När du saknar Grekland och det grekiska köket: tips från oss till dig

8 maj, 2019

När du saknar Grekland och det grekiska köket: tips från oss till dig

Saknar du Grekland och smaken av det grekiska köket? Vi har några tips på beprövade maträtter som du kan tillaga hemma. Maten i Grekland är enkel och smakfull: de färska ingredienserna och kryddorna gör att det mesta smakar gudomligt. Det är ofta svårt att få samma smakupplevelse i Sverige men nedan följer länkar till våra egna recept.

  • Lättlagade köttbullar med smak av Grekland

Köttbullar med smak av Grekland är i vårt grekiska hem en uppskattad variant av de klassiska svenska köttbullarna. Lättlagade i långpanna i ugnen kommer säkert falla många svenska familjer i smaken som längtar till Grekland. Zucchini och köttfärs med massor av oregano och vitlök: en vinnande kombo som serveras med en grönsaksröra gjord av grekisk yoghurt.

  1. Blanda ihop: 500 g köttfärs (fläsk eller kalkon), 1 ägg, 1 zucchini (ca 200 g) grovriven och avrunnen, 2 msk ströbröd,3 msk finhackad gräslök, 3 rivna klyftor av vitlök, 3 msk finhackad färsk oregano, salt, peppar – efter smak
  2. Forma medelstora bollar och lägg på en bakplåt med bakpapper på. Baka ca 20 minuter på 200 ° C
  3. Grönsaksröra: 500 g grekisk yoghurt, 1 medelstor gurka, 1 knippe rädisor, 2 matskedar finhackad dill, 1 klyfta vitlök, salt – efter smak. Servera kyld och gärna med några färska myntblad.
  • Pastagratäng med grekisk nostalgi

Grekisk pastitsio (kallas även pasticcio) är Greklands motsvarighet till lasagne. Elwiras egen variant på grekisk pastitsio eller (som hon själv kallar det) pastagratäng med grekisk nostalgi baseras på minnen av pastitsio som hon smakat på under sina resor till Grekland. Minnet blandas med hennes egen kreativitet och övertygelse att vitlök och oregano är nödvändiga ingredienser i samtliga grekiska maträtter.

  1. Ca 7 dl kokt (inte överkokt, bara al dente!) pasta som du hackar med hushållssax i små bitar. Ca 700 g köttfärs (lammfärs, quornfärs eller rotgrönsaker) som du steker med 3-4 hackade vitlöksklyftor, 3 tsk oregano, 2 tsk söt paprikapulver, 400 g krossade tomater samt salt och hackad chili i den mängd som du tål. Tillsätt gärna 1-2 dl torrt rött (eller vitt om du använder lamm) vin som du låter dunsta bort. Ställ undan och blanda i 1-2 dl riven parmesan eller en annan smakrik ost
    Vispa ihop 3 ägg med 5 dl matlagningsgrädde samt 3-5 msk sötsur sås och salt efter smak. Rör i 4 dl riven Prästost eller Västerbottenost
  2. Blanda ihop den hackade pastan och färsen (grönsakerna) samt lägg allt i en lätt smord form, Slå över ägg- och gräddblandningen och låt allt stå och ”gifta sig med varandra” i ca en timme (eller över natten)
  3. Strö över all 1-2 dl riven ost och baka i ugnen som värms till 180-200 grader i ca 45 minuter eller tills pastision känns fast och fått färg
  • Smaksätt din egen (eller köpta) olivolja

Den snabbaste lunchen hemma hos oss är smaksatt olivolja, fetaost, tomater och bröd! Testa vår egen blandning: chili, vitlök och citronskal. Har du inte egen olivolja så var noga att välja en bra kvalité på oljan. En hemkryddad olivolja håller sig cirka 2-3 veckor så blanda små mängder åt gången. Nedan Elias och mina tips på en smaksatt olivolja:

  1. Skölj chilifrukten, skrubba citronen och skala vitlöken
  2. Klipp chilifrukten med hushållssax och använd potatisskalare för att skala citronen i strimlor samt krossa vitlöken lätt med bladet på en kniv
  3. Tag en ren flaska, lägg i dina smaksättare nästan till toppen med olivoljan
  • Fetaostpaj från Arkadien på vårt eget sätt

Receptet på denna grekiska fetaostpaj kommer via Elias mamma, Kanella, som själv är från Arkadien i Peloponnesos. Du kan variera fyllningen och i princip använda allt vad du har för tillfället i kylen eller vad du och dina matgäster gillar.

  1. Smördeg till botten: 2,5 dl vetemjöl, 1 dl finriven västerbottenost (eller annan typ av lagrad ost), 100 g margarin, 3 msk vatten Ställ i kylskåp i minst en timme. Sätt sedan in formen längst ner i ugnen i 200 grader och förgrädda ca 15 minuter
  2. Fyllning. Finhacka en stor gul lök och koka den i en kastrull med smör och ca 1 dl buljong (kalv eller kyckling) tills den är genomskinlig. Lägg sedan lökröran på botten av den tidigare förgräddade pajen. Nu är det dags att kolla vad du har i kylskåpet.. Du kan lägga på kokt ägg, skinka, förkokt broccoli, kokt spenatblad eller något annat som du gillar. Smula ordentlig med fetaost ovanpå alla ingredienserna
  3. När du är klar med ovan är det dags att blanda ihop äggsmeten: 3 dl mjölk, 4 ägg, 1 msk vete- eller potatismjöl, 1 kryddmått salt och lite svartpeppar. Slå över allt som är i pajformen och avsluta med 1- 2 dl finriven västerbottenost
  4. Sätt pajen i ugnen i 200 grader och grädda tills osten får en fin färg. Brukar ta ca 40 minuter. Stäng av ugnen och plocka fram pajen. Låt den stelna lite innan serveringen.
  • Sugen på en grekisk efterrätt?

För dig som längtar efter grekiska, mäktiga och söta efterrätter: kolla länken här. Smaklig spis eller kali orexi!

Instagram