För dig som vill köpa hus i Grekland

Köpa hus i Grekland: mardröm eller hur lätt som helst?

Att köpa ett hus eller en tomt är aldrig helt problemfritt i Sverige, Danmark, Norge eller Finland. Det finns lagar och myndigheter, olika mäklare och byggfirmor att anlita och ibland blir det problem (läs våra tips för dig dig som planerar köpa hus eller lägenhet).

Funderar du på att köpa hus, tomt eller eget hus i Peloponnesos eller någon annanstans i Grekland är det helt rätt läge nu. Priserna har gått ner sedan slutet av 2008 och har nu börjat stabilisera sig men är fortfarande lägre än på mycket länge.

Peloponnesos har dock inte haft samma dramatiska nedgång som t.ex Aten som drabbats mycket hårdare av lågkonjunkturen. Nyfiken på mer? Läs mer om investeringar i Grekland och fastlandet här.

Ta mig direkt till alla säljobjekt!

Köp i Grekland: frågor och svar

Vi svarar via mejl eller telefon på alla dina tilläggsfrågor för de objekten som listas på vår webbsida. Vi hjälper dig också att hitta en advokat ifall dina frågor gällande köpet är mycket specifika eller sådana som vi inte själva kan svara på. Allt för att du ska känna dig trygg i att göra en investering i Grekland. Är det så att du inte hittar det som passar dig bäst bland våra listade objekt hjälper vi dig att skriva ner kravspecifikationen med hänsyn till dina önskemål gällande område, budget och andra kringliggande önskemål. Efteråt kommer vi att skicka dig informationen om de objekt som matchar din sökning och som säljs via vårt nätverk. Observera att vi jobbar endast med betrodda mäklare (se link)!
I de fallen du hittar ett intressant objekt på vår sida: ta kontakt med Elwira via epost, telefon 070-3247949 eller fyll i Intresseanmälan för köpare så tar vi kontakt med dig inom två arbetsdagar för att veta när du/vill kan komma på en visning.
Observera att de uppgifter som anges i intressekortet enbart används i syfte att identifiera dina önskemål. Dessa uppgifter kommer aldrig medvetet att vidarebefordras, säljas eller på annat sätt användas utan ditt godkännande. Läs mer om vår policy under länken här.
Bokar du visning på enstaka objekt som listas på vår sida så tillkommer det inga extra kostnader i samband med det. Vill du däremot att vi hjälper dig med att synkronisera och boka visningar på flera objekt som matchar din kravspecifikation (från de listor vi skickade till dig tidigare + extra förslag från nätverket) så tillämpar vi en startavgift på 1 250 sek inkl moms. Betalning sker till ElwEli Consulting AB (org.nr 559152-4201). Notera att rese- och boendekostnader betalar du på egen hand. Läs mer under länken här.
Absolut! Vi kan förmedla kontakt med advokat som sedan representerar Dig tills allt är klart. Är det så att du vill köpa en sommarbostad kan vi även förmedla kontakt med företag som sköter om huset när du inte är där. Vi tar även hand om att förmedla kontakt med revisor som gör din deklaration i Grekland.
I Grekland delas provisionskostnaden mellan säljaren och köparen (oftast 2 % vardera). I de fallen där köpeskillingen är under ett visst belopp kan köparen betala ett fast mäklararvode som gör att det blir en lite högre procentsats. Förutom mäklararvodet på ca 2,5 % behöver du räkna med 3 % i fastighetsskatt. Notariekostnad 2,5 %. Advokatkostnad 2,5 % samt Advokatssamfundskostnader på ca 1 % och Lantmäterikostnader 700 Euro. Detta gör ca 11,5 % så räkna alltid med drygt 12 %. Observera att eftersom flera mäklare kan hålla på samma objekt undertecknas vid visningen ett "besöksavtal" för att säkra vilken mäklaragentur som först presenterade objekt för köparen.
EU-medborgare kan köpa egendom fritt i Grekland. Köpare från andra länder kan finna att vissa begränsningar gäller såsom att köpa fastighet nära militärbaser eller nationella gränser kräver särskilt tillstånd. Dessa områden inkluderar östra Egeiska havet, Tolvöarna, regioner i norra Grekland och delar av Kreta och Rhodos. Dessa begränsningar är ofta en ren formalitet för EU-medborgare, men tillstånd kan vara svårare att få för Icke EU-medborgare.
Som svensk har man gott anseende i Grekland och kan låna till husköp i vissa banker. Bankerna är dock inte särskilt positiva till att låna ut pengar och kräver oftast höga kontantinsatser (40-50%) samt betydligt högre räntor än vad vi är vana vid. Återbetalningstiden sätts oftast i relation till låntagarens ålder vilket gör att yngre får längre amorteringstid och äldre betydligt kortare. Att ha sin finansiering ordnad i Sverige innan man börjar se på hus är alltid att rekommendera. Tänk också på att svenska banker inte lånar ut till fastighetsköp i Grekland utan belåning får i så fall ske mot säkerhet i Sverige.
Det viktigaste man ska kontrollera är om tomten överhuvudtaget är byggbar, alltså om det går att få bygglov. Om tomten redan är belagd med bygglov så kontrollera för hur länge. De nya byggreglerna i Grekland sedan 2015 innebär att en tomt enbart kan få bygglov om den ligger inom byggplanen. Tomter över 4000 kvm kan alltid få bygglov. Bygglov ges alltid för 200 kvm byggyta. Men observera att det även gäller att ta hänsyn till extra våningar. 100 kvm per våning innebär 200 kvm för två våningar i Grekland då de inte går efter boyta utan total byggyta per våning.
Köpprocessen kan ta tid i Grekland då det är mycket som ska kontrolleras av respektive advokat och ibland har man inte tid att åka ner bara för att signera vissa handlingar eller själva köpeavtalet. Då kan man göra som vi gjorde. Vi valde att ge vår advokat fullmakt från Sverige så att hon kunde fullfölja köpet åt oss och det fungerade alldeles utmärkt. Visst det är förenat med lite kostnader, men klart billigare än om man själv eller själva måste flyga ner och kanske bo på hotell några nätter. Kostnad för detta? Räkna med 2-3% av köpeskillingen så i vårt fall när vi enbart köpte en tomt var det billigare än att ta en flygresa för två personer ner till Grekland för att skriva under.
Vårt primära område är Messinia i Peloponnesos men vi har även kontakter med andra partners på fastlandet: kring Nafplio och Thessaloniki. Vill du köpa i ett annat område: kontakta oss för att få hjälp! Ring Elwira på 0046-703247949 få mer information.

Jag och mina partners kan hjälpa dig med följande:

Hitta rätt objekt

Vi hjälper dig att hitta rätt objekt som passar din budget

Hitta rätt plats

Vi hjälper dig att hitta ett område som passar dina önskemål

Välja rätt tid

Vi hjälper dig att arrangera visning när det passar dig bäst

Få rätt hjälp

Vi hjälper dig att hitta advokat och revisor som tryggar ditt köp

Enligt Platon: ”Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcktsfärd och utan tvekan det mest betydelsefulla”

Välkommen till Husigrekland.se: se alla objekt till salu runt Kalamata, Nafplio och Thessaloniki

Säljobjekt

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.