tips-hus-i-grekland-kopa-lagenhet

1 februari, 2021

Funderingar: skillnad mellan att köpa hus vs. lägenhet i Grekland

Du vill ha ett eget paradis i Grekland. Hus eller lägenhet? Är det skillnad mellan att köpa hus vs. lägenhet i Grekland? Bli det enklare att köpa en lägenhet? Att köpa fastighet i Grekland är en lite mer komplicerad process än vi i Sverige är vana vid då landet saknar ett centralt digitaliserat register men om du tror att det är enklare att äga en lägenhet så borde du veta vissa saker innan du köper någon.

I Grekland finns inte begreppet bostadsrättsförening

För oss svenskar som är vana vid att köpa bostadsrätter tillkommer ett annat ovanligt problem. Själva köpprocessen är den samma som för hus eller tomt, men det finns en skillnad som man behöver fundera på. I Grekland finns inte begreppet bostadsrättsförening utan man köper sin egen lägenhet och sedan är det ens egen. Men? Vänta lite nu! Hur är det då med byggnaden och tomten? Uppvärmning och andra gemensamma faciliteter? Varje hus/byggnad har en typ av husförening men det finns inga lagliga regler om hur den ska fungera utan det skiljer sig från varje hus. Husföreningen ska sköta de gemensamma utrymmena och annat som kräver kontinuerlig tillsyn och även besluta om vård av fastigheten (tex målning utvändigt och invändigt, byte av värmeanläggning, underhåll av ytterdörrar o dyl.)

Grekisk demokrati: Alla som äger en lägenhet i ett hus måste samarbeta

Oftast är det samtliga ägare i huset som utser en av dem som ansvarar för huset det kommande året (inkassering av månadsavgifter, betalning av gemensamma kostnader, genomförande av beslutade åtgärder och företrädare för fastigheten). I regel köps dessa tjänster, betalas och utfaktureras månadsvis oftast via en gemensam kassa. På många ställen fungerar detta alldeles utmärkt men sedan krisen slog igenom finns det många ägare som vägrar betala de månatliga kostnaderna, eller vissa av dem, och det är svårt att komma åt dem. Det kan sluta med stämningar men även om man vinner den rättsliga domen så får man ändå betala sina egna rättegångskostnader i Grekland, så det kan bli dyrt och många utnyttjar detta.

Checklista för dig som vill köpa en lägenhet

Först och främst är det stor skillnad om huset är byggt på 1990-talet eller senare jämfört med de som byggdes tidigare. När det gäller äldre hus kan isoleringen vara (och är oftast) rent bedrövlig. Isoleringen är ju viktig både för sommar och vinter och ett dåligt isolerat rum i hörnet av ett hus kan vara olidligt varmt på sommaren och dito kallt på vintern. Följande är extra viktigt att kontrollera:

  • Tilläggskostnader som kan uppstå: köksinredning, vitvaror och garderober ingår inte alltid i köpet
  • Undersök även: säkerhetsanordningar, inbrottslarm, markiser etc ingår i köpet.
  • Kolla om det är individuell mätning av värmen per lägenhet (en klar fördel)
  • Finns färdiga anslutningar (el och vatten) till solvärmare på taket (vanligt att det finns idag)
  • Finns reparationsfond (inte så vanligt) och det höjer oftast priset på lägenheten
  • Finns säkerhetsdörrar till lägenheten och då välisolerade sådana med TRÖSKEL (ni har väl inte missat att det är rena autostradan för kallras eller varmras under grekiska entrédörrar?).
  • Kontrollera vilka regler som finns för huset. Tex om det är tillåtet med husdjur eller solvärmare på taket

Dessutom ska man alltid kontrollera antal uthyrda lägenheter i förhållande till det totala antalet och helst bör INGA lägenheter vara uthyrda, men så få som möjligt. Varför är detta viktigt? Jo för annars är inte ägarna aktiva i husföreningen och inte heller alltid intresserade av husets skötsel och det är inget man kan tvinga på hyrestagarna.

Nyttiga länkar

 

Instagram