skattefordelar svensk pensionar grekland

5 januari, 2021

Skattefördelar som svensk pensionär i Grekland. Är Grekland det nya skatteparadiset för pensionär i Europa?

Viktigt för dig som är en svensk pensionär och planerar att flytta till Grekland: vilka skattefördelar kan du räkna med? Grekland var och är populärt bland svenska och europeiska pensionärer: klimatet är behagligt även under vinterperioden och väljer du fastlandet som är mindre turistigt, så kommer du fort vara en del av samhället. Greker är öppna och vänliga och är lätta att prata och umgås med.

Många kan tveka på grund av språket men de flesta greker behärskar engelska och det finns både online- och fysiska kurser och undervisningar. Jag själv kan rekommendera dig en app (svensk/grekisk) som heter Duolingo: 15 minuter om dagen kan du snabbt  lära dig några grundläggande ord och fraser.

Skulle det vara så att du bestämmer dig att efter några år sälja ditt boende så är det bra att veta att i Grekland finns ingen förmögenhetsskatt.

Skattefördelar för svensk pensionär i Grekland

  • Endast 7 % skatt på din pension (tjänstepension från privat sektor samt privat pensionsförsäkring/IPS)
  • Möjlighet till fördelaktig kapitalbeskattning, den s k 10-årsregeln = 0 år
  • Fastighetsuppskov medges
  • Förhållandevis låga levnadsomkostnader i jämförelse med Sverige

Vill du veta mer om skatteavtal mellan Grekland och Sverige så kan du fördjupa dig i dokumentet från Skatteverket, link här. Har du flera och mer specifika frågor så kan Elias och jag rekommendera dig en svensk/grekisk talande advokat.

Kommer Grekland att vara det nya skatteparadiset för pensionär i Europa?

Hittills har Portugal, Malta, Italien och Cypern varit de viktigaste EU-medlemsländerna som har infört särskilda skatteincitament för utländska pensionärer, och i mindre utsträckning Rumänien och Frankrike. Från juni 2020 erbjuder även Grekland en 7% beskattning av pensionsinkomster. Läs mer en intressant artikel från The Guardian: ”Sun, sea, safety: Greece woos Europe’s pensioners with 7% income tax rate”. Om du föredrar svenska pressen läs mer exempelvis i Aftonbladet: ”Grekland är ett nytt skatteparadis för pensionärer” eller direkt på Skatteverkets webbsida: Ny lag med samma avtal 2020.

Kan Peloponnesos vara ditt nästa hem?

Denna vackra gröna halvö var under en lång tid en väl bevarad grekisk hemlighet och utvecklade en hel annan turism än grekiska omvärlden. Även om Peloponnesos satsar hårt på att bli ett alternativ till den grekiska övärlden och utvecklingen av turismen har, som allt annat i livet, både goda och dåliga sidor så hittar du här fortfarande massor av orörda och oupptäckta byar, vandringsstigar och stränder samt kristallklart vatten. Milda vintrar, ”lagom” varma somrar och inga ”all-inclusive” turister. Elias och jag hjälper dig gärna att hitta ditt grekiska hem på fastlandet: i närheten till Kalamata eller Nafplio. För att göra det på det bästa möjliga sätt är vi tacksamma om du fyller i intresseanmälan här.

Nyttiga länkar

.

Instagram