housefinders-peloponnese-bygga-hus-solpaneler-grekland

18 juni, 2023

Housefinders Peloponnese: Bygga hus med solpaneler i Grekland?

Många av våra kunder, speciellt de som letar efter byggtomter utanför byarna där de vill bygga sina hus, frågar oss om det är vanligt att satsa på solpaneler i Grekland. Hmmm… Om man ser drönarfoton över områden och städer i norra Europa upptäcker man att det är fullt med solcellspaneler på hustak, garagetak och fabriksbyggnader etc. Men i många områden i Grekland är det inte lika vanligt trots att man i klimatzon 1 (det finns 4 klimatzoner i Grekland varav 1 är den varmaste där Kreta, Tolvöarna, Kykladerna, Zakynthos, Kefalonia och Södra Peloponnesos befinner sig i) har mellan 230-280 soldagar per år.

Bygga hus med solpaneler i Grekland: en bra satsning för alla?

bo-jobba-grekland-tips-housefinders-peloponnesosHos oss nere i sydöstra delen av Messenien byggs det nya hus överallt. Men de flesta av dem byggs med traditionell indragen el istället för att använda sig av solpaneler och endast några solpaneler för vattenuppvärmning. Och med tanke på att vi har ca 270 soldagar om året så känns det lite dumt. Dessutom är man ibland utan ström då den stängs av ibland pga underhåll, byggarbeten eller åsknedslag i närområdet. Då kan det vara bra att fundera på att installera solcellspaneler istället. Och som alltid så finns det plus och minus på att satsa på ett solpanelsprojekt.

Fördelarna

  • Minskar månadskostnaderna för elförbrukningen omgående
  • Man blir självförsörjande avseende elanvändning
  • Man påverkas inte av elkraftsavbrott
  • Mer miljövänligt

Nackdelarna

  • Investeringen kostar pengar och ”återbetalningen” kommer att ta några år. Tillhör du de som inte vill/kan vänta på avkastningen så är det kanske inte något för dig
  • Investeringen kostar pengar och om du har du en mindre budget när du startar ditt byggprojekt i Grekland så kan det vara avskräckande att börja. Tillhör du dem som tycker att de inte har tid att vänta och budgeten ”skriker” så är det kanske inte något för dig

Bygga hus med solpaneler i Grekland: vad kostar det att installera ett solpanelssystem?

Den genomsnittliga kostnaden för ett solpanelssystem i Grekland är ca 2,80 Euro per watt. Först och främst har elpriserna ökat dramatiskt i hela Europa. Sedan gör ju solcellslösningen i vårt område att man kan bli oberoende av elbolagen tack vare alla soldagar (med bra batterilösning klarar man sig 5-8 dagar utan sol och det är sällan som solen INTE tittar fram under en hel vecka). Och om man bor ute i periferin kan det kosta en rejäl slant för att koppla sig till elnätet, då det kostar ca 1000 Euro per stolpe att dra fram till sitt hus. Och när man väl gjort det kommer man med all säkerhet få se grannar utnyttja detta för att sedan koppla in sig mot samma stolpar som du redan betalat för förutom den sista som går till deras fastighet.

Bygga hus med solpaneler i Grekland: vad betyder det att leva off grid?

I praktiken innebär det att huset inte är anslutet till elnätet och att man producerar elen själv. Genom att installera en solcellsanläggning så lagras solenergi under tiden då solen är uppe. En solig dag kan huset använda elen direkt via solcellerna. Den el som inte används under dagen lagras i ett solcellsbatteri. På kvällen, då solen gått ner, kan man använda den lagrade elen från batterierna. Det gör att man kan göra sina vardagssysslor precis som vanligt fast med den lagrade solenergin. Detta system är alltså det som menas med att leva off grid med solenergi. Att du gör av med mindre energi är såklart positivt, men du bör vara inställd på att det ibland innebär att du behöver ändra dina levnadsvanor. Du kanske inte har all den el för att köra diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare och samtidigt använda spisen/ugnen för matlagning.

Vi hoppas att du hittade en del svar på dina frågor och funderingar ovan. Solenergi blir en allt viktigare del i ett energisystem. Och det händer mycket nytt på marknaden med exempelvis så kallade byggnadsintegrerade solceller. Det innebär att byggnadens fasad eller tak är själva solcellen, i stället för att solcellen placeras på taket eller fasaden. Hoppet finns och vi ler mot de framtida mer miljövänliga världen.

Nyttiga länkar

Instagram