strander-messinia-peloponnesos-grekland-tips

16 juli, 2020

Stränder i Messinia, Peloponnesos, Grekland, tips från Elias och Elwira

Stränder i Messinia och Peloponnesos är bäst ”out of season” om du frågar Elias och mig men självklart för många är det utan tvivel en sommardestination och en blå sommardröm. Det finns en del sandstränder på Peloponnesos som är kända och välbesökta, bland annat: Zagastranden i Koroni, Mavrovoúni sydväst om Gythio eller Kalogria Beach i Stoupa.

Urvalet av fina stränder är nästan helt obegränsat här! Det är här i Messinia området som du kan hitta orörda vikar och vara helt själv med din egen upplevelse och hitta icke ”döpta” ställen som väntar på att bli upptäckta. Mindre stränder och vikar som även om de är steniga så bjuder de på unik avskildhet. Sydvästra Peloponnesos är allt mer populärt bland turisterna och det är inte svårt att förstå varför: här hittar du Greklands finaste klimat sommar och vinter. Under sommaren fläktar havet runt halvön, och på vintern är det mildare här än någon annanstans i Grekland.

Nedan en lista med Elias och mina favoriter: stränder från Kalamata till Aeropolis. Kom dock ihåg att köpa vattenskor: finns att köpa i byarna, om du inte kan fixa det innan du kommer. Och, nej, de allra minsta och odöpta stränderna ska vi inte berätta om! De får du hitta på egen hand när du kommer på besök!

Kalamata

Kalamata-stranden är främst en stenstrand. Stenarna har grå färg och stadens strand sträcker sig från hamnen till Verga. Några kilometer lång och välorganiserad med strandbarer, solstolar, parasoller och hoppborgar. Inte en strand som Elias och jag besöker på sommaren dock men det är skönt på hösten att både handla, simma och ta en gyros på samma ställe!

Santova

Stranden Santova ligger i Messinia Avia , 12 km från Kalamata. På sommaren är det en av de mest kosmopolitiska stränderna i området som arrangerar nästan dagliga sommarfester med berömda Djs från Grekland och utomlands. Så nu förstår ni också varför Elias och jag föredrar ”out of season”, eller hur? Stranden i Santova har fin sand med små stenar vid havet och vattnet (som i hela Messinia) är kristallklart!

Akrogiali

Akrogiali ligger i Messinia Avia Beach och bara 15 km från Kalamata. Stranden är omgiven av medelhavsvegetation och har klarblått vatten. Stranden är täckt med vita stenar och det finns några små kaféer och ett par tavernor i närheten.

Delfinia mellan Kardamyli och Stoupa

Messinia Mani. Denna strand ligger mellan Stoupa och Kardamyli och ligger i en vacker vik med turkosfärgat vatten. Stranden har fin sand och småsten och vattnet är nästan alltid lugnt eftersom viken skyddar den. Under sommaren hittar du här en lokal taverna med mat och dryck.

Foneas mellan Kardamyli och Stoupa

Messinia Mani. Orört av turism och i princip oorganiserad strand med vita stenar och turkosfärgat vatten. Det karakteristiska för stranden är en stor sten som delar stranden i två delar och erbjuder naturlig skugga. Älskad av de som snorklar och dyker. På sommaren finns här en taverna med dryck och tilltugg men inga solstolar eller solparasoller!

Stoupa Huvudstrand, Stoupa

Messinia Mani. Vacker sandstrand i Stoupa som ligger precis vid huvudgatan och som är legendarisk för alla som gillar solnedgångarna! Lättillgängliga restauranger och kaféer. Familjevänlig strand och strandpromenad, en mötesplats för både lokalbefolkning och turister både under vinter och sommar. Under högsäsongen kan du hyra motor- och paddelbåtar här.

Kalogria strand, Stoupa

Messinia Mani. Kalogrias sandstrand är den mest berömda i regionen och här finns även två strandbarer, restauranger, solstolar med paraplyer, paddelbåtar och grunda vatten som är idealiska för barn. Huset där den berömda grekiska författaren Nikos Kazantzakis bodde när han skrev boken om Zorba ligger precis vid Kalogria-stranden.

Pantazi, Agios Nikolaos/Agios Dimitrios

Messinia Mani. En lugn strand med både sten och sand. Omgiven av träden och med flera skuggiga partier. Under högsäsongen finns här en taverna där du kan köpa både mat och dryck. Elias och jag kan rekommendera ”saganaki”, grekisk stekt ost som smakar extra gott efter några simturer.

Katafigio/Plakes strand på väg till Trachila

Messinia Mani. Katafigio, cirka 500 meter från byn Agios Dimitrios, spektakulär strand med horisontella stenplattor och stenar. Kataphygi ligger i Messinia, västra Mani, nära Agios Dimitrios. Det är inte en organiserad strand och den är inte barnvänlig eller barnsäker, vägen ner är inte lättpromenerad och det krävs extra försiktighet när det blåser: stora vågor bryter mot klipporna och underlaget kan vara halkigt.

Selinitsa, Gythio

Lakonien. Selinitsa är vacker och sandig strand som är välkänd, inte bara av båtvraket men även av det faktum att havssköldpaddan, som är utrotningshotad, lägger här sina ägg.

Nyttiga länkar

Instagram