HITTA-KOPA-HUS-GREKLAND

14 februari, 2020

Att hitta och köpa eget drömhus i Grekland behöver inte vara ett flerårigt projekt: kundintervju

Elias och jag hjälper våra kunder att hitta och köpa sitt drömhus i Grekland. Eller snarare sagt i två områden i Peloponnesos: Messinia (kring Kalamata) och Argolis (kring Nafplio). Det mest väsentliga i vårt arbete är att hjälpa köparen hitta rätt objekt med den budget och de mål som hen har. Samt att vara behjälplig under urvalsprocessen, hitta pålitliga mäklare och förenkla själva köpprocessen. Även om beslutet att köpa ett drömhus i Grekland sällan är ett impulsköp så behöver det inte heller vara ett flerårig projekt: allt beror på hur husköpet förbereds och planeras.

Jakten på drömhuset i Grekland

hitta köpa drömhus greklandI slutet av april 2019 plingade det i min inkorg: en ny intresseanmälan på husigrekland.se fylldes i. Jag frågade om lov att ringa och redan den 1 maj pratade jag med Lotta Engst och Magnus Åkesson. Samtalet var 1,5 timme långt och många frågor ställdes från båda parter. Den 2 maj skickade jag kravspecifikationen för godkännande och den 3 maj började “jakten efter drömhuset i Grekland”.

Den 17 juli träffades vi alla fyra för första gången i Stoupa i Peloponnese. Efter (cirka) 31 mejl och 2-3 långa telefonsamtal kändes det nästan som fika med goda vänner och bekanta och inte endast ett affärsmöte. Magnus och Lotta tittade på husen i båda områdena: de startade i Messinia och efter en vecka fortsatte de till Argolis. Den 23 juli fick jag ett sms: “vi har hittat ett hus vi älskar!”.

Från förstagångsbesökare till husägare i Peloponnesos

EK: Hej Lotta och Magnus, stort, stort grattis till ert grekiska hem och tack för att ni berättar er story på husigrekland.se. Hur hittade ni till husigrekland.se?

LM: På nätet. Började googla på “köpa hus i Grekland” så kom ni upp.

EK: Ni har aldrig tidigare varit i Peloponnesos? Vad gjorde att ni bestämde er för att köpa ett semesterhem just här?

LM: Vi har varit på grekiska öar och älskar den grekiska kulturen. Att vi valde fastlandet/Peloponnesos var att det skulle vara smidigt och billigt att ta oss till vårt tilltänkta hus, även på en weekend. Så Aten blev valet av flygplats.

EK: Ni båda tillhör människor som vet vad ni är ute efter. Dock många frågor som ni fick svara på innan vi gjorde klart kravspecifikationen. Jag hoppas att jag inte var för besvärlig?

LM: Vi upplever dig som seriös! Du gjorde ett fantastiskt bra förarbetet som hjälpte oss att får en utomordentlig kravspecifikation för båda områdena: kring Kalamata och kring Nafplio. Vi fick all hjälp vi behövde, inklusive information om flygplatser och restimmar!

EK: Ni var här den 17 juli och flög tillbaka till Sverige den 31 juli. Kan ni berätta vad ni tyckte om själva upplägget med visningar och möten?

LM: Redan det första mötet och första visningen med er var professionell. Eftersom vi hade pratat med varandra innan, både via mejl och telefon kändes det inte som du och Elias var främlingar. Vi träffade fyra olika mäklare. En del av de var “vanliga” greker som arbetade med annat och de var inte så professionella. Någon hade glömt nyckel till en visning, någon visade oss annat utanför kravspecifikationen som vi gjort upp och som inte riktigt stämde med våra önskningar. Men det stärkte oss och gjorde oss mer erfarna vad vi inte ville ha och sedan var det andra som gjorde ett bra jobb.

Hursomhelst: upplägget på visningarna som du hade gjort var perfekt. Visning på förmiddag och vila/sola på eftermiddag. Smälta allt. Och snyggt förpackat i ett enda dokument: lätt att hålla koll på allt!

EK: “Det ska ligga nära havet, vi vill kunna gå ev cykla till stranden”. Det var en av era önskningar. Hur nära den drömbild ni hade i slutet av april är huset ni köpte?

LM: Det blev lite längre till havet än vad vi hade tänkt men det går fortfarande att cykla till stranden. Men huset är perfekt, bra pris, vilket gjorde att vi hade pengar över att bygga en pool på vår tomt, så vi är så nöjda!

EK: Vad tyckte ni om själva köpprocessen? Vad skulle du vilja tipsa eller varna om för andra husköpare?

LM: Greker är greker, allt tar tid och är väldigt urgammalt i sättet med att teckna avtal med mera. Mycket papper och många stämplar. Men du hade gjort ett bra förarbete och vi visste innan vi reste vad vi skulle ha med oss vid eventuellt husköp. Allt hade vi med oss, dock missat detaljen att dokumenten skulle översättas till engelska för att få lov öppna ett grekiskt bankkonto. Och även denna gången hjälpte du oss: vi fick kontakt med er partner i Aten, en advokat som kunde både svenska och grekiska.

I det stora hela tycker vi det har gått smidigt! Mäklaren som vi köpte huset ifrån hjälpte oss med att boka tid på banken och hos advokaten samt följde med till myndigheterna.

EK: I skrivande stund är ni tillbaka i Sverige efter att ha slutfört själva köpet och fixat och donat i ert grekiska hem. Längtar ni tillbaka till Grekland?

LM: Ja, det gör vi nästan hela tiden. Så fort vi kom tillbaka till Sverige bokade vi nästa resa till vårt grekiska paradis. Vi hade gärna stannat lite längre när vi var där i oktober: vädret var fortfarande sommaraktigt.

EK: Och, ha ha, jag har sett de väskor ni hade med er:). Och det var inte bara kläder antar jag?

LM: Vi upplevde att priserna på flera prylar var som hemma. Därför tar vi med oss lite hemifrån varje gång vi flyger. Inredning med mera är inte alls som i Sverige. Då vi har 12 sängplatser blev det mycket sängkläder från Hemtex, poolhanddukar, vanliga handdukar och verktyg. Ikea finns i Aten, men utbudet är inte som i Ikea Sverige.

Tack för er tid och lycka till med poolprojektet!

Nyttiga länkar

Instagram