grekiska matratter gemista fyllda paprikor tomater

16 april, 2020

Elwira lagar grekiska maträtter: gemista (yemista betyder ’fylld med’) med tomater och paprikor

Ibland experimenterar jag och ibland håller mig till originalet. Idag bjuder jag på gemista, en omtyckt grekisk maträtt, fyllda paprikor och tomater. Saftig, hälsosamt och med livfulla färger och smaken av sommaren!

Gemista betyder ’fylld med’ på grekiska och är en traditionell maträtt. Och självklart kan du fylla grönsakerna med vad du har hemma eller vad du gillar att äta men tre ingredienser måste alltid vara med: ris till fyllningen, tomatsås som grönsakerna ska ”bada i” i ugnen och, hemma hos oss, fetaost som ska läggas på toppen.

Jag använder paprikor och tomater (notera att du kommer behöva ha 2 formar: en för paprikor och en annan för tomater: tillagningstid är lite annorlunda) men du kan gärna använda också zucchini. Det är lite pyssel med maträtten och eftersom jag hör till de bekväma så gör jag i ordning allt kvällen innan och steker i ugnen den dag maten ska ätas. Jag brukar nöja mig med en fylld tomat och kanske en halv paprika till men du behöver räkna cirka 2 fyllda grönsaker per person.

Glöm inte att servera ett gott bröd till maten: en del tycker att brödet som doppas i såsen är godare än fyllningen, haha. Personligen tycker jag att grönsakerna smakar bättre andra dagen än första dagen!

Gemista sås

  • En halv dl olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • paprika krydda (jag använder gärna rökt paprika)
  • oregano
  • tomatpuré
  • 1-2 tomater (hackade och utan skin)
  • pressad vitlök
  • lite honung

Bara blanda allt och smaka av med salt och peppar. Gör du en stor sats så behöver du kanske dubbla ingredienserna.

Gemista: förbered grönsaker (paprikor, tomater, zucchini)

Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur med en sked. Ta tillvara på all juice och fruktkött som du får ur tomaterna. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Dela zucchinin i bitar och gröp ur med en tesked, ta tillvara på inkråmet. Skär av ett lock på paprikorna, kasta kärnhuset. Placera grönsaker i formarna och om det behövs skär av lite av de rundade kanter på paprikans undersida för att paprikorna ska stå stabilare i formen.

Gemista fyllning (för allätare kan även blandas med bacon eller köttfärs)

  • 3 dl ris (om du använder rå ris. Själv lagar min gemista med redan kokt ris och då blir det ca 6 dl)
  • 2 lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • inkråm från tomater och zucchinin
  • 1 chili frukt
  • 5-6 champinjoner
  • 1 strimlad morot
  • 1 buljongtärning
  • 1 dl finhackad persilja
  • 0,5 dl finhackad dill (kan ersättas med 3 msk fryst eller torkad dill eller 2 msk torkad oregano)
  • 3 msk finhackad mynta (kan uteslutas eller ersättas med 1 msk torkad mynta)
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 dl olivolja till stekning
  • salt & peppar
  • 6 dl vatten (uteslut om du använder som jag kokt ris)

Vill du göra din gemista med kött, börja med att steka köttfärs med salt och peppar. Kör du på vegetariska varianten börja med att hacka grönsaker, kryddor, vitlök och lök. Hetta upp rikligt med olivolja i en kastrull. Stek grönsakerna tills de får en fin stekyta. Tillsatt fruktkött från tomaterna, paprikorna och zucchinin, kryddor, buljongtärningen, tomatpurén och fortsätt steka. Låt såsen sjuda 10-15 minuter.

  • Om du använder rå ris: häll i riset och vatten, rör runt och låt såsen sjuda långsamt under lock tills det har sugit åt sig all vätska, ca 20 min. Späd eventuellt ut med mer vatten om riset känns allt för torrt och hårt, låt sjuda lite till
  • Använder du kokt ris: lägg riset i grytan. Rör om och smaka av

Gemista: la grande finale och kali orexi

Värm ugnen till 200°. Fyll alla grönsakerna, lägg en bit fetaost i mitten, lägg på grönsakslocket och kom ihåg att tomaterna ska ligga i en separat form! Fyllningen som blir över klickar du i formen runt om grönsakerna. Häll såsen i formen och snåla inte: det ska vara upp till 1/3 av grönsakerna! Täck formen ordentligt med aluminiumfolie eller lägg på locket. Tillaga mitt i ugnen i 45 min för tomaterna och 50-60 för paprikor och zucchini. Ta ur från ugnen, ta bort folie (locket) och baka i ytterligare 10-15 min. Låt vila i 10-15 min i rumstemperatur innan servering. Njut av gemista med en god bröd och pressa gärna lite citron över grönsakerna och såsen. Kali orexi!

Nyttiga länkar

Instagram