Retorikkurs Grekland 2019, intervju med Sonja Gube

Observera: Kursen är stängd för anmälningar! Är du intresserad av att genomföra egen kurs, kontakta Elwira via mejl.

Retorikkurs ”Våga ta ledarrollen eller retorik i praktiken”kommer att genomföras i Grekland våren 2019. Konceptskaparen är Sonja Gube: retoriker, regissör och föreläsare. Hon kommer i det soliga och vackra Grekland, hemlandet för retorik, att hjälpa deltagarna bli bättre och mer tydliga ledare genom att fördjupa sig i klassisk retorik.

Retorik förknippas med ”de gamla grekerna” och med Aristoteles i synnerhet som beskrev retorik som ”konsten att vad det än gäller, finna det som är bäst ägnat att övertyga”. Retorisk teknik från antikens Grekland används än i dag av de flesta talare (till exempel politiker och företagsledare) för att få fram sitt budskap i syfte att övertyga andra.

Jag träffade Sonja i slutet av augusti 2018, i Göteborg för ett intervju inför retorikkursen i Stoupa, Grekland som ska genomföras den 27 april till 5 maj 2019 (mer detaljerad kursbeskrivning hittar du här).

Klassisk retorik handlar om att förstå hur vi agerar och reagerar på budskap i möten med andra människor. Vi vet ju att som du lär dig ge, får du tillbaka. Vi är ibland mindre bra på att läsa av varandras signaler och förstå vad vi menar. Med grunderna i klassisk retorik lär du dig att få fram ditt budskap och tala övertygande inför en publik. Sonja Gube

EK: Du har bakom dig en hel del föreläsningar och mentorsprojekt kring ”konsten att använda språk konstruktivt”. Kan du nämna några?

Absolut! Exempelvis Riksbyggen där jag jobbade med “Framtidens ledarskap”, Volvo Eskilstuna med “Demoshower” av olika slag där syftet var att få människor att bli intresserade av maskinstyrkan. En annan föreläsning “En domare på väg” på Svenska Fotbollsförbundet fokuserade på tydligt kroppsspråk. En av domare Robin Wide skrev efter kursen följande: ”Det jag först och främst kan ha nytta av från föreläsningen är att aldrig vika ner mig och ”be om ursäkt” för ett beslut jag har tagit. En annan sak är att spela lite mer teater i mitt dömande. Jag tycker själv och har alltid fått höra att jag har ett bra och tydligt kroppsspråk, men ibland när det behövs skulle jag kunna ”spela över” mer än vad jag gör och verkligen visa med hela mitt kroppsspråk att tex ett visst beteende inte är acceptabelt. Jag lärde mig också att utvidga sin egen trygghetszon och inte skämmas för att göra bort sig. Det är väldigt viktigt som domare att våga vara den som står i centrum och visa auktoritet när det väl behövs. Inte skämmas för att ta ett obekvämt beslut”.

EK: “Det här är er seger, sade Barack Obama i sitt segertal, en man som utan tvekan är en mästare i klassisk retorik. Vilken av dagens ledare tycker du själv är en duktig retoriker?

Finns många men jag tycker att rent allmänt struntar retoriken i god smak, sanning och fina förebilder. Vinner du med dåligt språk och dåliga argument, så är det bra språk och argument rent retoriskt sett.

EK: Enligt Platon: “A wise man speaks because he has something to say, a fool speaks because he has to say something”. Är retoriken även konsten att veta när ska man föra talan?

Absolut men med retorik kan man även manipulera, retoriken är omoralisk. Den bara är. Men framförallt är det läran om talekonsten och praktisk kunskap, teknik med tillämpning. Den säger generellt gör så här så kommer dom att göra så där.

EK: Demosthenes som blev en av sin tid största talare (300-talet f Kr) stammade och talade otydligt från början. Han tränade sitt uttal med stenar i munnen och sin röststyrka i kraftig vind. Kan alla lära sig konsten att övertyga med hjälp av ord?

Om du är beredd och satsa och är målmedveten: ja! Och inte bara ord och tydlig röst men även en inre övertygelse,  passion och kroppsspråk. Allt går träna fram med hjälp av rätt teknik. Jag lovar dock att undvika uppgiften att prata med stenar i munnen på kursen!

EK: Filosofen som jag nämnde ovan tyckte att de tre viktigaste punkter som alla retoriker ska tänka på är: för det 1:a framförandet. För det 2:a framförandet. För det 3:e framförandet. Vad skulle du lägga till?

Framförandet!

EK: Programpunkterna på kursen i Grekland “Våga ta ledarrollen eller retorik i praktiken” kombinerar praktisk träning med eget agerande och personlig återkoppling samt lätta fysiska övningar. En retoriker alltså även kunna konsten att använda sin egen kropp på ett konstruktivt sätt?

Absolut, i kroppen finns verktyg för övertygelse, det vet vi teaterfolket och det vet de stora ledarna och politikerna. Människor som har ett uttalat kroppsspråk och gestikulerar mycket med händerna har bättre övertalningsförmåga än de som inte använder sig av kroppen.

Det är inte första gången jag kommer att jobba tillsammans med dig Sonja men det är definitivt ett av våra roligaste projekt! Tack för din tid och vi ses i Grekland i Peloponnesos i april 2019 :). Och till dig som läser: läs mer om kursen här och kom ihåg att med talets gåva kan du göra skillnad.

Instagram