hittade-dromhus-grekland-betala-depositionen

16 oktober, 2020

Kul, du hittade ditt drömhus i Grekland: betala depositionen för att ”säkra” ditt hus!

Grattis! Du hittade ditt drömhus i Grekland och köpprocessen startade. Kan du bara åka hem? Eller borde du överväga att betala depositionen direkt, innan du återvänder till hemlandet? Det enkla svaret är: ja, det borde du! I Grekland kan ett och samma objekt säljas av flera mäklare och även av själva ägaren. Med anledning av ovan: seriösa köpare har med sig alla nödvändiga dokument och är beredda att betala depositionen direkt.

”Depositionen är vanligast 10% av den slutliga priset. Du betalar depositionen till den mäklare som ansvarar för objektet eller till den advokat som representerar dig. Det är helt riskfritt att betala depositionen: skulle några felaktigheter upptäckas får du dubbelt så mycket som du har betalat in. När depositionen är betald kan ingen lägga bud eller köpa din drömfastighet”. 

En seriös köpare eller en drömmare?

”Hej, pratar du svenska?” brukar ofta vara det första jag hör när jag svarar på inkommande telefonsamtal från Sverige. Efter mitt jakande svar: ”Jag vill att du förbereder 5 visningar med hus som ligger max 2 km från stranden, för mig. Och jag vill också att du skickar mig information om hur kan jag låna i Grekland, cirka 60 % av köpesumman. Jag är i Grekland om 2 veckor.” Jaha, tänker jag, detta blir inte ett kort telefonsamtal….

”Det är svårt, om inte rent sagt omöjligt, att låna för husköp i grekiska bankerna om du inte är grekisk medborgare som är permanent bosatt i Grekland”

Ett, inte alls ovanligt förekommande, mejl till Husigrekland.se: ”Hej, jag vill flytta till Grekland och köpa ett hus som ligger nära havet, med minimum 3 sovrum och 2 badrum samt inga renoveringsobjekt för jag är inte så händig av mig. Min budget är max 80000 euro. Vad har du att erbjuda?”. Okey, tänker jag, det blir många mejl fram och tillbaka här….

”Det är klart billigare att köpa hus i Grekland än i Sverige, Norge eller Tyskland. Men hus eller lägenheter som är strandnära och har uthyrningspotential har aldrig och kommer aldrig att falla lika mycket som fastigheterna i stora städer. Vad är snittpriset? Kolla gärna våra publicerade objekt för att få den mest aktuella bilden!”

”Jag planerar att komma till Aten om cirka 6 månader och vill spendera 1-2 veckor i de områden du jobbar med. Jag älskar Grekland men hittills bara varit på Korfu och Samos. Jag bestämde mig för att köpa ett hus på fastlandet dock. Har inte superbudget men någonstans måste man börja, eller hur? Hur kan du hjälpa mig att förverkliga mina drömmar inom snarast framtid?”. Spännande, tänker jag, en seriös köpare på besök!

Vilka dokument borde du ha med dig om du är en seriös köpare?

Alla våra kunder kommer till Peloponnesos väl förberedda med dokument och information om den nödvändiga depositionen. Det underlättar att minskar stress för både oss, mäklarna vi jobbar med eller advokaten som vi alltid rekommenderar att träffa, helst innan visningarna börjar om tiden tillåter detta. Och de långa förberedelserna och samtalen uppskattas av flera (läs intervju med en av våra kunder här) våra köpare. Eftersom ett och samma objekt ofta säljs av flera mäklare i Grekland (och även av själva ägaren) är enda sättet att säkra att objektet inte säljs att öppna bankkonto i Grekland och betala depositionen. I detta fall behöver du ha med dig följande:

  • ca 10% av totalsumman för handpenning
  • passkopia (för båda köpare)
  • kopia på telefonräkning från Sverige (för båda köpare)
  • bilförsäkring- eller hemförsäkrings dokument
  • kopia på senaste lönebesked på engelska (för båda köpare)
  • personbevis från skatteverket på engelska (för båda köpare

Nyttiga länkar

Instagram