tips grekiska köket hus grekland

När du saknar Grekland och det grekiska köket: tips från oss till dig

Saknar du Grekland och smaken av det grekiska köket? Vi har några tips på beprövade maträtter som du kan tillaga hemma. Maten i Grekland är enkel och smakfull: de färska ingredienserna och kryddorna gör att det mesta smakar gudomligt. Det är ofta svårt att få samma smakupplevelse i Sverige men nedan följer länkar till våra egna recept.

  • Lättlagade köttbullar med smak av Grekland

grekiska koket tipsKöttbullar med smak av Grekland är i vårt grekiska hem en uppskattad variant av de klassiska svenska köttbullarna. Lättlagade i långpanna i ugnen kommer säkert falla många svenska familjer i smaken som längtar till Grekland. Zucchini och köttfärs med massor av oregano och vitlök: en vinnande kombo som serveras med en grönsaksröra gjord av grekisk yoghurt. Receptet under länken här.

  • Pastagratäng med grekisk nostalgi

grekiska koket tips Grekisk pastitsio (kallas även pasticcio) är Greklands motsvarighet till lasagne. Elwiras egen variant på grekisk pastitsio eller (som hon själv kallar det) pastagratäng med grekisk nostalgi baseras på minnen av pastitsio som hon smakat på under sina resor till Grekland. Minnet blandas med hennes egen kreativitet och övertygelse att vitlök och oregano är nödvändiga ingredienser i samtliga grekiska maträtter. Receptet under länken här.

  • Kleftiko: mustig grekisk lammgryta som passar året runt

Grekisk lammgryta kleftiko (κλέφτικο) är en mustig och god gryta som tillagas i ugnen under ett par timmar och som hör till de obestridliga klassikerna i det grekiska köket. Kleftiko har alla klassiska smaker som förknippas med Grekland: lamm, oregano, vitlök, fetaost, paprika, tomater och squash. Receptet under länken här.

  • Biffar med fetaost, grekisk variant på vanliga biffar

Biffar med fetaost är en grekiskinspirerad variant på vanliga biffar där fetaost, vitlök och oregano dominerar. Elwira serverar dem med sallad gjord på gurka och isbergssallad där dressingens huvudingredienser är majonnäs, grekisk yoghurt, citron, honung, salt och citronpeppar (polska influenser). Receptet under länken här.

  • Vår egen tzatziki

grekiska koket tips Vårt recept på egen god tzatziki uppskattas av många vänner och bekanta. En god tzatziki klarar sig i kylen en vecka eller längre än så. Du kan använda den till mezerätter eller bara med nybakat bröd. Testa även att blanda lite tzatziki i nykokt ris. Receptet under länken här.

  • Smaksätt din egen (eller köpta) olivolja

Vill du krydda och smaksätta din olivolja själv? Var noga att välja en bra kvalité på oljan och kom ihåg att om du vill använda färska örter så bli hållbarheten på din olivolja inte särskild lång! En hemkryddad olivolja håller sig cirka 2-3 veckor så blanda små mängder åt gången. Receptet under länken här.

  • Fetaostpaj från Arkadien på vårt eget sätt

grekiska koket tips Receptet på denna grekiska fetaostpaj kommer via Elias mamma, Kanella, som själv är från Arkadien i Peloponnesos. Du kan variera fyllningen och i princip använda allt vad du har för tillfället i kylen eller vad du och dina matgäster gillar. Receptet under länken här.

  • Vårt eget recept på bra grekisk moussaka

grekiska koket tips AMousaka är en 100 % grekisk maträtt och en av de mest vanliga i svensk/grekiska restauranger. Det är lite pyssel att tillaga moussaka men den gillas av de flesta och det svårt att misslyckas om du följer alla steg nedan. Receptet under länken här.

  • Grekiska kåldomar

Kåldomar tar lite tid att tillaga men å andra sidan så fixar du en härlig gryta som räcker flera dagar eller till flera personer:). Hur man tillagar och serverar grekiska kåldomar beror på landsdel. I en del av Grekland kokas kåldomarna och i andra delar steks de. Receptet under länken här.

  • Sugen på en grekisk efterrätt?

grekiska koket tips För dig som längtar efter grekiska, mäktiga och söta efterrätter: kolla länken här. Smaklig spis eller kali orexi!

Instagram