För dig som vill köpa hus i Grekland

Köpa hus i Grekland: mardröm eller hur lätt som helst?

Att köpa ett hus eller en tomt är aldrig helt problemfritt i Sverige, Danmark, Norge eller Finland. Det finns lagar och myndigheter, olika mäklare och byggfirmor att anlita och ibland blir det problem (läs våra tips för dig dig som planerar köpa hus eller lägenhet).

Funderar du på att köpa hus, tomt eller eget hus i Peloponnesos eller någon annanstans i Grekland är det helt rätt läge nu. Priserna har gått ner sedan slutet av 2008 och har nu börjat stabilisera sig men är fortfarande lägre än på mycket länge.

Peloponnesos har dock inte haft samma dramatiska nedgång som t.ex Aten som drabbats mycket hårdare av lågkonjunkturen. Nyfiken på mer? Läs mer om investeringar i Grekland och fastlandet här.

Ta mig direkt till alla säljobjekt!

Köp i Grekland: frågor och svar

I de fallen du hittar ett objekt som listas på vår webbsida hjälper vi dig att boka en visning med mäklaren som tar hand om objektet och som kan innan ditt besök svara på dina tilläggsfrågor. Detta helt utan kostnad för din del. Är det så att du inte hittar det som passar dig bäst bland våra listade objekt och vill få hjälp med att skriva ner kravspecifikation och påbörja sökningar i området som är intressant för dig så tillämpar vi en startavgift på 1 250 sek inkl moms. Betalning sker till ElwEli Consulting AB (org.nr 559152-4201). Efter att vi påbörjar ett samarbete kommer vi att leta upp ett hus, en tomt att bygga på eller ett långtidsuthyrningsboende enligt Dina önskemål. Vi svarar också på dina frågor före – under – och efter Ditt köp. Vi och våra samarbetspartners hjälper dig ordna alla inledande formalia med att öppna bankkonto, registrering hos myndigheter etc. Observera dock att det sistnämnda sker med engelsktalande grekisk personal. Skulle du vilja ha oss med vid de möten tillämpas en extraavgift.
I de fallen du hittar ett intressant objekt på vår sida: ta kontakt med Elwira via epost, telefon 070-3247949 eller fyll i Intresseanmälan för köpare så tar vi kontakt med dig inom två arbetsdagar. Observera att reskostnader för visningsbesök betalar du själv men vi kan hjälpa dig med det praktiska. Efter visningen bestämmer du om du vill gå vidare eller avvakta och ha fortsatt kontakt. Om du vill att vi letar upp ett objekt för dig: ta kontakt med Elwira via epost och lämna ditt telefonnummer så ringer hon upp dig inom 1 arbetsdag. Utifrån dina önskemål föreslår vi lämpliga objekt och mäklare. Vill du sedan gå vidare med något av förslag bokar vi in ett visningsbesök där mäklaren visar dig olika objekt. Detta sker vanligtvis på engelska men vill du att vi är med och översätter så bestämmer vi kostnad och tidpunkt för detta. Observera: reskostnader för detta besök betalar du själv men vi hjälper dig gärna med det praktiska. Efter visningen bestämmer du om du vill gå vidare eller avvakta och ha fortsatt kontakt samt få flera förslag från oss.
Observera att de uppgifter som anges i intressekortet enbart används i syfte att identifiera dina önskemål. Dessa uppgifter kommer aldrig medvetet att vidarebefordras, säljas eller på annat sätt användas utan ditt godkännande. Läs mer om vår policy under länken här.
Nej! De mäklare som jag samarbetar med anlitar mig för att skapa kontakt med kunder från Skandinavien. Bestämmer ni er för att investera i objektet får jag sedan provision men själva visningen innebär inga extra kostnader för er (förutom självkostnader för resor och boende).
Absolut! Vi kan förmedla kontakt med advokat som sedan representerar Dig tills allt är klart. Är det så att du vill köpa en sommarbostad kan vi även förmedla kontakt med företag som sköter om huset när du inte är där. Vi tar även hand om att förmedla kontakt med revisor som gör din deklaration i Grekland.
