grekisk-mat-tips-dietist-halsocoach

8 februari, 2021

Längtar du efter grekisk mat? Tips från dietist och hälsocoach på maträtter med grekisk inspiration

Fetaost, zucchini, aubergine, tomater, vattenmeloner med mera! Längtar du efter grekisk mat? Då kommer du gilla tips från dietisten och hälsocoachen, Malgorzata Hagu som skapar smakrika maträtter med grekisk inspiration. Malgorzata bor och jobbar i Göteborg och är biolog, dietist och hälsocoach både i Sverige och Polen. Jag är mycket tacksam att Malgorzata tackade ja till mitt erbjudande och kommer vid flera tillfällen dela med sig av sina tips på hälsosamma maträtter med grekisk inspiration.

EK: Du studerade molekylärbiologi på GU och du jobbar fortfarande inom ditt specialistområde men för några år sedan startade du kostrådgivning och driver för närvarande 3 webbsidor med matrecept. Hur kommer det sig?

grekisk-mat-tips-dietist-halsocoachMH: Jag älskar att utforska nya saker, både på jobbet och privat. Mitt professionella yrke som biolog hjälper mig att blir bättre inom matlagning och kostrådgivning. Jag jobbar ju mycket med forskning och utveckling och tar dessa erfarenheter till mitt matlagningskoncept. Att skapa ett nytt recept är det att skapa ny formel eller metod, eller hur? Det måste ju funka varje gång man testar! Att laborera med nya ingredienser och kryddor med fokus på hälsa och välbefinnande är spännande och utvecklande. Jag blir lika lyckligt när jag skapar ett nytt recept som när jag lyckas med analys på labbet, haha.

Att starta mina matbloggar började som ett hobby. Jag ville spara mina recept och mitt matlagningskoncept på ett säkert sätt och ha dem tillgängliga för familj och vänner. Sedan köpte jag en avancerad kamera och började fota mina recept. Jag lärde mig ta fina bilder och redigera dem i photoshop också. När jag började marknadsföra mig på sociala medier så upptäckte jag att folk uppskattar och är intresserade av mitt matkoncept.

EK: En av dina matbloggar nischar sig på LCHF (Low Carb High Fat) diet. Varför?

MH: Ja, jag är det bästa exempel att LCHF konceptet fungerar och vill därför dela med mig av mina tips till andra! Jag själv ändrade min livsstil till LCHF dieten för att tappa och behålla vikten samt förbättra min hälsa. Jag fick bra resultat på alla plan och som molekylärbiolog kunde tolka dessa på rätt sätt. Med den nyfunna kompetensen kan jag hjälpa andra med liknande problem främst med viktminskning och diabetes typ 2 och insulinresistens. Dock än så länge finns sidan bara på polska men vem vet vad som händer närmast?

EK: Vad tycker du som dietist, hälsocoach och kostrådgivare om grekisk mat?

MH: Grekisk mat uppskattas världen över och passar perfekt för lågkolhydratkost! Den innehåller massvis med grönsaker som är fattiga i kolhydrater som exempelvis zucchini, aubergine, oliver, paprika och mycket mer. Dessutom grekiskt kök baseras mycket på olivolja, fisk, feta och kött som är mycket näringsrika och förser kroppen med nyttiga fettsyror och aminosyror. Grekisk mat har stort näringstäthet som gör att man håller sig mätt längre. 

EK: Vad är Grekland för dig?
Grekland för mig är en matresa som jag gärna kombinerar med att sola och bada i det varma havet. Jag älskar se på alla sevärdheter som finns överallt där vänder man blicken och njuter av dofter av färska kryddor, frukter och grönsaker.

EK: Vilka är dina mest omtyckta grekiska ingredienser?

MH: Jag älskar äkta fårost. Feta har så härlig konsistens och behaglig sälta som görs sig bra i olika sallader eller mackor. Jag kan bara skiva feta och äta den som det är. Så gott! Jag gillar också grönsaker som zucchini och aubergine. Passar bra att grilla eller steka. Dessa är mina favoriter även i lchf diet då de innehåller väldigt få kolhydrater. Olivolja kan jag inte leva utan. Den använder jag nästan uteslutet i hela min matlagning. Om man en gång smakat på äkta olivolja då vet man vad jag menar. Jag är också förtjust i grekisk yoghurt. Den är så krämig och fräsch. Och så klart Kalamata oliver!

De första recepten som Malgorzata valde att dela med sig är enkla, snabblagade och med  fetaost så klart! Flera maträtter med grekisk inspiration på inkommande! Till dess kan du: hämta inspirationen från Matmedmera Instagram kontot och kolla på Malgorzatas matbloggar: Matmedmera.eu, Codojedzenia.pl, LCHFdieta.pl

Sallad med yoghurt, fetaost och pepparmynta: passar till grillat kött eller som dip till grönsaker

  • ½ l grekisk yoghurt
  • 50 g fetaost, tärnad
  • 10 cm färsk gurka, tärnad
  • 2 msk grovhackad färsk eller fryst pepparmynta (löv)
  • salt att smaka

Blanda alla ingredienser till salladen. Krydda med salt om det behövs men kom ihåg att fetaosten i sig är ganska salt.

Dip med fetaost och pistaschenötterna: passar till grillat eller som röra till nybakat bröd

  • 50 g skalade pistaschnötterna
  • en handfull finhackad färsk mynta
  • 200 g fetaost
  • 100 ml crème fraiche
  • cayennepeppar efter smak

Blanda alla ingredienser och låt stå i kylen minst 1 timme innan serveringen.

Nyttiga länkar

Instagram