24 april, 2017

Grekland: matkultur och traditioner eller kulturkrock vid matbordet

Greker skryter gärna om Greklands matkultur och traditioner och mycket av det de berättar stämmer men var beredd på en eller annan kulturkrock vid matbordet!

Familjen på besök

Vår familj är flerkulturell då vi har svenskt, grekiskt och polskt påbrå. Den svenska delen som någon gång varit i Polen kan intyga att det är ”lite” livligare vid middagsbordet än i Sverige. Men största chocken för en nyinvigd svensk sambo var nog hos Elias moster i Aten under en ”vanlig” middag (för er som någon gång suttit till bords och ätit med greker känner nog igen vad jag pratar om). I det avseendet är filmen ”Mitt stora feta grekiska bröllop” en dokumentär.

Du får icke sitta tyst vid middagsbordet!

Det stojas över bordet och pratar någon för högt så man inte hör den andra blir gensvaret att höja rösten. Telefoner ringer och man svarar och kan till och med bjuda in andra till den pågående middagen eftersom det finns (som alltid) mat till fler än de som sitter runt bordet.

Upprepa ”nej tack” med en bestämd röst och flera gånger

Tror ni man får bestämma sin egen portion? Nix, det fixar den över 80 år gamla värdinnan alldeles utmärkt på egen hand. ”Jasså du vill ha lite maccarónia” frågar hon. ”Det fixar jag” sedan slänger hon upp en portion som Gunde Svan (under sin tävlingsperiod) skulle nöja sig med. Och det hjälper inte att säga ”nej det är för mycket” då värdinnan låtsas att hon inte hör.

Och innan desserten kommer…

När man sedan är proppmätt och väntar in desserten (gärna galaktoboúriko i vår släkt eftersom det var mormors favorit) så kommer den sabla brickan in med BRIZÓLEZ! Så man kan förstå att de flesta vill ha sin ”siesta” efter denna pärs.

Sist men inte minst: var försiktigt med vad du önskar dig!

Och Gud förbjude att en oinvigd svensk, under middagen, säger till värdinnan ”vilka vackra små glas, var köpte du dem”? Inom 30 sekunder hinner hon gå till skåpet med fin-glasen och rafsa fram minst 4 st av samma sort, vira in dem i skyddspapper och sedan snabbt lägga ner dem i en presentpåse och glatt säga ”vi behöver snart köpa nya för vi har haft dem alldeles för länge”!

Några ord om tobakskulturen på barer

Om ni inte redan märkt det när ni är i Grekland så vill vi påpeka att det röks mer där än i Sverige och att man har en helt annan tobakskultur (Grekland har högst andel rökare i Europa och Sverige lägst).

En vacker vinterdag drog vi in till ett populärt fik utanför Athen för att ta en fika med Elias kusin hennes man och deras två tonårsdöttrar. Vi kommer in på ett fantastiskt fik men röken är värre en vid Lützen 1632. Vi sitter vid en plats med en (av många) stor skylt ”Smoking Forbidden” men nästan alla röker. Då tar kusinen och hennes man upp cigaretterna och en av döttrarna (ingen av dem röker) säger, ”it is forbidden to smoke”. Svaret var enkelt: ”Forbidden is a strong word. It is a recommendation”. Och alla ickerökare på plats kan då välja att sitta kvar eller lämna sällskapet, för ingen funderar ens över passiv rökning då det inte är deras problem.

Från familjemiddag till en fika ute

Tror ni detta är överdrift? Kolla in filmen för att se hur det fungerar…

Instagram