Köpa fastighet Grekland tips

Att köpa en fastighet i Grekland behöver inte vara krångligt: tips från fastighetsrättsadvokat

Att köpa en fastighet i Grekland behöver inte vara krångligt: en pålitlig fastighetsrättsadvokat kommer att guida dig genom hela processen. För många av våra kunder är det en extra trygghet när de kan kommunicera med advokaten på svenska. Elias och jag är mycket glada att kunna hjälpa våra kunder med ovan: vi samarbetar med den svensktalande advokaten i Aten Giota Noussi från Noussi and Partners.

Giota Noussi är en erfaren advokat inom fastighetsrätt, civilrätt och affärsjuridik. Giota föddes i Sverige 1979 och bodde i Stockholm till 1998, är svensk medborgare och pratar obehindrad svenska. Hon studerade juridik i Aten, är medlem i Atens Advokatsamfund sen 2007 och samarbetar med flera svenska advokater i Sverige.

Tillsammans med hennes svenska kollegor kan de hjälpa dig med alla nödvändiga dokument från Sverige och Grekland som kan behövas för en svensk köpare. Giota, är också officiell översättare till och från svenska. Vill du ställa frågor till henne direkt? Mejla till oss och ange i ämnesområde: ”Juridisk hjälp”.

Kopa fastighet Grekland tipsGrekland: din plats i solen

Grekland är ett toppval för många som vill köpa ett sommarhus eller permanentboende: klimatet, kulturen och människor gillas av skandinaver och européer.

Vad ska man tänka på när man ska köpa ett hus i Grekland?

För att du ska lyckas med ditt köp och investering behöver du följa tipsen som följer.

Välj dina partner med omsorg

Steg ett är så klart att välja en pålitlig mäklare. Kom ihåg att i Grekland krävs inte någon form av certifiering och det kan vara lätt att välja “fel”.

För att göra din investering korrekt behöver mäklaren samarbeta med advokaten och byggingenjören.

När ni har funnit huset som ni är intresserade av:

  • Byggnaden ska kontrolleras med hjälp av advokat eller ingenjör. Tveka inte att be om husets planritningar och tidigare kontrakt och bygglov.
  • Advokaten kontrollerar husets äganderätt i fastighetsverket om det finns inteckningar. Denna kontroll måste gå 20 år tillbaka när det gäller äganderätt. När man vänder sig till en bra mäklare, har de flesta hus inga problem och undersökningen sker endast av formella skäl.
  • När allt är ok så går man vidare till köpe- och försäljningskontraktet. En notarie utfärdar kontraktet med hjälp av advokaten som samlar in all dokumentation som krävs och som ser till att lagen tillämpas.

Skatter och deklarationer i Grekland

Tänk på att skatt för huset betalas en gång om året och beloppet beror på husets värde, byggnadsår, kvadratmeter. Det är en form av ägarskatt. Beloppet beror på vilket område huset ligger på, hur många fasader den har etc.

Tex i Koroni, ett hus på 150 kvm, byggt 2010 köpt för 250.000 euro beräknas det bli en skatt på max 1000 euro per år. Observera att beloppet , kan utbetalas i 5 delbetalningar till skatteverket. Skatteverket i Grekland tillsammans med advokaten svarar på alla era frågor om skatt innan ni köper.

Kom ihåg att deklarera huset i fastighetsverket också (tidsfrist 1 år) efter underskrift av kontraktet så att köpekontraktet blir offentlig! Köpa hus i Grekland är en mycket smart investering för framtiden, antingen att använda det som sommarhus eller hyra ut det för hela året. Priserna är mycket rimliga jämfört med Sverige, skatten är låg och husets värde blir högre med åren. Kom dock ihåg: anlita pålitliga partner för att göra din investering till ett enkelt, lagligt och fördelaktigt köp!

Textförfattare: Giota Noussi 

 

Nyttiga länkar

Instagram