hitta-grekiska-hem-bygga-kopa-hus-nackdelar-fordelar

6 april, 2023

Hitta ditt grekiska hem: bygga nytt eller köpa ett befintligt hus. Nackdelar och fördelar

Grattis, du tog beslutet och vill hitta ditt grekiska hem. Vad är bättre, bygga ett nytt eller köpa ett befintligt hus? Som vanligt finns det nackdelar och fördelar med både det ena och det andra. Elias och jag hoppas att våra tips nedan kan vara behjälpliga.

Bygga nytt kontra köpa befintligt

Även om det kan verka konstigt så för dig med en mindre budget kan beslutet att satsa på att bygga ett nytt hus vara ett mer fördelaktigt alternativ. Först och främst så sparar du en hel del skatter och avgifter som finns på fastighetsköp i Grekland. Du betalar ju skatt och avgifter på priset på tomten och inte på hela huset.

Som ett exempel, om du köper ett hus för 300000 Euro, kommer den totala kostnaden för avgifterna vara ca. 30000-35000 Euro inkl. advokatarvoden, besiktningsavgifter och mäklarprovision. Men om du köper en tomt på 100000 Euro kommer den totala kostnaden  att hamna på cirka 10000-12000 euro.

Byggkostnaderna är på ca 1500-1900 Euro per kvadratmeter beroende på material som används och det inkluderar arkitektens ritningar, bygglov, IKA/EFKA (försäkring för arbetstagare), moms och huset redo för inflyttning (exkl möbler och elektriska apparater). Notera dock att kostnaden ovan är aktuell i skrivande stund! Bilder nedan från ett (just nu) pågående husbygge som kommer inom kort vara klar till försäljningen.

Rätt hus eller rätt läge?

Vad är mest viktigt för dig? Att hitta ett hus eller att hitta rätt läge? Om du väljer att få ett hus byggt efter dina önskemål, betyder det att du inte behöver kompromissa med läget, tomten eller husets standard och planering. För dig som väljer ”rätt läge” är ett beslut att köpa tomt ett bra alternativ som dessutom kommer att spara dig tid av sökandet efter både det rätta huset och det rätta läget. Dessutom, eftersom, alla betalningar och avgifter betalas stegvis har du möjligheter att i ett lugnare tempot lösa hela finansieringen. Nedan bilder från vårt eget byggprojekt i Nomitsi, Mani: före och efter.

Bygga nytt kontra köpa befintligt del 2

housefinders peloponnese maniAtt satsa på ett byggprojekt är dock inget för dig som har bråttom. Och det kan man ha på grund av olika anledningar, som exempelvis ålder. I skrivande stund kommer det att ta cirka 2,5-3 år från den dagen du hittar din drömtomt till den dagen du kan ställa din resväska i ditt grekiska hem. Det är dessutom mer fördelaktigt för miljön att köpa ett hus som redan finns och låta olivlundarna vara i fred. OCH: om en vuxen trädgård är viktigt för dig så är det inget, absolut inget som slår att köpa ett befintligt hus. Det tar tex cirka 5-10 år för ett avokadoträd att växa och blir stort även om det kommer frukter tidigare.

Det är dock superviktigt att du redan från början förstår att finansieringen av köpet måste du säkra i ditt hemland! Det är otroligt svårt, för att inte säga omöjligt att låna till fastighetsköpet hos grekiska banker när du inte är skriven i landet.

Tänk också på att den som köper en fastighet med hus är ansvarig för att undersöka den mycket noggrant på egen hand. Detta är den så kallade undersökningsplikten. Som köpare går det inte att få ersättning av säljaren i efterhand, för fel som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning.

Nyttiga länkar

Instagram