kleftiko grekisk lammgryta

16 januari, 2022

Elwira lagar kleftiko: grekisk lammgryta som passar året runt

Grekisk lammgryta kleftiko (κλέφτικο) är en mustig och god gryta som tillagas i ugnen under ett par timmar och som hör till de obestridliga klassikerna i det grekiska köket. Kleftiko har alla klassiska smaker som förknippas med Grekland: lamm, oregano, vitlök, fetaost, paprika, tomater och squash.

Historien om grekisk lammgryta kleftiko (κλέφτικο)

Historien om denna mustiga gryta tar oss tillbaka till regeringstiden av det ottomanska riket i Grekland. Namnet kommer från ordet kleftes (rövare eller tjuvar). De fria greker som inte ville acceptera turkiska rikets lagar bildade fredlösa grupper för att slåss mot ockupanterna. Och gissa var många av dessa grekiska hjältar gömde sig? I det bergiga Peloponnesos så klart!
Uppfinningsrika kleftes var tvungna att hitta på ett sätt att tillaga kött utan massor rök från eld som annars skulle avslöja deras gömställen. När de lyckades få tag på (eller stal) ett lamm så tände de en liten eld i en grop och i askan på botten lade de köttbitar insvepta i djurskinn som kryddades med det man fortfarande kan hitta i Peloponnesos: vild oregano och vitlök. Sedan släckte de elden och lät maten efterkokas i den glödande askan. (källa: Addiopomidory). Vi behöver väl inte tillägga att ordet ”kleptomania” kommer från kleftes?

Kleftiko steg ett: ingredienser förberedelse

Vi tillagar kleftiko förstås inte i djurskinn utan i en glasform med lock fast du kan lika gärna lägga det i ett paket aluminiumfolie där du fördelar alla ingredienser. Ingredienserna nedan är beräknade till en 5 liters glasform med lock och räcker till 4-6 personer.

  • 1,2 kg lammkött utan ben. Skär köttet i 2-4 cm tjocka stavar
  • 8-10 potatisar. De mindre potatisarna kan du dela i halvor, de större i fyra delar
  • 2 mindre squash. Skiva i cirka 3 cm långa stavar
  • 1 röd och en grön paprika. Skiva i 2 cm tjocka bitar
  • 1 stor röd eller gul lök. Som ovan
  • cirka 200 g fetaost. Tärna i 1 cm tjocka bitar
  • 10-12 körsbärstomater. Dela i halvor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 vitlöksklyftor. Hacka, inte pressa!
  • 1 citron. Pressa
  • cirka 3 dl röd vin
  •  ca 3 dl hackad färsk oregano eller cirka 2 msk torkad oregano
  • olivolja för att smörja glasformen med
  • salt och peppar enligt eget tycke

Steg två. Låt ingredienserna gifta sig med varandra i ugnen

Smörj formen med olivolja och värva med varandra kött, oregano, grönsaker, salt och peppar. Slå över citronjuicen, krossade tomater och vin. Toppa med den tärnade fetaosten, sätt i ugnen (200 grader) och låt grytan puttra i cirka 2 timmar. Servera med tzatziki, god bröd och kall öl!

Nyttiga länkar

Instagram