stoupa mani peloponnesos hus i grekland

29 september, 2022

Stoupa i Mani Peloponnesos? Är det i Grekland? Hur långt från Halkidiki då?

Vadå Stoupa i Mani? Var ligger det? I Peloponnesos? Men det är ju fortfarande Grekland? Javisst, vi kan Grekland mycket väl! Hur långt från Halkidiki ligger Stoupa då?

Stoupa i Peloponnesos? Mani? Vad menar du med fastlandet?

Oavsett om jag rekommenderar och nämner Stoupa som resmål eller som en perfekt investeringsby för husköpare i Grekland så möts jag av frågetecken. Det är faktiskt en enda gång hittills som en bekant till oss båda sade: ”Jag kan absolut hålla med dig! Det är ett charmerande även om inte ett vackert ställe”.

Och det gäller inte bara Stoupa. Det räcker att vi skriver på vår sida Husigrekland.se: ”vi jobbar endast på fastlandet”. ”Vad menar du med fastlandet” är en fråga som ställs ofta och av många. Och även när jag specificerar: ”Stoupa ligger i Mani i Peloponnesos” så möts jag av samma frågetecken.

Stoupa är inte Greklands vackraste byn

Stoupa är inte Greklands vackraste byn. Elkablar omringar husen och gatorna som spindelväv. Här finns inga flervåningshöga lyxhotell. Det finns endast några få butiker här. Det tar cirka 15-20 minuter att gå igenom hela byn. Katter vandrar överallt och gör dig sällskap vid matbordet varken du vill det eller inte.

Det lokala vinet beställs efter färg och kvantitet, inte av druva eller flaskan. Det är inga gourmetkockar som jobbar här: maten är traditionell och hemlagad. Det som du blir serverad här är lokalt, nyodlat och säsongsbetonat: vill du ha melon i januari får du skaffa den på egen hand. Meny? Ja, ja men det är i slutändan kocken som bestämmer vad som ska tillagas idag!

Stränderna i Stoupa är lång ifrån de vitsandiga stränderna med palmer i bakgrunden som vi alla äter till vardags på Instagram. Här möts du av de robusta magnifika Taygetosmassiven och en och annan bortglömd strandstol.

Husen är inte i den kategorin som kan beskrivas som ”den vita drömmen med olympisk poolstorlek”. Här passerar du torn och borgliknande robusta stenhus som omgärdas av ordentliga stenmurar.

Så varför gillar vi Stoupa?

Elias och jag, hör inte till  Stoupafantaster men även vi gillar Stoupa just för allt ovan. För att det känns verkligt och äkta. För att byn inte försöker  sminka sig till något som den inte är. För att byn och människor här känns pålitliga och välkomnande. För att vi vet vad vi kan förvänta oss när vi kommer till Stoupa. För att, även om det känns spännande att utforska nya saker och platser så känns Stoupa som att komma hem. Lite ostädat, lite ”en-sådan-är-jag” känsla. Men som alltid finns och väntar på en. Och sist men inte minst: s-o-l-n-e-d-g-å-n-g-a-r-n-a! Så för er alla som vill uppleva solnedgångarnas magi: välkommen till Mani och Stoupa!

Länkar från Housefinders Peloponnese

Instagram