husigrekland kopa hus lagenhet kreta

20 januari, 2020

Nytt: husigrekland.se hjälper dig att köpa hus eller lägenhet på Kreta

Vill du köpa hus eller lägenhet på Kreta? Från januari 2020 kan vi hjälpa dig med att hitta det du letar efter! Elias och jag var alltid supertydliga med att specificera vilka områden vi jobbar med och Kreta var ett av de vi sade ”nej” till.

Anledningen till beslutet ovan var ganska enkelt: vi bor inte på Kreta och har inte den kompetensen som krävs för att erbjuda en bra service. Och det är inte något konstigt med detta heller: när du vill köpa ett hus i Sverige så kontaktar du inte mäklaren från Gävle för att köpa på Gotland, eller hur?

Varför börjar vi med försäljningen av hus och lägenheter på Kreta?

Ja, man kan väl säga att jag (Elwira) var lite trött att svara på mejl med förfrågningar om Kreta. ”Nej, tyvärr. Vi jobbar inte på Kreta”, ”jag är ledsen men vi kan inte hjälpa dig med investeringen på Kreta”, ”hmmm, jag vet faktiskt inte mycket om husmarknaden på Kreta” osv.

Och allt ovan är fortfarande sant: vi vet inte mycket om hur man bygger, köper eller investerar på Kreta MEN vi hittade en pålitligt partner. En som bor och verkar på Kreta och kan hjälpa er med att köpa, bygga eller sälja på Kreta i närheten till Chania. Och som på ett tryggt sätt hjälper er slutföra köpet. Jag ställde lite frågor angående husmarknaden på Kreta.

Köpa på Kreta: investering ja dock mycket sällan ett familjehem

De flesta köpare på Kreta är snarare investerare än de som vill köpa ett hus för flytta till Kreta permanent. Enligt vår partner (som också hjälper egna kunder med uthyrningar) för att få bra avkastning på investerade pengarna behöver du investera i ett objekt som:

 • ligger inte långt från havet
 • har privat pool (eller tillgång till en gemensam pool)
 • har havsutsikt

Köpa på Kreta hus/lägenhet: priser

Vår kontakt kan bekräfta att bostadsmarknaden stabiliseras och att priserna började gå upp redan i slutet av 2019. Men så klart varje hus/lägenhet till salu har en egen story och bakgrund. I slutändan är det upp till ägaren hur snabbt de vill sälja och hur långt ner i pris de kan gå.

Det lägsta fastighetspriset ligger någonstans runt 80.000 euro och är ganska lättsåld. För de pengarna kan du köpa exempelvis en lägenhet på 50 kvm med utsikt över landskapet som ligger i ett komplex med en gemensam pool.

Vill du köpa ett hus så behöver du räkna med ett snittpris på 250 och 450 tusen euro. Svårt att prata om det högsta priset så klart men vill du investera i en stor villa eller ett hotell så måste du räkna med flera miljoner euro.

Köpa på Kreta hus/lägenhet: pris per kvadratmeter

Jag kollade snittpriserna per kvadratmeter på Numbeo.com där anges följande:

 • lägenhet i centrum 1 600 euro
 • lägenhet utanför centrum 1 100 euro

Vår partner på Kreta kommenterade: ”När det gäller priserna per kvadratmeter så i verkligheten är de lite högre än de som nämns i källan, särskilt om vi pratar om Chania centrum (Gamla stan). Priset per kvadratmeter utanför centrum påverkas av havsutsikt, tillträdesväg och andra bekvämligheter i området”.

Vill du köpa hus eller lägenhet på Kreta med hjälp av vår partner?

Om du vill investera på Kreta och jobba med vår partner behöver jag veta följande:

 • Namn, telefonnummer, email
 • När vill du genomföra köpet: om 3 månader, 6 månader, ett år
 • När kan du komma på besök
 • Vilken budget har du
 • Hustyp och husskick: fristående, radhus eller lägenhet/ok med renovering eller inflyttningsklar
 • Antal sovrum
 • Önskat maxavstånd till stranden
 • Övrig: (som exempelvis: pool, utsikt över havet mm)
 • Flexibilitet: (vilka faktorer kan du vara flexibel med: antal sovrum, havsutsikt, renoveringsgrad osv)

Notera att samtliga bilder i denna bloggposten ägs av vår partner och är ett exempel från dennes portfolio.

Instagram