Köp semesterhus i Grekland

3 mars, 2019

Köp semesterhus i Grekland: få ny energi och tid att njuta av solen och kulturen

Ett köp av semesterhus i Grekland är för många en möjlighet att få ny energi och tid att njuta av solen och kulturen i Grekland. Så var det även för oss: “här vill vi bo och vara!” bestämde Elias och jag under vår bilsemester i Peloponnesos 2015. Vi bestämde oss för att hitta ett boende och ett sätt att försörja oss I Grekland. Det finns olika anledningar till varför vi tog detta beslut: solen, havet, enkelheten, mänskliga relationer med mera. Varje gång när vi träffar en som liknar oss är jag nyfiken på storyn bakom. Jag hoppas att de berättelser om kärleken till Grekland, om modet att flytta eller beslutet att köpa bostad kan inspirera flera till liknande val. Vi båda förälskade oss i Mani (Peloponnesos) men för andra kan deras drömplats ha ett annat namn. Exempelvis: Kos.

Semesterhus i Grekland: få ny energi och njut av solen och kulturen när du vill

Idag är jag glad att säga “hej” till Katharina Wallenborg som köpte ett hus på Kos och som vill dela med sig av sina egna anledningar till att köpa bostad i Grekland.

Köp semesterhus i GreklandVad är Grekland för dig Katharina?

Sol, värme, god mat, gott vin, kultur, avkoppling, havet, miljöombyte, häftig natur, få ny energi och en alltid närvarande längtan när jag är i Sverige.

Ni bestämde er att köpa hus på Kos. Varför just där?

Kos har allt! Vi har varit här över 20 gånger men även sett många andra ställen av Grekland. Själv har det väl blivit runt 45 resor hit. Vissa ställen har jag besökt en gång, andra flera, men vad jag har upptäckt är att Kos stad och sedan ön, som är cirka 292 km2, har otroligt mycket att erbjuda.

Man hittar pärlor både här och var, men ofta är det något man får försaka. Så upplever vi det inte här. Formatet är inte så stort, men ön har lyckats få med allt. Jag tänker på turistlivet som ger den liv och rörelse, men samtidigt finns det många lugna ställen både i stan och byarna runt omkring.

Här finns mycket historia och kultur och det finns flera utgrävningar mitt i stan. Ön har många byar och bergsbyn Zia med sin fantastiska solnedgång och god mat tröttnar man aldrig på. Vidare finns det flera vingårdar och det finns ett otal stränder. Utbudet av restauranger är många. Inne i Kos stad finns två hamnar och även om vi inte har båt själva, så tycker vi om att gå och titta på dem. En hamn ger alltid en vissa atmosfär.

Var det svårt att hitta “det rätta huset” och slutföra husköpet?

Oh ja, det här har varit en mångårig process. Men inte enbart för att det har varit svårt att hitta rätt ställe, utan faktiskt för att det är ett köp som gör att man kommer vara mycket på ett och samma ställe och även om min man inte har tvekat om att det är här vi vill vara, så har jag ibland vacklat, även om jag än inte hittat något bättre ställe vare sig här eller i något annat land. Men jag känner att det här var helt rätt.

Hur ofta är ni i ert sommarhus?

Faktiskt så är det bara andra gången vi är här eftersom vi köpte det förra året. Men vi planerar tre resor hit den här säsongen.

Du har tre barn: delar alla i familjen din kärlek till Grekland?

Ja hela familjen gillar Grekland och alla barnen tycker om Kos precis som vi, men de riktiga fantasterna är nog min man och jag. Fast de tycker att det ser härligt ut när de har sett bilder från vårt ställe, och jag hoppas att de kommer att utnyttja det när de har semester.

Hittade ni grekiska vänner?

Vi är bekanta med några, men vi har aldrig umgåtts med någon här nere. Vi har börjat göra det, men det är med en svenska som vi har känt i många år.

Elias och jag upplever att vårt beslut ändrade vårt sätt att tänka och vara. Upplever du själv att ditt beslut på något sätt ändrade dig själv?

Vi har flera gånger sedan vi kom hem i höstas för 6½ månad sedan talat om hur mycket det här betyder för oss. Även i den ibland enahanda vardagen så räcker det att tänka på att vi har ett ställer här nere för att man ska få den där känslan av välbehag i kroppen.

Vilka är de tre största anledningarna till att ni köpte egen bostad i Grekland?

Att vi ständigt reser ner och alltid längtar hit, solen och värmen samt att vi vill ha möjligheten att spendera mer tid i vårt eget ställe. Målet är att i framtiden kunna jobba här nerifrån en del så att vi kan spendera tid även om vi inte alltid har möjlighet att vara helt lediga.

Tack Katharina för att du ville dela med dig av din egen story!

Vill du läsa flera kärleksförklaringar till Grekland? Läsa andras story här. Vill du dela med dig av din egen story? Mejla till mig!

Nyttiga länkar

 

Instagram