16 januari, 2018

Resor till Peloponnesos eller var stammis med lokalbefolkningen

Resor till Peloponnesos rekommenderas först och främst till dig som vill undvika all-inklusive semester. Det upprepas gång på gång av våra grekiska samarbetspartners som vi jobbar med och de som redan idag reser till Peloponnesos. Det finns gott om mindre och större hotell och pensionat (med blandad kvalité men alltid med klassisk grekisk gästvänlighet) men här hittar du inte exklusiva och stora hotellkedjor, tack och lov om du frågar mig. I Peloponnesos hittar du fortfarande massor av orörda och oupptäckta byar, vandringsstigar och stränder. Det är dock långt ifrån den bekväma röda mattan som ska leda dig dit: vägarna är av lite varierande kvalité och kräver lite motion oavsett om du cyklar eller vandrar.

Resor till Peloponnesos är beroendeframkallande

”Urk, vad varmt det är, sätt på air-condition nu med detsamma!”. Det är en stor sannolikhet att ni hör detta eller säger det själva om och om igen när ni väljer att besöka Peloponnesos under högsäsongen. Ganska fort upptäcker ni att de 999 trappor som man ska gå uppför, för att nå Nafplios berömda 1700-talsborg Palamidi bara känns tunga och att värmen inte låter er njuta av utsikterna och vyerna. MEN, visst var det vackert? Och visst är det värt att uppleva under mer behagliga väderförhållanden? De bästa tiderna att vandra i Peloponnesos är på våren (april-maj) och senhösten/vintern (oktober-februari). Den vackra halvön har så mycket att erbjuda och resor till Peloponnesos kan läggas som återkommande semesterplanering under många, många år. Som en av våra grekiska bekanta sade: ”du kan bara kasta pil på Peloponnesos karta och kan vara säker på att det alltid finns något att upptäcka på platsen där pilen hamnar”. Det är svårt, om inte ens omöjligt, att efter den första resan kunna säga: jag kan Peloponnesos.

Resor till Peloponnesos eller bli bekant med lokalbefolkningen

”Ena kolokithi parakalo” säger jag med det lilla grekiska jag kan och ser ett brett leende i servitörens ansikte. ”I know you!” ropar han glatt och därefter följer ett flöde av grekiska ord som jag inte ens hinner uppfatta. Det är ett flöde av läten utan punkt och komma men som, trots att jag inte förstår innebörden av budskapet, värmer hela mig. Han kommer ihåg mig från året innan när jag beställde de välsmakande pumpaplättarna och beundrade hans trädgård där han odlade egna grönsaker. Hur är det ens möjligt att han gör det med tanke på alla de han serverar mat till? Inte vet jag men en sak är jag säker på: jag kommer hit om ett år igen!

En minnesvärd resa till Peloponnesos

Det var min första resa till Peloponnesos som gjorde att jag och Elias bestämde oss för att flytta till Grekland. Sedan  julen 2017 bor vi här, även om vi ännu inte bor i vårt eget grekiska hus. Vi tog båda med oss jobb och projekt och via husigrekland.se vill vi hjälpa andra att köpa eller hyra boende.

 

Nyttiga länkar

Instagram