laga horta traditionell grekisk matratt

22 november, 2019

Elwira lagar horta, en traditionell grekisk maträtt. Kan verkligen sallad från ogräs smaka gott?

Horta är en traditionell maträtt som serveras på många grekiska tavernor. En vegetarian i Grekland är  verkligen i ett matparadis då Grekerna älskar att laga både huvud- och förrätter av grönsaker. Elias, som smakade på många olika horta-rätter påstår att jag lagar den på det bästa sättet. Det säger jag bara för att du ska våga testa att göra den själv. Du kan så klart inte gå på ICA och köpa horta i lösvikt som vilken annan sallad som helst (inte ännu i alla fall)! Så vad är ”horta” för något?

Vad är i ditt horta?

Du har säkert smakat på hortasallad (kan också heta ”local salad”) när du varit i Grekland, en sallad från ”ogräs” som det översätts. Kanske har du till och med testat ”hortopita”? En annan variant av spanakopita, som är en grekisk paj fylld med spenat och fetaost. Att tillaga hortasallad är barnsligt enkelt, det klarar vem som helst men vad finns egentligen i en horta och varför smakar den olika på olika platser?

Vi i Peloponnesos har ”wild mountain greens” som serveras på tavernor eller kan köpas i butiker. Den Horta som jag lagade kom faktiskt från Aten och var av typen Vlita. Elias morbror fröade gräset i sin trädgård och är en sorts familjeleverantör av horta. Men inte alla kan ge sig ut i Taygetos för att plocka vilt gräs eller har en morbror i Aten:) så vad göra?

Du kan göra din egen horta av olika typer av blad: spenat, maskros (akta! kan vara lite besk!), nässlor, vallmo, blast från rödbetor, gurka, tomat, broccoli, blomkål med mera. Kan du inte plocka ute i naturen testa med olika salladsblad som machesallad (fältsallad), hjärtsallad (gemsallad), krispsallad, ruccola, mangold med mera. Allt beroende på årstiden och dina smaklökar: vill du ha din horta sötare eller beskare?

Tillaga horta i ditt eget hem

Det viktigaste du ska tänka på när du bjuder på horta är volymen. Liksom spenat kokar bladen vanligtvis ner till ingenting, så för en middag för flera personer behöver du köpa (samla) 2 eller 3 kg blad.

  • Häll 1-2 cm vatten i en stor rostfri kastrull och finhacka 2 vitlöksklyftor
  • Lägg i allt av det tvättade och rensade gröna
  • Sätt på högsta värme och när det börjar fräsa, rör du om
  • När bladen har vätskat av sig, salta lite med grovsalt och peppar
  • Ringla över bra med olivolja och citron
  • Fräs lite till, men lämna lite vätska kvar: gott att doppa bröd i!

Klart! Svårare än så är det inte. Servera med bröd (eller potatis, eller fisk), citronklyftor och olivolja. Som du ser på bilden så toppar jag min egen horta med fetaost men det gör inte Elias. Om du vill kan du addera bönor eller zucchini så har du en hel måltid. Här i Mani kan vi äta hortan med ”lalaggia” (Λαλάγγια), spröda och friterade brödkakor. Lycka till och kali orexi!

Nyttiga länkar

Instagram