semestertips grekland peloponnesos

17 juli, 2017

Utvalda semestertips för utflykter i Grekland Peloponnesos

Några utvalda semestertips för utflykter i Grekland, Peloponnesos, området: Messinia. Kanske är det ditt första besök? Eller är du ägare till ett nyköpt semesterhem och undrar hur man ska roa besökande vänner och familj? Välkommen till Europas vagga!

Peloponnesos: mer än strand och bad

Sol! Strand! Avkoppling! God mat och dryck! Men när man ändå är i Europas vagga i ett område som är omskrivet redan för över 2 800 år sedan skulle det kanske vara intressant med lite annorlunda utflykter. Det var här som en stor del av antikens historia började och i Iliaden nämns mer än 20 platser från Peloponnesos.

“Det var ju på Peloponnesos som det började. Det var här de tidigaste kulturyttringarna fann grogrund. /../ Läkarkonst och idrottsspel hade sina centra och hela grekiska mytologins persongalleri har sprungit omkring här, hjälpt och ställt till förtret om vartannat, och tillbetts i mängder av tempel. Det var också här som okuvlighetens och frihetens låga aldrig släcktes, som medverkade till att tända självständighetsfacklan på 1820- talet och åter göra Grekland till ett Grekland”. Citat från boken “Peloponnesos, strövtåg i klassiska Grekland i ord och bild” av Bertil Kumlien.

Besökstips Messinia Peloponnesos

Japp, jag är lite partiska här, och erkänner det på en gång! Hela Peloponnesos är självklart värt ett besök och uppmärksamhet men området Messinia ligger mig närmast i hjärtat och därför vill jag dela med mig några av mina egna besökstips till dig. Hör gärna av dig om du vill komplettera min och Elias lista!

Antika Messini

Cirka 30 minuters bilväg från Kalamata hittar du det gamla antika Messini. Messini, en av Greklands stora sevärdheter, vilket är imponerande i sig med tanke på konkurrensen. Det var här Mästarnas Mästare spelade in säsongen 2013 då Magdalena Forsberg vann. Gamla Messini är en hellenistisk stad från 300-talet f.Kr. Här finns teater, stadion och tempel. Till skillnad från många andra grekiska ruiner där man bara anar vad som varit är Messini mer överskådlig. Man har även rest kolonner som på andra platser ligger kvar i dammet. Stadsmuren är fantastisk och stadion likaså. Platsen är ganska lättillgänglig och entré till museet ingår i din biljett. Ta gärna en fika eller mat på några av de lokala kaféerna i byn, med utsikt över utgrävningarna och glöm inte att fråga om deras egna oliver!

Koroni

Koroni ligger långt ner på västra sidan av Peloponnesos utmed havet. Här finns mysiga tavernor och kaféer och den välbesökta vackra sandstranden som Zaga beach (Zagastranden) där mirakulöst nog havssköldpaddor fortfarande lägger sina ägg här. Packa bilen lätt eftersom det finns möjlighet att hyra både solstolar och parasoll på stranden, även kanoter för dig som vill röra mer på sig. Vill du testa på mer äventyr kan du ta dig till närliggande surfingklubben som hyr ut, och hjälper dig igång om du vill prova på att surfa i det blå. Stranden i Koroni är ca 3 km lång. Missa inte att planera in ett besök på en medeltida venetiansk borg som ligger över stranden.

Methoni, Finikounda och stränderna

Inte långt från Koroni ligger Methoni som också har en medeltida venetiansk borg. Slottet Methoni, i själva verket en befäst stad, anses av många att vara en av de viktigaste och vackraste fästningarna i Peloponnesos. Avståndet från Koroni till Methoni är inte långt men för oss tog det flera timmar att komma fram. Anledningen? Utmed vägen nära Finikounda ligger flera fantastiska sandstränder. Vi stannade till vid en av dem för att doppa fötterna men kunde inte låta bli att stanna några timmar. Klassisk långgrund sandstrand och med duschar för att bli av med saltvattnet efteråt. En fantastiskt avkopplande stund i härligt klart medelhavsvatten. Så skynda långsamt och njut på vägen!

Pylos

Mindre än 1 timmes körväg från Kalamata finns en av de vackraste orterna i Peloponnesos, Pylos. Den lilla staden ligger i sydvästra delen av Messinia och är som gjord för att titta på de magnifika solnedgångarna och besöka stadens mysiga tavernor och små intressanta butiker. Sedan 2007 har man också byggt nya hotellområden några kilometer norr om staden och det finns nu 2 golfbanor i området som är det mest expansiva i Grekland vad gäller turism. Här kan man sitta en stund och äta lunch, särskilt när man har varit och badat i den näraliggande viken Voidokilia med sina underbara sanddyner. Idag har Pylos ca 3 000 invånare och räknas som en av Greklands vackraste hamnstäder. Området är ett mycket populärt besöksmål för Atenare. Pylos är också känd för det sista stora sjöslaget mellan segelbåtar i samband med grekiska frihetskriget för snart 200 år sedan. Men då hette staden Navarino.

Kung Nestors Palats

Cirka 10-15 minuters promenad från Pylos centrum når du fästningen från 1500-talet som heter Neokastro. Räkna med att det går åt ca 1-2 timmar för gå runt så ta gärna med er vatten och en liten picknick-säck och njut. Om man är historieintresserad ska man passa på att besöka det lilla museet som bland annat visar film om slaget vid Navarino 1827. Slutligen bör man inte missa kung Nestors palats som ligger ca 10 km norr om Pylos. Palatset är daterat till ca 1200 f.Kr. Platsen är omnämnd i Iliaden och enligt sägnen var det på kung Nestors inrådan som kriget mot Troja började. Här (och på Kreta) hittade man lertavlor med skriften Linear B som är daterade till ca 1400-1200 f.Kr och var det skriftspråk som användes i den mykenska kulturen. En tur tar ca 1 timme och inträdet varierar mellan 2-4 Euro beroende på period.

Nyfiken på mer?

Vi återkommer med mer tips och till dess citat från Stefan Stolpe och hans bok: ”I skuggan av en liten ouzo” för dig som vill veta hur man ska samtala i Grekland med greker:

“I Grekland är det nämligen inte fult att tala om pengar. Tvärtom! Alla gör det, oavbrutet och överallt! Det visslas och tasslas och skvallras med siffror. Det skrivs små lappar och det räknas och menas med gester. Alla- och detta är en generalisering som för en gångs skull omfattar alla- frågar vad något kostar eller har kostat. Om en ängel passerar i etern böjer sig en grek blixtsnabbt fram och frågar viskande:
– Pst, vad kostade vingarna?”

Vill du hyra ett boende eller är du nyfiken att veta mer om hur man köper ett semesterhem i området, tveka inte att ta kontakt med Elwira!!

Instagram