26 december, 2018

Renovera eller bygga hus i Grekland: hitta en arkitekt du kan lita på

Många av våra kunder frågar: vad är bättre renovera eller bygga ett hus i Grekland? Och hur hittar jag en arkitekt som jag kan lita på?

Renovera eller bygga hus i Grekland: vilket är bättre?

Det rätta svaret är: det beror på. Vill du bo i en by eller mindre samhället då är renovering det första valet. Letar du efter en mer isolerad reträtt så är troligtvis att bygga från början mer tilltalande. Det finns självklart en hel del andra faktorer som handlar mest om vilket skick huset är i som du vill renovera (fuktskador och liknande) och om själva planlösningen är tillräckligt bra för dig. Det kan vara svårt med att få tillstånd till utbyggnad och detta behöver du (eller arkitekten du anlitar) ta reda på innan själva köpet. Att bygga ett nytt hus innebär att du (eller arkitekten du anlitar) behöver ta hänsyn till den omgivande naturen, såsom bergen, havet, vyer, orientering, sol/skugga, vindar, träd/plantering etc. Allt ska planeras och anpassas till dina specifika behov: det är viktigt att du har en klar bild av det du vill ha.

Vad borde du tänka på när du anlitar en arkitekt?

I Grekland är en arkitekt ofta också den som tar ansvar för själva genomförande av husbygget, trädgårdsplanering, möbelinköp och liknande. Det är superviktigt att kommunikationen mellan dig och arkitekten fungerar eftersom du själv inte är på plats när arbetet ska utföras. E-post, Skype, blogg i real tid som visar steg för steg progress men först och främst: tillit. Du behöver känna dig bekväm med att släppa kontrollen, du behöver vara övertygad om att arkitekten du väljer kommer att ta beslut som inte överskrider din budget eller tidsramen för slutförande. Ta alltid kontakt med tidigare kunder, fråga lokalbefolkningen och besök några referenshus: det kommer att handla om en lång relation ju!

husigrekland.se partner: Jamie Anderson från Loci Arkitekter

Elias och jag jobbar ständigt med att utöka vårt kontaktnätverk. Vi jobbar med mäklare, byggföretag, advokater, och arkitekter. Jag kommer under de närmaste veckorna intervjua vår partner i Grekland, Jamie Anderson, ägare till LOCI arkitekter och hoppas att han kan hjälpa dig och mig att finna en del svar på de mest vanliga frågorna.

”LOCI arkitekter ”är en erfaren arkitekt- och designstudio baserad i Mani och Aten. De specialiserar sig på hållbar design och renovering av hus i hela Grekland. Elias och jag besökte en hel del objekt i Mani som Jamie och hans medarbetare slutfört (eller som pågår) och för oss båda var varje besök en WOW-upplevelse. I Jamies studio jobbar inredare, arkitekter, byggprojektledare och trädgårdsplanerare med internationell erfarenhet från Sverige, Grekland, Storbritannien, Schweiz och Holland. Samtliga projekt som genomförs av Loci Arkitektstudio byggs på tron ​​att varje plats är unik med egna krafter och stimulans. Jamie tar hänsyn till allt: från lokal arkitektur och material till den omgivande terrängen, klimatet, kultur och historia i området.

Studion är specialiserad på renovering av traditionella hus och nyproduktion av skräddarsydda moderna hus: alltid med hänsyn och respekt till lokal kultur och kulturarv. Deras hus kombinerar det gamla med det nya och ”bjuder” naturen in i huset eller huset ”ut i naturen”. Elias och jag träffade Jamie Anderson en decemberkväll för att prata om renoveringar vs. ny produktion, om planering steg för steg och om hur viktigt det är att ta hänsyn till naturen och miljön i ditt drömhus i Grekland.

EK: Kalimera Jamie. Thank you for helping me answer the incoming questions from potential buyers. “Jamie Anderson”, not sound like Greek name? When did you start working in Greece as an architect?

JA: Yes indeed, I am from Scotland and moved to Greece in 2003 having completed my architectural studies and first few years of professional work experience in Edinburgh. I started working as an architect within the first few months of arriving in Athens and within the first couple of years our focus was almost entirely on work in the region of Mani.

Inspirationsbilder kommer från LOCI Architects and Lefteris Miaoulis & Kyriaki Dovinou Photography. Fortsättning följer!

Nyttiga länkar

Instagram