moussaka-klassisk-grekisk-matratt-kott-sojafars

3 februari, 2021

Elwira lagar moussaka: klassisk grekisk maträtt med kött eller sojafärs som blir ännu godare dagen efter!

Grekisk moussaka är en klassisk grekisk maträtt med kött eller sojafärs som kan tillagas i en större sats: moussaka blir ännu godare dagen efter! Moussaka är en av de vanligaste rätterna i grekiska restauranger världen över, lika känd som souvlaki och gyros. Ingen vet exakt ursprunget till moussaka, även om man allmänt tror att maträtten härstammar från det arabiska köket (källa).

Det är lite pyssel att tillaga moussaka men den gillas av de flesta och det är svårt att misslyckas om du följer alla steg nedan. Ingredienserna är beräknade till en rektangulär bakform ca 28 x 38 cm och räcker för 6-8 personer.

Jag tillagar gärna moussaka utan potatis, även om min grekiska svärmor inte tycker att det är helt rätt (sorry mamma Kanella), och jag brukar göra i ordning det mesta dagen innan Moussakafesten. Du kan även göra i ordning hela maträtten och ställa den i kylen under natten för att baka i ugnen dagen efter. Den klassiska moussaka är med köttfärs men du kan så klart ersätta kött med sojafärs.

Ingredienser till Moussaka

 • 2 kg auberginer (vill du göra moussaka med potatisar ersätt 1/3 del med potatisar)
 • 800 gram kött eller sojafärs
 • Ca 2 dl riven parmesan till kött/sojafärsen. Kan bytas mot Västerbottenost.
 • 5 ägg (1 ägg till köttfärsen och 4 till såsen)
 • Ca 7 dl riven ost (till såsen och formen). Använd gärna Prästost eller Västerbottenost
 • Bechamel- ostsås gjord på 1 liter mjölk, 100 g smör och 4 msk vetemjöl. Glöm inte krydda med muskotnöt!
 • 2-4 msk ströbröd (att strö över moussaka strax före gräddningen)

Steg ett:  förbered aubergine (potatis) och köttfärs

 • Skär auberginerna på längden i cirka 2 cm tjocka skivor. Salta och låt det mesta av vätskan rinna av på durkslag (ca 15-20 minuter). Pressa varje skiva lite extra för hand och stek lätt på stekpannan. Lägg på hushållspapper för att ta bort det mesta av oljan.  Vill du ha i din moussaka potatis? Använd samma olja för att steka lite de skalade och skivade potatisskivorna
 • Stek kött/sojafärs enligt eget tycke och smak med färska krossade tomater, tomatpuré, oregano, chiliflingor och vitlök. Använder du lammfärs: krydda med lite kanel. Viktigt: såsen måste vara rätt så fast! Blanda i den varma röran 1 ägg och 2 dl riven parmesan

Allt detta kan du göra kvällen innan du bjuder till Moussakafesten!

Steg två: koka bechamel- ostsås och varva alla ingredienserna i formen

Lägg auberginer på botten av formen (gör du din moussaka med potatis: så lägger du dessa på botten och aubergine ovanpå), strö på lite ost till och lägg på kött/sojaröran. Koka ihop ostsåsen som följer:

 • Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull
 • Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning
 • Låt såsen koka ca 3- 5 min
 • Rör ner 2/3 delar av osten, salt och uppvispat äggen. Smaksätt med salt peppar och muskotnöt

Häll såsen över ingredienserna i formen och strö över kvarstående riven ost samt ströbröd.

Steg tre: ugnen och serveringstillbehör

Värm ugnen till 200 grader och grädda moussakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Kolla om det fortfarande är mycket vätska och skulle moussaka ha en fast form men inte färg lyft formen ett steg högre och grädda ytterligare 10 minuter. Låt stå framme i ca 15 minuter innan du skär moussaka i bitar. Moussaka är en ganska självgående maträtt men smakar bäst med en klick tzatziki, färska tomater och välkylt vitt vin, typ Retsina samt några bitar färskt bröd.

PS: Visste du att  Peloponnesos är Greklands viktigaste vinregion?  Vi kan ta det en annan gång men enligt Wikipedia borde vi börja med legenden om Nemea, en stad i Peloponnesos, som talar om hur vinet uppstod ur Herkules blod.

PS 2: Fick via Facebook: ”Jag gör alltid utan potatis. Men har inget ägg i köttfärssåsen, däremot när jag haft lammfärs så har jag lagt i skorpmjöl. I bechamelen tar jag den osten jag har plus feta om det finns hemma. Prova gärna att göra med färsk vitkål på våren. Kålen kokas som till kåldolmar och bladen varvas med färsen i formen”.

Nyttiga länkar

Instagram