stoupa-peloponnesos-grekland

10 augusti, 2017

Semesterhem/ semesterbesök i Peloponnesos: missa inte Stoupa

Oavsett om du är ute efter att köpa ett semesterhem i Peloponnesos i Grekland eller om du planerar semesterbesök så borde du absolut inte missa Stoupa: en icke turistöverbelastad oas med två fina sandstränder och välkomnande greker som ligger ca 60 km söder om Kalamata (ca 45 minuters bilresa).

“Stoupa, en av de vackraste byarna efter kusten. Husen låg på stranden så nära vattnet att vågorna under stormarna slog upp mot de murade husgrunderna. De vita väggarna och de bakomvarande husen som gick upp mot berget bildade tillsammans en halvcirkelformad amfiteatern med vattnet som scengolv”. Citatet kommer från Staffans Stolpe bok “Byn från Peloponnesos” och är absolut inte överdrivet.

Turistby omgiven av olivlundar och Taygetos berg

De som redan äger ett semesterhem här klagar inte på aktiviteter som kan göras i närområdet. I Stoupa förenas det gamla med det nya: det klassiska och det framåttänkande. Här kan du hitta spår av de gamla myterna, berättelsen från medeltiden, försöka hitta ingången till Hades eller föreställa dig blodiga klankrig som området är känt för.

“Mani var också ett område med rykten om vendettor och allmän vildhet, som fick anständiga atenare att tala om Mani som milanobor talar om Sicilien. Men det låg aldrig förakt i dessa överdrivna rykten, ty vetskapen om att Mani var det enda icke turkockuperade område någonsin i Greklands historia levde för evigt”. (Staffan Stolpe: Byn från Peloponnesos). Allt detta i symbios och balans med moderna restauranger och bekväma men inte överdrivet lyxiga hus till uthyrning och försäljning.

Semesterhem i en av de vackraste byarna efter kusten

Stoupa har cirka 1 000 invånare och efter en ganska slumrande tillvaro fick ett uppsving som turistort. Semesterhem i området ägs för det mesta av greker, tyskar och engelsmän som var en av de första som upptäckte skönheten och lugnet i området. I Stoupa hittar du både historien och vackra gyllene sandstränder med familjevänligt grundvatten samt sanslöst vackra solnedgångar: levande teaterföreställningar varje kväll. Många av de som turistar köper gärna semesterhem i närliggande byar som Lefktro, Riglia, Neochori.

För dig som inte vill laga maten under semester

Stoupa har massvis med restauranger och de flesta har fantastiska råvaror som är både ekologiska och framförallt närodlade (även köttet kommer från närområdet). Och här smakar maten hemlagad till skillnad mot andra turistfällor i Grekland. Våga fråga varifrån maten kommer! På en hel del av restaurangerna kan du själv se var grönsakerna plockades från (den egna trädgården) och vilken fisk som ligger i kylen (dagens fångst).

Semesterhem i Stoupa: med fokus på det stora blå

Allt i Stoupa är uppbyggt för att fokusera på havet och det vackra stora blå:

  • huvudstranden är en bred sträcka av blek sand med solstolar och parasoller och är en mötesplats för både lokalbefolkning och turister både vinter och sommar (en och annan fiskare syns här också)
  • huvudgatan med tavernor ligger i linje med stranden och erbjuder allt från enkla tavernor till nattöppna moderna ställen (fast fortfarande intima och inte överbefolkade)
  • under högsäsongen finns möjligheter att hyra kanoter, lära sig dyka eller spela beachvolleyboll på den vackra Kalogriastranden, cirka 10 minuters promenad från Stoupa centrum

 

De flesta som äger semesterhem i området fokuserar mer på lugnet och havsvyer är på egna pooler: de har ju nära till Stoupas naturliga pool vid stränderna. Värt att veta att under simturen i Stoupa kan du stöta på några uppfriskande iskalla strömmar, även om havet vanligtvis är varmt. Dessa orsakas av undervattenskällor som går ner från Taygetos bergen och dyker upp under havsbotten. Gillar du dessutom att röra på dig så erbjuder området stigar för både mer eller mindre erfarna vandrare som vill testa sina krafter: allt från några timmar till endagsvandringar eller cykelturer med olika svårighetsgrader.

 

Titta ut från bergen mot det vackra Stoupa och känn att det inte finns någon längtan kvar när du står där och låter tanken vara fri av all oro, och öppnar dig mot stillheten och nuet. Välkommen till Stoupa, Messinia och Peloponnesos! Vill du hyra eller köpa ett semesterhem i området eller är du nyfiken att veta mer om hur man köper ett semesterhem i Grekland, tveka inte att ta kontakt med mig!

Instagram