nafplio peloponnesos investering

14 september, 2018

Peloponnesos/Nafplio: ett besöksmål och en bra investering

Det finns många smultronställen i Peloponnesos och Nafplio är definitivt en av de: ett oförglömlig besöksmål och en bra investering på en och samma gång.

Nafplio: en stad som aldrig sover

Jag och Elias besökte Nafplio och Palamidi första gången december 2013. Något hastigt och utanför säsongen: borgen var stängd och det drog kalla vindar igenom Nafplios charmiga gator. Andra gången valde vi en mer lämplig tid (sommaren 2015) men även då bara i förbifarten mot våra andra besöksmål. Men Nafplio är svårt att glömma och eftersom vi också startat samarbete med en fastighetsmäklare där så var det dags för vårt tredje besök i den vackra och levande staden.

Vi kom till Nafplio ganska sent på eftermiddagen och försökte navigera oss med Google Maps fram till hotellet vi bokade in oss på. Big mistake! “Google kvinnan”, som Elias kallar henne, försökte ta oss in på Nafplios smala gränder där var svårt att vända eller backa. Vi körde förbi hotellet men någon parkeringsplats hittade vi inte så det var bara att åka längre bort och parkera på en allmänt parkeringsplats på kvällen.

Hotellet låg i ett hus med historiska anor från 1700-talet. Vi tog oss upp på knarriga trappor (glöm hissen i historiska byggnader!), lämnade väskor och gick ut för att träffa vår nya partner. Mötet gick superbra, så pass bra och trevligt hade vi att jag missade att fota solnedgången som var rätt så spektakulär annars: gyllene ljus över viken och den lilla fästningsön Bourtzi.

Därefter gick vi till en fisktaverna och du milde vilken fiskdisk! Staden har fullt med gränder med fisktavernor, grekiska tavernor eller trendiga kaféer. Så frågan är bara vad du vill äta och sedan kan du välja och vraka bland ställena.

Nafplion och fria parkeringsplatser

Ni kommer ihåg att vi hade svårt att hitta parkeringsplats under det senaste besöket? Det skulle visa sig att det var lika svårt att hitta bilen dagen efter på förmiddagen. Vi kom ut och började gå utmed parkeringsplatsen och ingen bil syntes till. Förrän vi förstod att vi parkerat vid en plats där det kl 09.00 skulle vara en laikí (marknad) just den morgonen. Så bilen stod parkerad mellan två klädstånd och en person använde vår bilspegel för att kolla om en intressant sommarklänning satt bra på henne. Men som vanligt löste det sig på ett bra sätt då man flyttade en del tältstänger samt backade några bilar så vi kunde fortsätta vår resa :). Nope, inga bilder tagna då en enda vi tänkte på var att vi så fort som möjligt måste lämna stället!

Nafplion och en bra investering

Oavsett om du går i tankar att köpa ett sommarboende eller göra en bra investering är Nafplio med omnejd ett bra område. Den berömda 1700-talsborgen Palamidi drar många utländska turister som behöver övernatta och det livliga nattlivet och bra utbud med butiker lockar till och med Atenarna. Dina svenska vänner, bekanta och familj kommer säkert att älska tempot och livet här också.

Närliggande Tolo erbjuder fina stränder och har på senaste åren upptäckts även av svenska turistbyråer som exempelvis Solresor. Inte att förglömma det körvänliga avståndet från Aten flygplats: ca 1,5 timme via en bekväm motorväg och sedan är du i den smaragdfärgade staden.

Nyttiga länkar

Instagram