veta köpa fastighet grekland

10 augusti, 2017

Köpa hus i Grekland – de fyra bästa tipsen

På väg att köpa hus eller lägenhet i Grekland? Läs våra bästa fyra tips för säkert genomförande av köpet. När du planerar köpa hus eller lägenhet i Grekland behöver du vara medveten om kostnader som tillkommer och vilket ansvar du har som köpare. Internet är fylld med massor av skrämmande berättelser om misslyckade köp men med våra bästa tips kan du känna dig säkrare.

Tips ett: undersök ordentligt bostaden

Första och grundläggande tipset är: titta på bostaden och undersök ordentligt. En stor skillnad mellan att köpa bostad i Grekland och i Sverige är att det nästan uteslutande är individuella visningar och att man bokar en fast tid med mäklaren.

  • När du ska titta på bostaden så kolla först hur framkomligt det är att komma till den. Bilder och platser kan vara missvisande och ett bra sätt att ta reda på om den häftiga vägen upp i bergen kändes okej, är att själv köra dit.
  • Kör gärna runt i omgivningarna för att kolla närheten till serviceinrättningar etc. Ibland kan man får en glad överraskning när man upptäcker att det finns en bra taverna eller snabbköp i närheten.
  • Kontrollera bostadens skick. En bra sak att veta är att hus byggda för 2000-talet oftast har dålig isolering och undermåliga avloppsrör och värmesystem. Anledningen är att byggreglerna inte hade samma krav då som idag.
  • Behövs renovering? Hur är vitvarornas ålder och skick? Är el och VVS modernt eller behöver det bytas. Det är inte heller ovanligt att bostäder säljs inklusive inredning, så kolla vad som gäller i ditt fall.

Du har en långtgående undersökningsplikt, precis som när du köper hus i Sverige. Utgångspunkten är att huset eller lägenheten säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris och användning och säljaren är aldrig ansvarig för fel som kunde ha upptäckts vid en undersökning. Köper du nyproduktion kan det dock finnas en garanti ett antal år. Ta med en ficklampa och undersök därför noggrant golv, väggar, fasad och tak. Klimatet är fuktigt och även om de flesta bostäderna har centralvärme är det inte säkert att det används tillräckligt så kontrollera extra noga att det inte finns fuktskador eller mögel. Läs även: Är det skillnad att köpa hus vs. lägenhet i Grekland?

Tips två: öppna grekiskt bankkonto

Om du är säker på att du ska köpa boende behöver du ordna med ett grekiskt skattenummer (AFIM) som alla fastighetsägare måste ha i Grekland (gäller även för köp av lägenhet). Dessutom rekommenderas att du öppnar ett konto i en grekisk bank för både köpet och de löpande kostnaderna efter att du skaffa ditt grekiska skattenummer. Dessa åtgärder är kostnadsfria i Grekland och ibland kan mäklare hjälpa till med detta för en liten kostnad. Väljer du några av objekt på husigrekland.se så är samtliga mäklare behjälpliga i processen (läs mer om våra tjänster).

Tips tre: säkra ditt drömobjekt

Det är väldigt sällan i Grekland att man har flera köpare som bjuder på samma objekt och därför kan man oftast bjuda ett lägre belopp än det som säljaren uppger (oftast 5%-20% lägre än utgångspriset) men man behöver vara snabb med handpenning. När du väl valt ditt boende du ska köpa så betalar du en handpenning som ofta ligger på omkring 10 procent av köpeskillingen. I detta läge kan säljaren inte välja att sälja till någon annan utan att kompensera dig. Se till att pengarna betalas via en grekisk bank eftersom de grekiska skattemyndigheterna vill se var pengarna kommer ifrån. Betala ALDRIG kontant på plats.

Tips fyra: anlita en advokat

Advokaten hjälper dig att kontrollera försäljningen och upprättar köpekontraktet. Köpet måste gå via en advokat för att godkännas. Syftet med det är att skydda dig som köpare och för att processen på tillträdesdagen, med registrering och lagfart, ska gå rätt till. En juridisk inspektion av köpet görs, bland annat kontrolleras det att fastigheten inte är belagd med skulder samt att ev tomtgränser är korrekta och att det är behöriga ägare som säljer. I Grekland finns inget centralt fastighetsregister ännu och det är viktigt att veta var fastighetsgränserna går och vem som är den riktiga ägaren. Väljer du att köpa objekt via husigrekland.se så kan vi tillhandahålla dig med samma advokat som vi använt och samarbetar med. Annars är det inte krångligare att köpa hus i Grekland än i andra europeiska länder.

Nyttiga länkar

Instagram