kopa-hus-grekland

14 augusti, 2017

Detta borde du tänka på när du vill köpa hus i Grekland

Vill du köpa hus eller lägenhet i Grekland? Vad borde du tänka på och vara medveten om? Är det ”farligt” eller svårt att köpa hus i Grekland? Kan man låna till att köpa hus i Grekland i grekiska banker? Vilka mäklare ska man anlita och hur ska man gå till väga för att välja området?

Många drömmer om ett semesterhus vid Medelhavet och det är inte längre något som planeras endast och enbart av pensionärer. Det är allt mer vanligt att barnfamiljer eller unga par köper semesterhus i varmare klimatet istället för en stuga i Sverige. Har du dessutom ett jobb som du delvis kan utföra på distans så kan du förlänga din semester till en längre vistelse i solen och värmen.

Köpa hus med havsutsikt i Grekland

Om du vill köpa hus med havsutsikt utan att bli ruinerad och slippa en massa turister då rekommenderar vi dig att titta närmare på Peloponnesos i Grekland. Det finns ett antal fördelar med att köpa hus här och de främsta är klimatet, geografin och prisläget. Klimatet är det bästa för åretruntboende i Grekland och geografin gör att det är nära till havet var du än väljer att bo. Men den stora fördelen är att man till ett vettigt pris kan hitta boende med fantastisk havsutsikt.

Och då ska man inte heller glömma att det i Grekland inte heller finns platser som enbart är avsedda för turister (förutom på vissa av de klassiska turistöarna) vilket gör att man alltid är bland greker om man har boende i Peloponnesos.

Inte svårare än att köpa hus i Spanien, Portugal eller Italien

Att köpa hus i Grekland i är inte svårare än att köpa hus i Spanien, Portugal eller Italien. Deτ som skiljer mot Sverige är bl.a. att det är advokater som upprättar köpeavtalet. Dessutom är det väldigt sällan att man har köpare som bjuder på samma hus och försöker bjuda över varandra och därför kan man oftast bjuda ett lägre belopp än det som säljaren uppger. Det är inget ovanligt att fastigheter slutligen säljs för 5%-10% lägre än utgångspriset. En annan sak som skiljer sig är att man i Grekland delar på provisionskostnader mellan säljaren och köparen (oftast 2 % vardera), medan man i Sverige låter säljaren ta den delen av kostnaden. Oavsett om du väljer Peloponnesos eller annan del av Grekland för ditt framtida semesterhus så borde du planera budget, finansiering, lokalisering och val av mäklare.

  • Budget och finansiering FÖRE köpet

Innan man ens börjar drömma om boende och tittar efter boende ska man ha finansieringen och budgeten klar. Då vet man om man har råd, vad man har råd med och man kan även lösa köpet relativt snabbt.

Finansieringen borde säkras i Sverige. Som svensk har man gott anseende i Grekland och kan låna till husköp i vissa banker. Bankerna är dock inte särskilt positiva till att låna ut pengar och kräver oftast höga kontantinsatser (40-50%) samt betydligt högre räntor än vad vi är vana vid. Återbetalningstiden sätts oftast i relation till låntagarens ålder vilket gör att yngre får längre amorteringstid och äldre betydligt kortare. Att ha sin finansiering ordnad i Sverige innan man börjar se på hus är därför alltid att rekommendera. Tänk också på att svenska banker inte lånar ut till fastighetsköp i Grekland utan belåning får i så fall ske mot säkerhet i Sverige.

Beräkna din budget med kännedom att det vid köp tillkommer ca 12 % extra kostnader (på köpeskillingen) avseende lagfartskostnader, lokal fastighetsskatt, advokatkostnader, mäklararvoden etc. Och glöm inte löpande driftskostnader!

  • Location, location, location

Gör ett bra förarbete och skriv ner dina skallkrav för ditt drömboende och besök olika platser där ni kan tänka er att bo. Vi på husigrekland.se kan hjälpa dig att utifrån dina skallkrav hitta de områden som kan uppfylla dina villkor i Messinia men vill du göra ditt förarbete på egen hand: ha inte för bråttom!

Man SKA besöka platser där man kan tänka sig köpa semesterhus, gärna helst hyra något och bo en kortare period där innan köpet (både under vår, sommar, höst och vinter). Då lär du känna befolkningen och märker om du gillar stället eller inte. En plats kan skilja sig åt beroende på säsong och årstid så tänk långsiktigt. Och tänk på att oavsett var i Grekland du väljer att bo så är det skillnad i klimat, kultur och mat mellan norra Grekland och södra Grekland utan att någon av dem behöver vara sämre än den andra.

Notera även att många stränder i Peloponnesos är stenstränder och om du hellre vill köpa semesterhus i närheten till en sandstrand så bör det vara ett skallkrav på din lista (se vår egen lista med sandstränder i området där vi verkar).

Se förarbetet som en stor fördel för det innebär att du får möjlighet att resa runt till olika platser och regioner i Grekland och få uppleva varje regions skönhet och kultur och inte bara de klassiska turistöarna. Utgå alltid ifrån att du även vill använda boendet på vintern, för vem vet, du kanske vill bo där under längre perioder inom en snar framtid. Kolla extra noga på hur enkelt du och dina nära och kära kan ta sig med flyg till det område du valt. Till Peloponnesos kan man flyga från Köpenhamn till Kalamata. Men oftast är det enklast att flyga till Aten för att sedan ta sig vidare till sitt paradis (läs: Aten- Stoupa på 3 timmar). Det finns även flyg till Thessaloniki om man väljer norra Grekland.

  • Välj mäklare med omsorg

Om du väljer att gå vidare med husigrekland.se så hjälper vi dig att hitta din drömbostad hos flera mäklare (se: FAQ för dig som vill köpa boende) men om du vill göra jobbet själv: välj mäklare från det område ni valt att köpa semesterhuset. I Grekland är det inte obligatorisk att certifiera sig inom mäklaryrket och därför är det extra viktigt att hitta en seriös mäklare eller annan säljare du har stort förtroende för och som finns i det område ni väljer.

Mäklarna har även bra kontakter med lantmätare, advokat, notarie och kan hjälpa till med val av dessa.Tänk på att en stor skillnad mellan mäklare i Sverige och Grekland är att det inte är mäklaren som sköter själva kontraktet och betalningen. Det gör den advokat man väljer för detta ändamål.

I vissa fall får man kanske skriva på ett avtal med mäklaren om att man förbinder sig att om man köper ett specifikt objekt så köper man det via just denna mäklaren. Varför? I Grekland kan samma objekt ligga ute hos fler än en mäklare och då vill inte ”din” mäklare riskera att du köper objektet av en annan mäklare när hen väl visat dig objektet.

Satsa på dina drömmar om ett hus i Grekland och ta första steget, för som filosofen Platon lär oss: ”Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcktsfärd och utan tvekan det mest betydelsefulla”.

Nyttiga länkar

Instagram