starta driva foretag Grekland mani peloponnes story

19 maj, 2022

Starta och driva ett företag i Grekland: story från Mani, Peloponnesos

Det är nya tider i Grekland och Mani i Peloponnesos. Det är inte längre bara pensionärer som väljer att flytta och bo i Grekland. Bettina och Michael bestämde sig för att starta och driva ett företag i Peloponnesos (Mani )och att flytta till detta område tillsammans med sin son.

Vi tänkte att det kanske var lite svårt eftersom vi inte längre var turisterna som gör lokalbefolkningen rikare utan tänker tjäna våra egna pengar på turister. Men så var inte fallet. Folk i området respekterade oss från dag ett, Bettina och Michael Weil

Jag och Elias träffade hela familjen hösten 2020, vi ser deras tjänstebil nästan varje dag men eftersom vi alla jobbar mycket fick intervjun vänta tills vi alla fick tid för ett längre samtal. Jag hoppas att intervjun nedan kan inspirera fler unga entreprenörer i Europa.

Driva ett företag i Mani, Grekland: människor respekterade oss från dag ett

starta driva foretag Grekland mani peloponnes storyEK: Hej Bettina & Michael, kan ni hjälpa mig med en kort presentation av er familj?

Hej Elwira, vi som är vi plus vår son Julian, är alla österrikare men bor utomlands ett bra tag. Julian föddes i Tyskland och växte upp där under sina första fyra år. Bettina och jag arbetade i hotellbranschen internationellt i många år. Vi hade alltid starka band till Mani eftersom min mamma gifte om sig med en grek från detta området för 30 år sedan.

EK: När besökte ni Grekland för första gången? Och vilken del av Grekland var det?

Bettinas första gång var en semester på ön Rhodos 2010. Min första gång var lite tidigare, jag skulle säga en semester med föräldrar på halvön Kassandra (nära Thessaloniki), kanske i början av 80-talet.

Vad är er ”varför Peloponnesos”-historia?

Peloponnesos berättelse handlar faktiskt om min mamma. Hon träffade en grek för 30 år sedan i Agios Nikolaos när hon väntade på bussen som skulle ta henne till Kalamata. Mannen hoppade på busen också, de hade lite tid att prata och när de kom till Kalamata blev de kära. Äktenskapet ägde rum ett år senare i Mani, och det var så jag, Michael, blev kär – i Mani i början av 90-talet.

Ni bestämde er för att flytta till Mani i september 2020. Kommer ni ihåg de alla första minnen av att ”leva på riktigt” i Grekland?

Vår resa började den 30 juli 2020 när jag, Michael,  förlorade mitt chefsjobb i Tyskland på grund av Corona. Samma dag bestämde vi oss båda för att flytta till Grekland och att öppna vårt verksamhet. Sex veckor senare var vi på färjan från Venedig till Patras. Jag minns att när vi kom till hamnen i Patras, så tappade jag några tårar av lättnad, vi klarade det till slut. Vi hade en enorm anda som tog oss igenom alla hinder under våra sista veckor i Tyskland och våra första veckor i Mani.

Ni flyttade inte bara till området. Ni driver också ett företag här. Och det är ingen uthyrningsverksamhet som de flesta vill investera i. Berätta mer om ert företag. Vad är er erfarenhet av den grekiska kulturen när det kommer till att jobba med utlänningar?

Vårt mål var att öppna det första ”Property Management Company” i Mani, ta hand om privata hus och ta hand om professionell semesteruthyrning. Vårt företag har tre servisområden: ”Property Management” för privata villaägare. ”Uthyrningsservice” för privata fritidshus och professionell uthyrning, vilket innebär gästkorrespondens och andra relevanta tjänster. Det sista området är ”Städtjänster” för professionella uthyrningsföretag.

Vi blev förvånade av grekernas öppenhet när de insåg att vi ska öppna ett företag här. Vi tänkte att det kunde vara lite svårt eftersom vi inte längre är turister utan nu tjänar våra pengar från turister, så som de själva gör.

Men så var inte fallet. Människor i området respekterade oss från dag ett! Ibland känner vi att de till och med är lite stolta över att utlänningar startar ett företag i Grekland, trots den svåra situation som landet och folket fick gå igenom den senaste 10 år.

Kan ni summera de två första åren? Har företaget utvecklats som ni trodde?

Även om vi hade en svår start förra året då corona påverkade turismen i början av säsongen, blev vi positivt överraskade av den fantastiska feedback vi har fått, från både greker och utlänningar. Vi tror att vi kan säga att företaget har etablerat sig och vi är så stolta över att ha ett så bra team av olika nationaliteter inklusive greker, albaner, tyskar och engelsmän.

Det som är viktigast för oss är att ge våra anställda möjlighet att leva gott på sin lön och ge de tryggheten med sjukförsäkring och socialförsäkring för arbetslöshet och pension.

Kan du med bara tre ord beskriva hur och om dina liv har förändrats sedan du bestämde dig för att flytta till Mani?

Vi. Älskar. Det 🙂

Länkar

Instagram