Grekland Peloponnesos Mani

21 mars, 2017

Mani i Peloponnesos: vad är tornhus och vem är en maniot?

Hus i Grekland nischar  sig på hyr- och köpobjekt i Peloponnesos och de flesta av våra objekt ligger i Messenien i Maniområdet. Följer du oss och kollar våra objekt så kan du lätt märka att de flesta består av märkliga stenbyggnader som kallas ”tornhus”. Och det finns så klart en historisk anledning till varför man byggde denna typ av hus i just detta området.

Messinia Mani

Mani är ett område som ligger i Messenien och Lakonien och därför benämns områdena för Messiniakí Mani (även Yttre Mani) respektive Lakonikí Mani (även Inre Mani). Området är berömt i Grekland för sin karga och vilda natur och sin turbulenta historia. Frågar man greker i övriga Grekland så håller de med om detta och tillägger gärna ”och så är även människorna”. Och för att citera Expressen: ”du är förlåten om du aldrig har hört talas om Mani.Den här delen av Peloponnesos är grekernas egen väl bevarade hemlighet”. (källa)

Kort om Manioter

Människor som bor här kallas för Manioter (Manióti på grekiska) efter det grekiska order mani (de är alltså maniska). Och varför det? Jo de har, historiskt sett, var besatta av sin frihet och bekämpat all överhöghet och alla yttre fiender (oavsett om det var spartanerna, turkarna, byzantinerna, venetianarna eller Greklands moderna stat), haft egna lagar och varit ökända för sina blodiga vendettor. Och inte ens under den turkiska ockupationen lyckades man underkuva området. Folk har bott här i evinnerliga tider och Iliaden (som skrevs för nästan 3 000 år sedan) räknar upp sex hamnar i Mani. Och det var i hamnstaden Gythio som Paris och Helena seglade från till Troja och utlöste ett av historiens mest mytomspunna krig.

Turismen i  Messenien

Hit, till Mani, kom turismen mycket senare än till övriga Grekland och ända in på 1970-talet var båt och åsna det enda sättet att ta sig till de små byarna. Idag är området välbesökt av greker och även turisterna har hittat hit (mest från Tyskland och Storbritannien). Och från Taygetos västra fot har man fantastisk utsökt utmed Messeniska bukten (om ni undrar om Messina på Sicilien är namngiven efter Messenien så är svaret ja, då Messenier bosatte sig där ca 500 f.kr).

Mani tornhus

Mani är även känt för sina tornhus. Dessa märkliga stenbyggnader uppfördes under en tid när det rådde hård konkurrens om jordplättarna (befolkningen var mycket större än i dag), så för att försvara sin mark byggde rivaliserande klaner dessa små tornlika stenfort som ofta ligger nära varandra. Vill man se många sådana byggnader ska man köra utmed södra delen av Mani och särskilt då till den lilla byn Váthia som är berömt för sina tornhus.

För dig som vill turista i Mani

Under högsäsongen, som räknas från mitten av juli till sista augusti, eftersom grekerna själva hittat hit, är det fullt med folk i området och fullt med tavernor och caféer. Men Hus i Grekland rekommenderar gärna ett besök i området under maj-juni månad eller september månad. Då är det lugnare och man kan nästan ha stränderna för sig själv.

Hyr ett boende och planera en rundtrip

Har ni tillgång till bil så rekommenderar Hus i Grekland en rundtrip med bil från Kalamata till Sparta och sedan ner mot Gythio, Areopolis, Stoupa, Kardamyli och tillbaka till Kalamata. Det är en fantastisk upplevelse med hisnande utsikt bland Taygetos bergsmassiv och då har du även kört runt hela Mani. Vill man dessutom uppleva bra badstränder ska man stanna till i Mavrovoúni (sydväst om Gythio) med sin kilometerlånga sandstrand eller i Stoúpa med sina två stränder (Kalógria och Stoúpa). Mer om attraktioner i Stoupa hittar du under länken här. Missa inte heller en bra strand i Kardamýli!

Vill du ha hjälp att boka ett boende?

Kolla hyresobjekt på Hus i Grekland och hittar du inte det du letar efter låt oss mig veta det! Jag har flera samarbetspartner och objekt som jag kan förmedla till dig! Vem vet hur din resa slutar i Mani? Du kanske vill ordna en visningsresa på en och samma gång eller återkomma några månader därefter? Hör av dig! jag hjälper dig att hitta det du letar efter!

Nyttiga länkar:

Instagram