24 maj, 2017

Tre tips för dig som funderar på att bygga egen pool i Grekland

Funderar du på att bygga egen pool bredvid ditt eget hus i Grekland? Tre tips från oss till dig: allmänt information och cirkakostnader.

“Hus med pool till salu i Grekland”

Den här titeln är det bästa dragplåstret för alla som vill sälja ett hus i Grekland. Och det är den mest letade frasen av de som vill köpa ett hus i Grekland. Det är kanske inte så konstigt: naturen är vacker och du har 265 dagar med sol som kan värma din pool. Det sägs även att poolens historia började i Grekland (källa), å andra sidan vet vi att mycket påstås ha sin början i Grekland, även kimono (källa). Men självklart är det viktigaste, när du köper ett hus, platsen du väljer och poolen kan ganska enkelt planeras som fas två.

Bygglov och skatt

Du kommer att behöva bygglov för att bygga drömpoolen och du måste räkna med ökad fastighetsskatt. Som en liten parentes här: 2010 hjälpte Google satellitfoto de grekiska skattemyndigheterna att upptäcka att antal pooler i Aten inte var 324 (som det deklarerades), utan 16 974 (källa)! Så tips nummer ett är: fuska inte även om du tror att ingen kan se poolen i din välgömda trädgård.

PS.Tycker du att det låter skrämmande men trots det vill bada? 11 geniala personer som inte hade pool men verkligen ville bada (källa)

Anlita professionell hjälp

Du KAN bygga själv så klart. Det är dock inget som vi skulle rekommendera. Det handlar inte bara om säkerhet, konstruktionen, installationen av utrustning och material men även om poolskötsel när du inte är i ditt sommarhus. För att inte ens nämna att det är en hel del  procedurer för att få bygglov. Så tips nummer två: anlita lokala företag och hjälp med byggandet och poolservice. Mäklare som vi jobbar med kan rekommendera pålitliga och professionella företag.

PS. Det finns pooler och pooler. Vill du bygga en pool som slår Guinness rekordbok för världens djupaste pool så kommer du ha svårt att hitta byggare (källa)

Vad kostar det?

Det beror på så klart. Svaret varier på grund av dina egna ambitioner och din budget. För en medelstor swimmingpool i storleken 4 x 6 m borde du räkna med cirka 35 000 Euro. Priset inkluderar allt du behöver:  bygglov, ritningar, IKA (sjukförsäkring för arbetarna), den kompletta byggnaden av poolen med kakel, tillhörande utrustning med mera. Tips nummer tre: begär exakt specifikation och fråga vad som ingår!

PS. Har du en stor tomt och vill slå världens största swimmingpool i Guinness rekordbok (källa) behöver du en stor lottovinst!

Lycka till och kom ihåg att en pool inte bara ökar ett värde på ditt hus men även förbättrar din hälsa och din social umgänge!

Instagram