I Grekland delas provisionskostnaden mellan säljaren och köparen (oftast 2 % vardera). I de fallen där köpeskillingen är under ett visst belopp kan köparen betala ett fast mäklararvode som gör att det blir en lite högre procentsats. Förutom mäklararvodet på ca 2,5 % behöver du räkna med 3 % i fastighetsskatt. Notariekostnad 2,5 %. Advokatkostnad 2,5 % samt Advokatssamfundskostnader på ca 1 % och Lantmäterikostnader 700 Euro. Detta gör ca 11,5 % så räkna alltid med drygt 12 %. Observera att eftersom flera mäklare kan hålla på samma objekt undertecknas vid visningen ett "besöksavtal" för att säkra vilken mäklaragentur som först presenterade objekt för köparen.
EU-medborgare kan köpa egendom fritt i Grekland. Köpare från andra länder kan finna att vissa begränsningar gäller såsom att köpa fastighet nära militärbaser eller nationella gränser kräver särskilt tillstånd. Dessa områden inkluderar östra Egeiska havet, Tolvöarna, regioner i norra Grekland och delar av Kreta och Rhodos. Dessa begränsningar är ofta en ren formalitet för EU-medborgare, men tillstånd kan vara svårare att få för Icke EU-medborgare.
Som svensk har man gott anseende i Grekland och kan låna till husköp i vissa banker. Bankerna är dock inte särskilt positiva till att låna ut pengar och kräver oftast höga kontantinsatser (40-50%) samt betydligt högre räntor än vad vi är vana vid. Återbetalningstiden sätts oftast i relation till låntagarens ålder vilket gör att yngre får längre amorteringstid och äldre betydligt kortare. Att ha sin finansiering ordnad i Sverige innan man börjar se på hus är alltid att rekommendera. Tänk också på att svenska banker inte lånar ut till fastighetsköp i Grekland utan belåning får i så fall ske mot säkerhet i Sverige.
Det viktigaste man ska kontrollera är om tomten överhuvudtaget är byggbar, alltså om det går att få bygglov. Om tomten redan är belagd med bygglov så kontrollera för hur länge. De nya byggreglerna i Grekland sedan 2015 innebär att en tomt enbart kan få bygglov om den ligger inom byggplanen. Tomter över 4000 kvm kan alltid få bygglov. Bygglov ges alltid för 200 kvm byggyta. Men observera att det även gäller att ta hänsyn till extra våningar. 100 kvm per våning innebär 200 kvm för två våningar i Grekland då de inte går efter boyta utan total byggyta per våning.
Köpprocessen kan ta tid i Grekland då det är mycket som ska kontrolleras av respektive advokat och ibland har man inte tid att åka ner bara för att signera vissa handlingar eller själva köpeavtalet. Då kan man göra som vi gjorde. Vi valde att ge vår advokat fullmakt från Sverige så att hon kunde fullfölja köpet åt oss och det fungerade alldeles utmärkt. Visst det är förenat med lite kostnader, men klart billigare än om man själv eller själva måste flyga ner och kanske bo på hotell några nätter. Kostnad för detta? Räkna med 2-3% av köpeskillingen så i vårt fall när vi enbart köpte en tomt var det billigare än att ta en flygresa för två personer ner till Grekland för att skriva under.
Vårt primära område är Messinia i Peloponnesos men vi har även kontakter med andra partners på fastlandet: kring Nafplio och Thessaloniki. Vill du köpa i ett annat område: kontakta oss för att få hjälp! Ring Elwira på 0046-703247949 få mer information.

Jag och mina partners kan hjälpa dig med följande:

Hitta rätt objekt

Vi hjälper dig att hitta rätt objekt som passar din budget

Hitta rätt plats

Vi hjälper dig att hitta ett område som passar dina önskemål

Välja rätt tid

Vi hjälper dig att arrangera visning när det passar dig bäst

Få rätt hjälp

Vi hjälper dig att hitta advokat och revisor som tryggar ditt köp

Enligt Platon: ”Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcktsfärd och utan tvekan det mest betydelsefulla”

Välkommen till Husigrekland.se: se alla objekt till salu runt Kalamata, Nafplio och Thessaloniki

Säljobjekt

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.