livet-pa-peloponnesos-enkelt-autentiskt-utmanande

20 juli, 2022

Livet på Peloponnesos: enkelt, autentiskt, utmanande

Hur kan det kännas att bo på Peloponnesos? Enligt Dimitra Colomvakou, mosaikkonstnär från Sparta: livet på Peloponnesos är enkelt, autentiskt och utmanande. Elias och jag kan bara hålla med om denna perfekta och korta beskrivning. Jag hörde talas om Dimitra av vår gemensamma vän. Nyfiken besökte jag hennes hemsida och blev tagen av hennes konst och otroligt intresserad av hennes ”varför Peloponnesos”-berättelse.

Varför flyttar hon från Kanada till Peloponnesos?? Jag frågade vänligt om jag fick ställa några frågor och lyckligtvis sa hon ”ja”. Alla bilder i den här intervjun är tagna av Panos A. Papadolias, Lakonistas.gr  . Så fort vi och Dimitra bestämt datum för vårt besök kommer vi att besöka hennes verkstad och jag kan skriva mer om hennes konst. Jag ser redan fram emot det! Nedan Dimitras Colomvakou om hennes ”varför Peloponnesos” berättelse.

Livet på Peloponnesos: enkelt, autentiskt, utmanande

livet-pa-peloponnesos-enkelt-autentiskt-utmanandeEK: Vilket år flyttade du från Kanada?

DC: Jag flyttade från Kanada i maj 1997 och har levt lyckligt på södra Peloponnesos i 25 år.

EK: Du bestämde dig för att flytta från Kanada när du var 30. Du bytte inte bara ett land utan även din yrkeskarriär?

DC: Jag bestämde mig för att flytta från Kanada när jag var 35. Jag studerade juridik och var anställd som jurist på en advokatbyrå i Toronto. Mitt jobb var krävande och efter många år längtade jag efter ett lugnt och enkelt liv. Det var då jag bestämde mig för att flytta till Grekland för att sköta vår familjeägda hotellverksamhet.

EK: Har ditt intresse för mosaik utvecklats efter att du flyttade till Grekland eller tänkte du på det i Kanada också?

DC: Mitt intresse för mosaik utvecklades långt innan jag flyttade till Grekland. När jag växte upp i Toronto, introducerades jag till mosaikens värld från grundskolan. Jag insåg att när jag flyttade till Sparta och besökte det arkeologiska museet, blev jag inspirerad av ett överflöd av gamla mosaiker som visades upp. Nyligen öppnade för allmänheten, The House of Mosaics, presenterar två unika prover av antika verk som verkligen är hisnande.

EK: Du valde Sparta och Peloponnesos. Vad är din ”varför Peloponnesos”-historia?

DC: Jag valde Sparta eftersom min far föddes i den medeltida staden Mystras och min mamma var från Gythio, en vacker kuststad. Det var naturligt för mig att gå tillbaka till mina rötter.

EK: Kommer du ihåg dina första minnen av att ”leva på riktigt” i Grekland?

DC: Jag hade tillbringat mina sommarsemestrar sedan jag var 11 år gammal i Grekland och för 25 år sedan bestämde jag mig för att göra Grekland till mitt nya hem. Mina minnen av detta vackra land är fyllda med klarblå himmel, solljus, gröna nyanser på bergssidor och azurblått hav.

EK: Du flyttade inte bara till området. Du driver också ett företag här. Berätta mer om ditt företag.

DC: Jag bestämde mig för att lämna familjeföretaget och fostra min dotter på heltid. Jag är en självlärd mosaikkonstnär. Jag forskade om tekniker och började göra mosaiker på det antika sättet, men jag arbetar också med olika material för att skapa moderna mosaiker. 2017 öppnade jag mitt företag som heter MOSAIC ART GREECE som inkluderar storskaliga stenmosaiker, dekorativ mosaikkonst och smycken. Jag tar emot uppdrag och det mesta av mitt arbete är tillgängligt online eller i min studio i Sparta. Jag ger också 3 timmars workshops till alla som är intresserade av att lära sig grunderna i denna uråldriga konstform. Du är välkommen att kolla in min webbsida , Facebooksida eller min Instagram .

EK: Båda dina föräldrar är från Grekland. Vad är din erfarenhet av den grekiska kulturen när det kommer till att träffa utlänningar?

DC: Jag älskar verkligen att träffa utlänningar från hela världen och jag är väldigt entusiastisk över att berätta min historia för dem. Jag vill också informera besökare inte bara om de välkända turistattraktionerna utan också om platser som ligger utanför allfartsvägarna. De kommer att uppleva den lokala kulturen och det autentiska grekiska köket. Södra Peloponnesos erbjuder många dagsturer till bergsleder, kloster, arkeologiska platser och pittoreska byar tillsammans med kustutsikt över havet.

EK: Kan du sammanfatta de första åren av ditt boende på Peloponnesos? Har företaget utvecklats som du trodde?

DC: De första åren av att bo på Peloponnesos var helt underbara! Det är ett enklare liv här, mer avslappnat och avkopplande än att arbeta i en storstad. Mitt företag har utvecklats långsamt eftersom jag valde att balansera min tid mellan att uppfostra min dotter och mitt arbetsliv. I år har min dotter åkt utomlands för att studera vilket ger mig mer tid för mosaiker…och… fyller tomrummet från min dotters frånvaro.

EK: Kan du med bara tre ord beskriva hur och om ditt liv har förändrats sedan du bestämde dig för att flytta till Sparta?

DC: Enkelt, autentiskt, utmanande.

Länkar

Instagram