7 november, 2023

Hela Messinia doftar oliver igen!

Varje höst placeras stora nät under Messinias olivlundar för att samla in oliver. Det är inte en slump att Messensk olivolja har fått ett globalt erkännande. Messinia och det angränsande området Lakonien har en historisk tradition av att odla oliver, tack vare de vidsträckta slätterna, mjuka bergen och kullarna som dominerar större delen av regionen.

Messenska olivlundar

Enligt arkeologiska fynd brukades olivoljetillverkning i Messinia redan i antikens Grekland vilket bevisas av bland annat den stora lerolivoljebehållaren som grävts fram vid Nestors palats i Pylos. Messenska olivlundar, en av de äldsta i Grekland, ståtar med omkring 15 miljoner olivträd, övervägande av Koroneiki-typ, som används för att skapa olivolja. Nedan bilder från Nestor palats som verkligen borde vara på din ”måste-se” lista.

Olivträdet är inte bara en integrerad del av regionens landskap utan också en symbol för fred, visdom och välstånd. Messinias historia är djupt sammanflätad med olivträdet, och detta rika kulturarv fortsätter att firas i modern tid. Messinian Chamber of Commerce and Industries anger att det finns cirka 460 aktiva oljeproducerande företag i Messinia-prefekturen, av vilka ett stort antal har fått utmärkelser för sina produkter i grekiska och globala tävlingar. Nedan ett mycket effektivt team som plockar oliverna i West Mani.

Eftersom efterfrågan på olivolja av hög kvalitet fortsätter att växa över hela världen, ser framtiden för Messinias olivolja lovande ut. Regionens engagemang för tradition, kvalitet och hållbarhet säkerställer att Messensk olivolja kommer att förbli en mycket eftertraktad produkt i många år framöver.

Olivplockning hemma hos oss?

Självklart plockas det oliver och pressas olivolja även hemma i Nomitsi! Vi har cirka 20 olivträd och behöver inte köpa olivolja för hemmabruk. Det är dock inget lätt arbete och vi är glada och tacksamma att vi har hjälp av lokala erfarna olivplockare. I år fick vi hjälp av Hermes och hans team från Garden Service i Stoupa. Estia övervakade så klart hela arbetet!

Vi har cirka 20 olivträd och det tar 4-5 timmar innan säckarna fylls med olivfrukterna. Både Hermes och hans kompis hjälpte en vän till oss med att plocka från hennes olivträd och därefter var det dags att äta en middag tillsammans. Hermes ville ha en svensk middag men jag har alltid egna hemliga recept som varken kommer från mitt hemland Polen eller mitt andra land Sverige, eller mitt tredje land Grekland. De jobbade från 09.00 till 16.00 utan en enda paus, puff… Eftersom de var nöjda med maten så hoppas jag att de kommer till oss nästa år också!

På kvällen fick vi hjälp att frakta säckarna till en olivpress i Agios Nikolaos. Dagen efter väntade vi cirka 2 timmar för att hämta hem dunkarna med olivoljan. Det är alltid kul att besöka en olivpress, även om det är något för bullrigt för mig. I år var det inget bra år för oliverna, vi fick endast 25 kg av det gröna guldet… Men smaken, smaken, wow, gudomlig! Vi ”doppade” brödet i oljan direkt samma kväll!

kop-hus-grekland-elwira-kotowskaVill du krydda och smaksätta din olivolja själv?

Den snabbaste lunchen hemma hos oss är smaksatt olivolja, fetaost, tomater och bröd! Testa vår egen blandning: chili, vitlök och citronskal. Har du inte egen olivolja så var noga att välja en bra kvalité på oljan. En hemkryddad olivolja håller sig cirka 2-3 veckor så blanda små mängder åt gången. Nedan Elias och mina tips på en smaksatt olivolja:

  • Skölj chilifrukten, skrubba citronen och skala vitlöken
  • Klipp chilifrukten med hushållssax och använd potatisskalare för att skala citronen i strimlor samt krossa vitlöken lätt med bladet på en kniv
  • Tag en ren flaska, lägg i dina smaksättare nästan till toppen med olivoljan
  • Vill du göra dina egna inlagda oliver? Receptet på engelska bloggen under länken här

Nyttiga länkar

Instagram