kopa-fastighet-grekland-2021-kostnaden

19 oktober, 2021

Att köpa fastighet i Grekland 2021: kostnader du behöver räkna med

Är det dyrt att köpa fastighet i Grekland? Vilka kostnader behöver du räkna med och vilka dokument ska du ha med dig? Följ Housefinders Peloponnese enkla checklista nedan. Viktigt: Alla nedan nämnda fakta är för närvarande giltiga (oktober 2021). Ändringar kan göras varje gång nya regler gäller.

Köpa fastighet i Grekland: de allmänna kostnaderna

I Grekland delas mäklararvodet mellan säljaren och köparen (vanligtvis 2,5% vardera). Förutom mäklaravgiften på cirka 2,5% måste du räkna med 3,03% i fastighetsskatt. Notarieavgift ca 2,5%, Advokat  ca 2,5% och advokatsamfundet cirka 1% samt lantmäteri kostar 700 euro. Detta gör cirka 11,5%, så räkna alltid med drygt 12%.

Att köpa i Grekland: steg och dokument

När du hittat ditt drömhus lämnar du ett bud och väntar på att säljaren ska godkänna det. Efter att säljaren har accepterat ditt bud är det första steget att betala depositionen (vanligtvis 10% av priset) till din mäklares bankkonto. Därefter är det dags för ett möte med advokaten och underteckna fullmaktavtalet (PoA), ansöka om ett skattenummer och (om du vill göra det) öppna bankkonto. Obs! Alla dokument måste översättas på grekiska eller engelska, eftersom banken inte accepterar dokument på andra språk.

Angående PoA (fullmakt)

En fullmakt kan användas för att tillåta en annan person att underteckna ett kontrakt eller juridiska handlingar. Det betyder att du inte behöver flyga till Grekland under köpprocessen. Obs: detta är möjligt att ordna PoA utan ditt personliga möte med advokaten. För PoA måste du förbereda:

 1. Kopia av pass
 2. Fars fullständiga namn och efternamn
 3. Mors fullständiga namn och flicknamn
 4. Plats och datum av födelse
 5. Yrke
 6. Bostadsadress

Angående skattenummer

Du eller din advokat i ditt namn måste ansöka om ett grekiskt skattenummer (ΑΦΜ och uttalas AFIMI). Skattenumret som du behöver görs numera elektroniskt. Den grekiska skattenummerprocessen tar vanligtvis 7 arbetsdagar från den dag man skickar in ansökningarna för den. För att ansöka om det behöver advokaten:

 1. Kopia av pass
 2. Fars fullständiga namn och efternamn
 3. Mors fullständiga namn och flicknamn
 4. Plats och datum av födelse
 5. Yrke
 6. Bostadsadress

Angående bankkonto

Observera: Grekiskt bankkonto är inte nödvändigt för att köpa ett hus, köparna kan överföra köpeskillingen direkt till säljarens konto i Grekland eller utomlands. Men senare av praktiska skäl (t.ex. direktdebiteringar för el etc.) öppnar de flesta ett grekiskt bankkonto. För att öppna ett bankkonto behöver du följande dokument:

 1. Dina inkomstdeklarationer för de senaste 3 åren, för att visa banken din inkomst
 2. Ditt TIN -nummer (momsnummer)
 3. Telefonräkningar för både din mobil och fasta telefon från ditt hemland
 4. Om du har ditt eget företag behöver du ett brev från ditt företag som anger att du är ägare av det. Du behöver också ett intyg från Skatteverket i Sverige.

Nyttiga länkar

Instagram