Retorikkurs Grekland Peloponnesos

Kursbeskrivning: ”Våga ta ledarrollen eller retorik i praktiken” 27 april till 5 maj 2019 Grekland

Observera: Kursen är stängd för anmälningar! Är du intresserad av att genomföra egen kurs, kontakta Elwira via mejl.

Kursbeskrivning ”Retorik i praktiken” Grekland 2019

”Våga ta rollen. Våga leda för framtiden”

Kursdagarna är varvade med klassisk retorik, teori och praktik, gruppövningar, statusspel, sociala rollspel, kroppsspråk, feedback, tid för självreflektioner, psykologi, teater- och skrivövningar. 

 • Skrivövningar lär dig disponera ett eget ämne samt skriva talmanus med tydlig början och slut
 • Med hjälp av teaterövningar kommer du att lära dig prata maktspråk för att få andra att lyssna
 • Alla kursdagar börjar med lätt fysisk träning (obs! varken ålder eller handikapp är ett hinder här!)

Du kommer att lära dig hur man framträder och agerar i olika rum och i konstellationer med olika människor. Som teamövning kommer hela gruppen jobba upp en kort teaterföreställning till avslutningsdagen.

 • Lektionerna börjar alla dagar klockan 09.00 (ni har gott om tid för morgondopp i havet eller poolen)
 • Klockan 11.00 till 11.15 serveras kaffe
 • Klockan 13.30 till 14.30 serveras lunch
 • Samtliga kursdagar avslutas klockan 16.30

OBS! Kursanmälan stängs 20 februari 2019.

Vad behöver du ha med dig

Under kursdagarna kommer du att jobba med skrivövningar med hjälp av papper och penna. Du kan så klart slutföra dina övningar digitalt efter lektionerna.

Det du kommer att behöva är följande:

 • Egen dator
 • Lättare träningskläder och skor för den fysisk uppvärmning som ingår i kursen

I  kroppen finns verktyg för övertygelse, det vet vi teaterfolket och det vet de stora ledarna och politikerna. Människor som har ett uttalat kroppsspråk och gestikulerar mycket med händerna har bättre övertalningsförmåga än de som inte använder sig av kroppen.- Sonja Gube. Läs även intervju med läraren här

”Våga ta rollen. Våga leda för framtiden”: schema

Dag 1, 28 april. Syfte: känn dig fri och våga agera inför varandra

Denna dag ägnas åt introduktion av varandra och kursens schema, kollationering samt fördjupning i retorikens fem delar: inventio, dispositio, elocutio, memoria och actio. Ni kommer även att påbörja skrivövningar för egen presentation.

Dag 2, 29 april. Syfte: hur vi förhåller oss till varandra

Dagen börjar med fysisk uppvärmning av kroppen och fortsätter med statusspel och gruppövningar kring memoria (latin minne). Memoria är den fjärde och bygger på att talaren ska lära sig sitt tal utantill, alltså att memorera sitt tal. På eftermiddagen skrivövningar och samtal kring ämnet “Min största besvikelse”.

Dag  3, 30 april. Syfte: hur du kan tillämpa gester och kroppsspråk

Dagen börjar med fysisk uppvärmning och fortsätter med statusspel samt gruppövningar kring kongruens och maktspråk. På eftermiddagen fortsätter ni med övningar kring egen presentation från dag ett samt har samtal och skrivövningar kring ämnet “Min Största längtan”.

Dag 4, 1 maj. Syfte: få ditt kroppsspråk att stämma med budskapet

Dagen börjar med fysisk uppvärmning av kroppen och fortsätter med statusspel samt gruppövningar kring actio (utförande).  Ni kommer att lära er hur man framför talet med hjälp av passande tonfall och kroppsspråk och kommer att fördjupa er i röstteknik.

Dag 5, 2 maj. Syfte: hur du ökar din Grit ”Djävlar anamma”

Dagen börjar med uppvärmning av kropp och röst och fortsätter med statusspel samt gruppövningar kring konsten att slutföra en presentation. Ni kommer också att fördjupa er i grit: konsten att inte ge upp, att hitta sin passion i livet, att aldrig sluta öva och att se varje misslyckande som ett tillfälle att lära. Dagen avslutas med genomförande av den teaterföreställning som ni jobbade med från dag ett.

Dag 6, 3 maj. Gemensam aktivitet: utflykt

 • Dagen börjar med insamling klockan 08.00 på hotellet
 • Därifrån tar vi bussen till Antika Messini

Antika Messini, även kallat ”det lokala Olympia” som grundades 369 före Kristus, och var en av de viktigaste städerna i antikens Grekland. Här höll man viktiga politiska debatter, undervisade i läkekonst och höll teaterföreställningar.

Messini, en av Greklands stora sevärdheter, vilket är imponerande i sig med tanke på konkurrensen. Det var här Mästarnas Mästare spelade in säsongen 2013 då Magdalena Forsberg vann.

Gamla Messini är en hellenistisk stad från 300-talet f.Kr. Här finns teater, stadion och tempel. Till skillnad från många andra grekiska ruiner där man bara anar vad som varit är Messini mer överskådlig. Man har även rest kolonner som på andra platser ligger kvar i dammet. Stadsmuren är fantastisk och stadion likaså.

Dag 6, 3 maj. Gemensam aktivitet: kreativitetsövning

Elter guidade turen (på engelska) och lunchen i en lokal tavernan kommer vi bege oss till Kardamyli där mosaikkonstnären från Storbritannien Robert Jones lär oss att skapa grekisk mosaik.

Ordet mosaik härstammar från grekiskans μούσειος, ”hörande till muserna”. Detta refererar till de nio muserna, det vill säga de gudinnor som inspirerade konstnärer, filosofer och intellektuella.

Robin Jones har arbetat som mosaikartist under de senaste 14 åren. Han flyttade till Grekland i februari 2017 och har satt upp sitt galleri/studio i Mani. Innan dess arbetade han i Storbritannien där han undervisade i mosaik i sin privata studio och genomförde många samhällsprojekt på skolor och sjukhus. Ni kommer att jobba hand i hand med konstnären och ta med er färdig mosaik med motivet “Greek Eye” som enligt grekerna skyddar mot “det onda ögat”. Dagen avslutas kring klockan 18.00 på hotellet.

Dag 7, 4 maj. Vilodagen

I en tid av stress och många måsten är en tid för eftertanke och reflektion en lyxvara. Efter 30 timmar med den intensiva utbildningen i klassisk retorik skapade vi möjlighet till en dag med en själslig avslappning. Bara du, kanske nyfunna vänner, havet och stillhet. Låt alla tankar vara liggande till avresedagen.

Instagram