1 maj, 2018

Peloponnesos sevärdheter: antika Messini, ”det lokala Olympia”

Peloponnesos har många sevärdheter och en av de som du inte borde missa är antika Messini. Antika Messini, även kallat ”det lokala Olympia”, grundades 369 före Kristus, och var en av de viktigaste städerna i antikens Grekland. Här höll man viktiga politiska debatter, undervisade i läkekonst och höll teaterföreställningarna.

Tips Peloponnesos antika Messini A

Antika Messini: 30 minuters bilväg från Kalamata

Cirka 30 minuters bilväg från Kalamata hittar du det gamla antika Messini. Messini, en av Greklands stora sevärdheter, vilket är imponerande i sig med tanke på konkurrensen. Det var här Mästarnas Mästare spelade in säsongen 2013 då Magdalena Forsberg vann.

Gamla Messini är en hellenistisk stad från 300-talet f.Kr. Här finns teater, stadion och tempel. Till skillnad från många andra grekiska ruiner där man bara anar vad som varit är Messini mer överskådlig. Man har även rest kolonner som på andra platser ligger kvar i dammet. Stadsmuren är fantastisk och stadion likaså.

Tips Peloponnesos antika Messini

Stadion ligger i anslutning till universitetet och här utövades idrottsgrenar liknande de från olympiska spelen, och även (under det romerska riket) gladiatorspel. Allt med mäktiga berget Ithome i bakgrunden. Väljer du att komma hit i slutet av dagen kan du ha tur att sitta här helt ensam: en magisk upplevelse! Mer om den arkeologiska platsen på UNESCO webbsidan

Tips Peloponnesos antika Messini

Öppettider

Platsen är ganska lättillgänglig och entréavgift till museet ingår i din biljett. Räkna med cirka 2 timmar vandring när du är på platsen, så ta gärna en vattenflaska med dig. Planera även tid för en fika eller mat på några av de lokala kaféerna i byn, med utsikt över utgrävningarna och glöm inte att fråga efter deras egna oliver! Kolla alltid aktuella öppettider, nedan tidsanvisning från 2018:

  • Vinter (30 oktober till 31 mars): från 09.00. till 16.00
  • Sommar: från 8.00-20.00

Nyttiga länkar

Instagram