerar att leta och investera. Då vet man om man har råd, vad man har råd med och man kan även lösa köpet relativt snabbt. Finansieringen borde säkras i Sverige.

Som svensk har man gott anseende i Grekland och kan låna till husköp i vissa banker. Bankerna är dock inte särskilt positiva till att låna ut pengar och kräver oftast höga kontantinsatser (40-50%) samt betydligt högre räntor än vad vi är vana vid. Återbetalningstiden sätts oftast i relation till låntagarens ålder vilket gör att yngre får längre amorteringstid och äldre betydligt kortare. Att ha sin finansiering ordnad i Sverige innan man börjar se på hus är därför alltid att rekommendera. Tänk också på att svenska banker inte lånar ut till fastighetsköp i Grekland utan belåning får i så fall ske mot säkerhet i Sverige. Beräkna din budget med kännedom att det vid köp tillkommer ca 11-12% extra kostnader (på köpeskillingen) avseende lagfartskostnader, lokal fastighetsskatt, advokatkostnader, mäklararvoden etc. Och glöm inte de löpande driftskostnaderna (Budgetplanering för dig som vill köpa hus i Grekland)!

Visningsresa

Som du vet sedan tidigare (Vad borde du veta om när du vill köpa hus i Grekland) så kostar inte själva visningarna dig någonting. Du betalar själv resekostnader men vill du ha hjälp med det praktiska kan du gärna mejla till mig i förväg. Det är utifrån Dina önskemål som visningarna utformas, dock är det viktigt att du bestämmer ett cirka datum för visningsbesök: det underlättar för mig och mina partners att planera och leta efter lämpliga objekt. Notera: du inte förbinder dig till något och kan lugnt åka hem för att fundera vidare. Räkna med cirka 3-4 dagar för visningar och stanna lite längre för att på egen hand utforska område Välkommen till Peloponnesos och grattis till ditt blivande grekiskt hem!

Nyttiga länkar:

Instagram