3 mars, 2024
Hem » Blogg » Tillbaka till ”hembyn-” eller sanningen om det homogena Grekland
”Ja, det är vackert här men har du besökt min ”hemby”? En inte alls ovanlig fråga från greker som vi träffar. Ingen, INGEN by, stad eller ö är vackrare än den som mamma eller pappa kommer ifrån. Grekland är idag ett av Europas mest homogena länder med relativt få minoriteter. De flesta är greker och de bekänner sig dessutom till den Grekisk-Ortodoxa kyrkan och människor som tillhör någon annan ”konstig kristen tro” som protestanter eller katoliker räknas knappast som ”riktiga” greker. Anledningen till detta är historiskt sedan över 100 år tillbaka när länderna runt Balkan och Turkiet flyttade befolkningar efter etnicitet mellan länderna (ofta med brutala metoder) när gränserna drogs om efter de båda Balkankrigen samt efter freden i Sévres (1920) och Lausanne (1923). Nedan bilder från bergsbyarna i Mani, Messinia. Tysta och till synes övergivna de flesta månaderna om året och med få permanentboende.
När man börjar lära sig sederna i landet och lär känna bofasta människor märker man också att landet är väldigt provinsiellt. Visserligen bor mer än hälften av Greklands befolkning i Aten- eller Thessaloniki- området, men många är inflyttade från olika delar av landet sedan 50-, 60- och 70-talen. Och rötterna finns kvar i det område man kommer ifrån eller därifrån föräldrarna kommer ifrån. Detta märks inte minst under de stora grekiska helgerna eller semestermånaden där många ofta åker tillbaka till ”hembyn” eller ”hemön”. Eftersom ingen, INGEN by, stad eller ö är vackrare än den som mamma eller pappa kommer ifrån. Med eller utan havsutsikt så är ”hembyn” ett paradis på jorden, så är det bara! Grekland är ett kollektivistiskt samhälle med en stark lojalitet mot familj och vänner. Dessa personliga relationer är djupt viktiga för människors vardag och ”min hembyn” kan vara ”din hemby” om du är min närmaste vän! Och då dukas det till en fest för de återvändande barnen, barnbarnen, släktingarna och nykomlingarna och hela byn vaknar till liv igen!
Och om man lyssnar på greker i Atens ”Laiki” (frukt- och grönsaksmarknader) så hör man ofta att besökarna dras till handlare som härstammar från samma område som de själva kommer ifrån. Ofta med kommentarer ”vi går och köper tomater hos Eléni, för hon odlar tomaterna i mammas grannby” eller ”vi tar auberginerna från Kostas, för han kommer från vår by”. Dessutom verkar de ha någon form av inlärda kvalitetsbedömningar sedan barnsben, som att:
Haha, när det är fotbollsmatch mellan Grekland och vilket annat land som helst.. då jädrans är sammanhållningen total. För att inte tala om en landskamp i den ”globala världssporten” (ironi) VATTENPOLO! Den grekiska identiteten är även stark bland utvandrarna och då glöms skillnader som man ofta påtalar i hemlandet. Fetaosten är åter igen grekisk och inte från Kreta och det hjälper inte att byta namn när du flyttar utomlands: du är en grek resten av ditt liv. Vilket exempelvis Hollywood-stjärnan Jennifer Aniston fått erfara, som för greker fortfarande är Jennifer Anastassakis. Men kom ihåg att Grekland även är ett land som är känt av att alla, oavsett nationalitet, känner sig välkomna och accepterade (läs om ”Filotimo” här).